Знайдений у Жовківському замку сонячний годинник не належить до часів короля Яна ІІІ Собеського

29572717_2037892162891750_2654256852490965109_n
Фото: ДІАЗ Жовкви

Виявлений нещодавно у Жовківському замку на стіні під час реставраційних робіт сонячний годинник з’явився тут не раніше, ніж на початку 18 століття.

Про це в коментарі ІА Дивись.info повідомив науковий співробітник Державного історико-архітектурного заповідника Тарас Іванишин.

«Сонячний годинник знайшли чисто випадково під час реставраційних робіт. Навряд чи цей годинник з’явився на стіні замку у 17 столітті, як повідомлялося раніше. Тому навряд чи до його появи мав стосунок королівський математик Адам Адаманді Кохановський», – сказав Тарас Іванишин.

Фото: ДІАЗ Жовкви

Він зазначив, що у 17 столітті зазвичай не застосовували арабських цифр, які виявили на замковій стіні, натомість користувалися римськими.

«У найкращому випадку годинник належить до початку 18 століття. Йдеться про те, що цей математик дійсно займався такими годинниками. У Вілянові в Польщі є ще одна резиденція Яна ІІІ Собеського. Коли поглянути на сонячний годинник у цьому замку – то це справді шедевр, мистецький, культурний, з розписами. А тут ми бачимо таку собі бутафорію. Тим не менше це автентична річ і її варто зберігати», – додав Тарас Іванишин.

Нагадаємо, у Жовківському замку 22 березня під час реставраційних робіт у кухонному корпусі знайшли сонячний годинник. В ДІАЗ припустили, що його міг створити придворний математик Яна ІІІ Собеського Адам Адаманді Кохановський у 17 столітті, коли перебував у Жовкві. Оскільки у Вілянівському палаці він разом з польським астрономом Яном Гевелієм сконструював сонячний годинник.

Сонячний годинник у Вілянуві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: