Імпорт товарів з Росії до України зріс на 40%, а експорт ‒ на 10%, – дослідження

282960

За останній рік показники товарообігу з РФ зросли. Про це повідомляють аналітики YouControl, системи з перевірки контрагентів. Вони проаналізували зовнішньоекономічну діяльність України з Росією за 2013-2017 роки та з’ясували, у яких товарних групах наступила «відлига» торговельної блокади.

До 2013 року зовнішньоекономічні стосунки з Росією були настільки тісними, що важко було собі уявити якісь кардинальні зміни. Акції громадських активістів «Не купуй російське» чи «Бойкотуй російське» почались ще з серпня 2013 року у відповідь на торговельну експортну блокаду України з боку Росії. З березня 2014 року акція набула іншого характеру і стала етапом протесту проти російського вторгнення на територію України та анексію Криму. Цього ж року Україна почала вводити офіційні санкції проти Росії. Цей процес триває і досі.

У результаті дефіцит торгового балансу з Росією становить на сьогодні 18,6 млрд дол. За 2013-2016 роки товарообіг між Україною та Російською Федерацією скоротився у 4,4 рази. Однак, у 2017 ми спостерігаємо пожвавлення торгових відносин.

Методологія: Аналітики YouControl проаналізували увесь товарообіг між Україною та Росією за 2013-2017 роки. Джерело даних ‒ Держстат. 99 найменувань товарів об’єднані в товарні групи відповідно до УКТЗЕД.

Порівнюючи 2016 та 2017 рік, значно зріс імпорт ‒ на 40% (з 5,1 до 7,2 млрд доларів). Найбільшу частку в ньому займає, прогнозовано, нафта, добрива і чорні метали. Торік ми отримали на 161% більше залізничних локомотивів та 191% більше свинцю з Росії.

Торгове пожвавлення відбулось на ринку мінералів. Якщо у 2014 році Україна фактично здобула незалежність від поставок газу з Росії та у 2015 році імпорт мінеральних продуктів впав удвічі, то у 2017 відбулось знову зростання їх грошового об’єму на 42,9%.

Зростання негативного торговельного сальдо у 2017 році спостерігається і серед хімічної продукції, полімерних матеріалів, дорогоцінних металів та каміння, деревини та виробів з неї, будматеріалів, продукції рослинництва. Відтак Україна стала більш залежною від поставок цих товарів з Росії.

Експорт товарів з України до Росії у 2017 році порівняно з 2016 роком зріс на 10% (з 3,5 до 3,9 млрд доларів). Торік Україна найбільше продавала північному сусіду мінеральної та хімічної продукції, машин та обладнання. Також з України відправилось на 163% більше жирів рослинного та тваринного походження.

Позитивне торговельне сальдо і незначне нарощення експорту з України до Росії спостерігається у металургійній сфері, харчовій промисловості, експорті жирів та олій, взуття та головних уборів, машин та обладнання, текстилю. Обсяг продажів приладів та апаратів, меблів, іграшок та інших промтоварів залишається майже незмінним впродовж двох останніх років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: