Тарифна нічия: Як у Львові «громадськість» мало не погодила підвищення вартості проїзду в електротранспорті

IMG_1717

Плани міської влади підвищити вартість проїзду в електротранспорті до 5 гривень викликали шквал невдоволення, принаймні у соцмережах та серед громадських активістів.

На ці настрої відгукнулися міські депутати з фракції УКРОП, які ініціювали громадські слухання в ЛМР. Відтак, вчора ввечері сесійна зала була вщент заповнена. За даними  секретаріату ЛМР зареєструвався 131 учасник слухань. Втім більшість все ж становили працівники ЛКП «Львівелектротранс», яких за різними даними було 65-67 осіб.

Хто в залі господар?

Кількісна перевага електротрансівців відразу далася взнаки. Вже під час спроби обрати голову засідання не пройшла кандидатура депутата ЛМР Ігоря Телішевського, який власне і був ініціатором слухань. Після кількох переголосувань, за нього віддали голоси 57 учасників,тоді як за представника прес-секретаря «Львівелектротрансу» Івана Бондаря проголосувало 66 осіб, що теж було недостатньо.

Зрештою, головою зборів було обрано депутата-укропівця Івана Гринду, а секретарем зборів став Іван Бондар. Уже з цього моменту стало зрозуміло, що слухання пройдуть не за тим сценарієм на який розраховували депутати.

Хто правий?

Першим свої аргументи щодо недоцільності підвищення вартості проїзду висловив Ігор Телішевський. Він закинув міській владі недотримання процедури, зокрема відсутність консультацій з громадськістю.

«Яка доцільність підняття цін? Останнє підняття було восени 2017 року. Тоді у “Львівелектротрансі” казали, що опимальний тариф – 3.70 грн, сьогодні він вже складає 5.51 грн. Як за цей час могло відбутися таке підвищення. Як можна піднімати ціни на проїзд, якщо у підприємства не існує довготривалої стратегії розвитку», – обурився депутат. За його словами, як тільки «Львівелектротранс» підвищить тариф, цим відразу скористаються автоперевізники і маршрутки коштуватимуть уже не 5 а 7 гривень.

На закиди депутата відповідало керівництво «Львівелектротрансу».

Директор підприємства Олег Береза заявив, що минулоріч обсяг перевезень був 85,7 млн пасажирів, дохід від перевезень – 58,7 млн грн. «Це означає, що кожен пасажир, який платить, перевозить двох пасажирів, які не платять. За нашими дослідженнями, в грудні було 60% пільгових перевезень, у лютому – 70%. Думаю, ця цифра буде збільшуватись, оскільки приватні перевізники відмовляються перевозити пільгові категорії громадян, ці пільговики перейдуть до нас», – заявив директор.

За його словами підприємство збирається оновлювати рухомий склад та розвивати мережу, охоплюючи електротраспортом нові райони міста.

«В 2018 році передбачена закупівля 50 нових тролейбусів. В березні була підписана угода з ЄБРР, з якої 10 млн піде на закупівлю транспорту, а 5 млн – на оновлення контактної мережі. Решта коштів будуть скеровані на ремонт депо. Плануємо закупити 40 трамваїв. 10 трамваїв в рамках співпраці з Європейським інвестиційним банком, 30 трамваїв – це берлінські трамваї, які пройшли капітальний ремонт. До 2020 року плануємо довести до 120 одиниць і трамваїв, і тролейбусів», – додав Олег Береза. Він також пообіцяв за два тижні представити стратегію розвитку підприємства.

Обґрунтованість та потребу нового тарифу намагався довести заступник директора «Львівелектротрансу» з питань економіки В’ячеслав Кокошко.

«Львівелектротранс» у 2017 році отримало 158 мільйонів гривень збитків. Тому без коригування тарифу підприємство не зможе функціонувати. Серед головних причин коригування вартості проїзду – подорожчання тарифу на електроенергію для комунальних підприємств Львівщини. Станом на сьогодні вартість одного кіловата електроенергії для «Львівелектротрансу» становить 2,87 гривні. Для порівняння, на початок вересня вартість була 2,20 гривні. У лютому ми отримали 6,2 млн. гривень від оплати мешканців за проїзд. Натомість 6,4 млн. гривень у лютому ми заплатили за електроенергію. Також 11,2 млн. гривень в місяць ми витрачаємо на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам нашого підприємства. Згідно із новою галузевою угодою ми зобов’язані підняти зарплати водіям на 32%, бо на зарплати деяких із них прожити неможливо. Окрім суттєвого зростання заробітної плати загалом у країні та нашому місті зокрема, значно здорожчали й капітальні видатки на проведення ремонтних та ремонтно-будівельних робіт», - пояснив заступник директора.

Він також переконував, що з абонентським квитком проїзд буде дешевшим ніж 5 гривень.

«Тариф на проїзд в електротранспорті пропонується відкоригувати до п’яти гривень. Однак, це буде вартість разового проїзду при купівлі квитка. Вартість абонентської картки становитиме 160 гривень. Відповідно, якщо мешканець здійснюватиме 40 поїздок в місяць, вартість проїзду становитиме чотири гривні, а при 53 поїздках – три».

Всі ці аргументи не справили на громадських активістів ні найменшого враження.

«24 млн грн було виділено для обраних приватних навчальних закладів, 800 тис. було витрачено на навчання депутатів, 1 млн пішло на муніципальну варту, купляють квартири та меблі для чиновників. У нас створені незрозуміло які інститути міста та комунальні установи, а містяни не знають, куди йдуть гроші. Мають гроші на свято пампуха, але не мають на трамваї та тролейбуси?» - заявила представниця Батьківської ради Львівщини.

Дуже швидко розмова перейшла на тему комфорту та чистоти у салонах.

«З часу останнього підняття що ви зробили для підвищення комфорту? Я не проти платити 5, 10 грн за проїзд, але я хочу, щоб до мене як до людини ставилися в транспорті», - заявила інша активістка.

«Якби ви готували борщ за собівартістю 30 грн, а вам би казали продавати його за 20 грн, ви би мали можливість поліпшувати якість цього борщу?» - відповіли представники «Львівелектротрансу».

Натомість, одна із журналісток запропонувала керівникам покататися із нею на старому трамваї у білих сорочках, а старша жінка взагалі почала розповідати, як «за польші» трамваї тягнули коні.

Згадали і про зарплату, яку отримує керівник «Львівелетротрансу». Почувши, що Олег Береза має «чистими, на руки» 17 тисяч гривень, зал вибухнув обуренням. Аргументи, що це невелика зарплата для керівника «тисячного» підприємства ще більше розлютили людей.

Підсумовуючи аргументи «Львівелектротрансу» В’ячеслав Кокошко заявив, що електротранспорт зупиниться за 1-2 місяці, якщо вартість проїзду не підвищиться або місто не виділить підприємству додатково 30 мільйонів гривень.

Наприкінці дискусії перетворилися в локальні перепалки між активістами та електротрансівцями. До двох чоловіків навіть викликали муніципалів. Організатори все більше втрачали контроль над веденням зборів, які щораз більше перетворювалися на неконтрольований мітинг. Коли ж дійшло до підсумкового голосування, слово взяв заступник мера Сергій Бабак.

«Коли підприємство збиткове, то стратегія одна – як мінімум, зробити його беззбитковим. Збитки підприємства покриваються з бюджету міста, а це ті ж кошти львів’ян. ЛКП «Львівелектротранс» є і буде залишатися дотаційним. Тут мова йде про те, щоб зменшити цю дотацію з міського бюджету, а міські кошти вкладати в ремонт ліфтів, ремонт доріг і лікарень. Також, наголошую, що у нас проїзд для пенсіонерів залишається безкоштовним і для всіх пільговиків проїзд в електротранспорті безкоштовний», - заявив він.

Подія, якої не було

Зрештою на голосування поставили пропозицію Ігоря Телішевського про недоцільність  підвищення тарифу.

«Я розумію, що тут більшість людей проголосують так, як треба підприємству, але пропоную підтримати рішення про визнання недоцільним підняттям вартості проїзду без достатнього обґрунтування та представлення стратегії підприємства», – заявив депутат.

Після кількох переголосувань члени лічильної комісії нарахували лише 44 голоси за цю пропозицію, що було явно недостатньо. Натомість за пропозицію підвищити тариф після тривалих перерахунків віддали голоси 66 учасників – представників «Львівелекктротрансу».

Активісти зустріли цю інформацію вигуками «Ганьба!» і почали виходити із зали. Спочатку головуючий, Іван Гринда оголосив, що жодне з рішень не набрало достатньої кількості голосів. Втім секретар, Іван Бондар, заявив, що оскільки у залі зареєстровано 131 учасник слухань, 66 голосів достатньо для прийняття рішення, відтак громадські слухання рекомендували підвищити тариф. Це своєю чергою викликало сумніви у тих активістів, які ще залишилися у залі, та в депутатів. Перевіривши списки учасників вони заявили, що з самого початку секретаріат допустив помилку під час підрахунку учасників  - їх виявилося не 131, а 126. Це ставило під сумнів результати усіх голосувань, бо вони визначалися відносно загальної кількості учасників.

Зрештою головуючий заявив, що слухання визнані такими, що не відбулися, через неточності у підрахунку голосів.

Чи оголошуватимуть повторні слухання, наразі не відомо. За словами Ігоря Телішевського, депутати ще не визначилися щодо цього. Однак судячи з учорашнього настрою депутатів, вони не вірять в успіх повторних слухань, зважаючи на можливості «Львівелектротрансу» мобілізувати ще більше своїх працівників, яких швидше за все буде знову більше ніж активістів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: