Дональд Трамп хоче вивести війська зі Сирії

D4AB97BD-758E-4878-9257-4D1AE9BEF7C7_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s

Президент США Дональд Трамп заявив, що хоче, щоб американські війська вийшли з Сирії.

Про це пише УП з посиланням на AFP.

«Наша головна місія щодо Сирії - позбутися  ІДІЛ. Ми майже виконали це завдання і ми будемо приймати рішення дуже швидко в координації з іншими в цій галузі щодо того, що ми будемо робити», - заявив Трамп на прес-конференції з лідерами Латвії, Литви та Естонії.

Президент додав: «Я хочу вийти, я хочу повернути свої війська додому, я хочу почати відновлення нашої нації».

Водночас генерал Джо Вотель, який очолює Центральне командування, вважає, що США повинні зіграти довгострокову роль в Сирії для стабілізації районів, звільнених від окупації ІДІЛ.

Посланець США в коаліції проти ІДІЛ Бретт Макгерк також підкреслює, що боротьба з джихадистами ще не закінчена.

Чиновники стверджують, що 98% територій в Сирії та Іраку, які колись були окуповані ІДІЛ, звільнені, але група ще залишилася уздовж долини річки Євфрат в східній Сирії, і військові побоюються, що бойовики планують довгострокове протистояння.

Трамп заявив, що він буде проводити консультації з союзниками і запропонував Саудівській Аравії профінансувати присутність американських військ.

«Саудівська Аравія дуже зацікавлена ​​в нашому рішенні. І я сказав, ну, ви знаєте, ви хочете, щоб ми залишилися, може бути, вам доведеться заплатити», - сказав він.

Очевидна готовність Трампа вийти з Сирії суперечить новій американській стратегії, оголошеній держсекретарем Рексом Тіллерсоном до звільнення.

Тіллерсон стверджував, що сили США повинні залишатися в Сирії, щоб не допустити повернення ІДІЛ і Аль-Каїди та не дати Ірану шанс ще більше зміцнити свої позиції в Сирії.

Аліреза Надер, експерт з питань міжнародної політики американського аналітичного центру Rand Corporation, заявив, що рішення вийти з Сирії стане чудовою новиною для лідерів в Ірані, в результаті чого Ісламська Республіка зможе розширити свій вплив у Сирії.

«Це дійсно суперечило б прагненню президента Трампа протистояти Ірану на Близькому Сході. Якщо США хочуть протистояти Ірану в регіоні, він повинен залишитися в Сирії», - сказав Надер.

Раніше The Wall Street Journal та The Hill писали, що президент США наказав заморозити 200 мільйонів доларів у фондах для допомоги у відновленні Сирії.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звільнив державного секретаря Рекса Тіллерсона і запропонував замінити його директором ЦРУ Майком Помпео. Заступник колишнього державного секретаря США Рекса Тіллерсона Стів Голдштейн також був звільнений.

З 1 квітня виконуючим обов'язки голови Державного департаменту став перший заступник державного секретаря США Джон Салліван

Комітет Сенату США у закордонних справах розглядатиме кандидатуру Помпео у квітні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: