Помер звільнений з російського полону Юрій Солошенко

29683320_1673288062759000_8310929879294840435_n

Сьогодні помер Юрій Солошенко, який раніше у Росії був звинувачений у шпигунстві звільнений з полону два роки тому. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

Сьогодні помер Юрій Солошенко, який раніше у Росії був звинувачений у шпигунстві і звільнений з полону два роки тому. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

«Зранку прийшла смс від сина Юрія Солошенка, що сьогодні помер Юрій Данилович... Він був дуже світла і прекрасна людина. Москва віддала нам його 2 роки тому тільки тому, що в Юрія Даниловича був рак... він боровся весь цей час, йому допомагали родина й добрі люди. Щаслива, що вдалося в червні 2016 його витягти, і він був цей час у колі родини», – написала Ірина Геращенко.

Довідка

Юрій Солошенко був генеральним директором полтавського оборонного заводу «Знамено». Підприємство виготовляло протиповітряні радари, комплектуючі до зенітно-ракетних комплексів. Солошенко вимушено сам шукав ринки збуту, переважно вони були російськими.

Дружина й старший син Олександр відмовляли його від поїздки до Росії, щось недобре відчув уже при перетині кордону, хоча мав попередньо куплений квиток до Полтави на той же день. У цю пастку Солошенка заманив давній знайомий з Москви, з яким він довго співпрацював, запросивши нібито для консультації.

Під час арешту 5 серпня 2014 року в Солошенка вилучено 6 тисяч доларів США, які, на думку російських слідчих, мали бути витрачені на придбання секретних виробів. При затриманні його звинувачували, що він завербований «фашистським режимом» та збирався вивозити з російського заводу секретне обладнання на вантажному автомобілі. Після арешту Солошенка «товариш» зник.

Утримувався в Лефортовській тюрмі. 14 жовтня 2015-го Московський міський суд засудив Солошенка до 6 років за «шпигунство»: «Засудити Солошенка, громадянина України, 1942 року народження, пенсіонера, до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму».

16 грудня 2015 року, незважаючи на вік, етапований до колонії.

14 червня 2016 звільнений. Юрія Солошенко і Геннадія Афанасьєва виміняли в Росії на двох російських терористів, що працювали над створенням «русского міра» в Одеській області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: