Михайло Гичка: Хочу, щоб Львівська обласна лікарня була найкращою на Західній Україні

IMG_1839-e1518002233730

5 квітня відбувається конкурс на посаду головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні. Напередодні конкурсу ми поспілкувалися з претендентом на посаду Михайлом Гичкою, який очолює заклад з 2010 року, про досягнення, плани розвитку комунального закладу та медичну реформу.

Почнемо з найактуальнішого. Як просувається реконструкція пологового відділення, і коли воно запрацює?

На сьогодні вже завершене відділення, де розташовано 8 пологових залів, зроблені післяпологові палати. Ще ведуться роботи на 4 –му поверсі, де буде гінекологічне відділення і відділення патології вагітності, на 3-му поверсі, де буде екстрагенітальна патологія, та на 1-му поверсі, де будуть післяпологові палати. У кожній буде туалет і душ, палати на 2-3 ліжка.  Якщо  роботи будуть тривати такими темпами, думаю на початок вересня відділення запрацює.

Як щодо інших відділень, адже раніше можна було чути нарікання на умови перебування пацієнтів?

У нас в кожному корпусі відбуваються ремонти. Зроблено реконструкцію кардіохірургічного відділення за європейськими стандартами - це палати, 3 операційні, і роботи продовжуються. Зроблено частково ремонт кардіохірургії дитячого відділу. Робимо поступово, бо при цьому не зупиняємо лікувальний процес.

Спочатку зробили операційну, потім перейшли на палати. На 1-му поверсі, де є нефрологія з хронічним гемодіалізом, зробили одне відділення, там стоять сучасні  апарати «штучна нирка». В терапевтичному корпусі зроблений ремонт відділення ревматології. Завдяки медичному університету закуплений ехокардіограф сучасний, є колоноскопія, бронхоскопія, гастрофіброскопія, тобто закритий весь цикл.

Хірургічний корпус - в є нас дві хірургії, це 2 і 3-я. За минулий рік зробили реконструкцію хірургічного блоку, операційної, поставили новітню апаратуру. Зараз ремонтуємо післяопераційну палату 2-ї хірургії.  Думаю завершимо до кінця квітня і будемо переходити до 3-ї хірургії, де знайшли меценета зі Швейцарії, який допоможе нам відремонтувати і можливо домовимося про закупівлю апаратури. Поліклініка відремонтована. У проктологічному відділенні тільки залишилося зробити ремонт операційної, плануємо зробити цього року, шукаємо меценатів. На це потрібно 1,5 млн.грн.

У випадку перемоги на конкурсі що плануєте на найближчий час і на подальшу перспективу?

Вже є погодження, що до нас на засадах державно-приватного партнерства мають зайти польські партнери, які хочуть поставити в нас сучасний ангіограф, КТ, ехокардіограф і щоб все це працювало цілодобово. Щоб можна було зробити коронарографію, поставити діагноз, поставити стент, якщо це неможливо - зробити відкрите шунтування серця, робити гібридні операції – ставити штучний клапан без розрізу. Поляки зацікавлені в тому, бо сюди приїжджають багато їхніх  громадян, і вони хочуть мати тут певний захист. Фактично обласна лікарня приймає приймає всіх інозмних громадян. А якщо тут будуть створені належні умови, то вони будуть сюди приїжджати і на оперування, тобто ми виходимо на ринок надання медичних послуг.

Є досвід роботи з меценатами в неонатологічному відділекнні. Засновник і президент групи компаній «Віннер» Іван Гинянський пообіцяв, що придбає дві машини з усією апаратурою, які будуть привозити дітей, що передчасно народжуються. Минулого тижня домовлено про те, що вони зроблять реконструкцію цілого корпусу з заміною вікон даху, утепленням, енергозбереженням заміною батарей і закуплять новітню апаратуру, під яку буде придбано новий дизельний генератор. Це все разом коштуватиме біля 2 млн.євро.

У неврологічному корпусі маємо плани зробити операційну і палати. Подавалися на міжнародний грант, але на жаль, не виграли. Будемо пробувати знову, але цього року ще починати там нічого не будемо. У неврологічному відділенні вже проводимо тендер на ремонт, плануємо зробити інсультний центр, постреанімаційне відділення. Крім цього нам передано приміщення Великолюбінської лікарні, там створене реабілітаційне відділення для хворих, які перенесли гострий інсульт, ми їх звідси будемо везти і за ними там будуть доглядати ще місяць, там будуть всі фахівці.

Що хочеться зробити найбільше - це така мрія - завершити пологове відділення, акушерський  корпус і створити палац материнства. Наразі це умовна назва. Хотілося б збудувати хірургічний корпус на території лікарні, всі хірургічні відділення, які є по різних корпусах звести в один, зробити 8 операційних, сучасну стерилізаційну, так як є в Європі.

Чи готується лікарня до медичної реформи?

До 2020 року ми маємо перейти в статус комунального некомерційного підприємства. Це вимагає підготовки великої кількості документів та розрахунків. Так, ми маємо підрахувати, який контингент пацієнтів в нас є, з чим вони звертаються, чого потребують, скільки коштує лікування по різних захворюваннях, який час перебування на лікуванні. Це все в середньому ми маємо обрахувати. Тоді ми зможемо отримувати кошти від держави. Тому маємо починати готуватися вже.

При цьому в нас кожного року додається пацієнтів. Це люди, які були недообстежені в районах, або зволікали до останнього і відразу зверталися до нас. Думаю, що на 2020 рік вийдемо на 40 тисяч пацієнтів. Щоб забезпечити їх всім необхідним потрібно 260 млн.грн. на рік. Зараз таких коштів ми не маємо і близько. Тому одним з великих ризиків реформи є недостатній  фінансовий ресурс. Серед інших ризиків -  невідповідність законодавства і людський фактор. Ми за цей час можемо втратити фахівців, які виїдуть за кордон і це буде проблемою. Це не тільки лікарі, а й медсестри, санітарки, техніки. Треба підвищувати зарплати, бо зараз  більше можна отримати за  некваліфіковану роботу, а це неправильно, бо здоров’я і життя це найцінніше.

Чим готовий заклад до конкуренції на ринку?

У нашій лікарні працюють фахівці найвищого рівня. На нашій базі працюють кафедри медуніверститету, і це наш великий плюс. Проблемою можуть бути умови перебування і роботи, якщо ми їх не забезпечимо.  Але набувши статусу КНП ми зможемо конкурувати з приватними закладами за рахунок нижчої ціни.

Ваша стратегія розвитку розрахована на 5 років. Чи за цей час вдасться наблизитися до того ідеалу медичного закладу, яким Ви його бачите?

Якщо буде бажання і натхнення команди, ми це зробимо. Важко було починати такі проекти як енергоощадність, ремонт пологового корпусу, але бачу що нам це вдається. Якщо стояти на місці, нічого не буде, треба мати мету і рухатися до неї. Показати, що люди мають право на кращі медичні послуги, кращі умови. Хочу щоб обласна лікарня була найкращою в Західній Україні.

Спілкувався Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: