Рішення Луценка про зміну прокурорів у справі Бубенчика оскаржать

Gorbatyuk-640x360

Рішення генерального прокурора Юрія Луценка про зміну групи прокурорів у справі учасника Майдану Івана Бубенчика є втручанням у роботу слідчих, тому це рішення оскаржать.

Про це сказав начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає Громадське.

«Рішення Генерального прокурора про зміну групи прокурорів у цій справі є безпідставним, оскільки не ґрунтується на вимогах КПК щодо зміни групи прокурорів (стаття 37 КПК України, котра говорить, що зміна можлива виключно у зв‘язку з неефективним досудовим розслідуванням – ред.). Для того, щоб прийняти таке рішення – потрібно вивчити таку справу і повідомити, в чому була неефективність. Натомість справу ніхто не вивчав. Нарад на час прийняття рішення з прокурорами в справі ніхто не проводив. Відповідно, жодного законного обґрунтування прийняття такого рішення не було», – сказав він.

Горбатюк також наголосив, що рішення про відкликання клопотання про запобіжний захід і зміну підозри не узгоджувалось із слідчим і прокурором у справі, які наполягають на своїй позиції, що доказів зібрано у справі достатньо для винесення саме такої підозри у справі.

Нагадаємо, 5 квітня, о 17:00 Бубенчику мають вручити нову підозру.

На питання журналістки Громадського, чи фігурує Юрій Луценко у справі Майдану, начальник управління спецрозслідувань відповів: «Під питанням взагалі можливість прийняття процесуальних рішень Луценком в кримінальних справах про злочини під час Майдану, адже в них він фігурує фактично як свідок».

Генеральний прокурор Юрій Луценко вирішив змінити групу прокурорів у справі Бубенчика. Її очолила заступниця Луценка Анжела Стрижевська.

Вранці 5 квітня суд відкликав підозру Бубенчику про вчинення злочину, зокрема, за статтею ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство).

3 квітня правоохоронці затримали активіста Майдану Івана Бубенчика і привезли його до Києва. Прокуратура вручила Бубенчику підозру у вбивстві правоохоронців на Майдані.

Печерський суд Києва намагався обрати запобіжний захід Бубенчику, прокурори клопотали у якості запобіжного заходу для нього – цілодобове тримання під вартою. Однак захист  Бубенчика заявив відвід головуючому судді, він переніс засідання.  Вранці 4 квітня адвокатам відмовили у відводі судді.

Іван Бубенчик був активістом 9-ї сотні Самооборони Майдану, з якої пізніше вийшов. У фільмі «Злам» – першому з циклу розслідувань Громадського «Слідами революції», – він заявив, що 20 лютого 2014 року перебував на Майдані у Києві поблизу Консерваторії та стріляв у силовиків. У такий спосіб, за його словами, він сподівався змусити підрозділи «Беркуту» та Внутрішніх військ відступити з площі.

Після виходу фільму Генеральна прокуратура допитала Бубенчика у якості свідка, а також провела обшук у його помешканні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: