У центрі Чумацького Шляху можуть розташовуватися тисячі чорних дір

153378

Чорні діри оточують надмасивну чорну діру в центрі галактики.

Астрономи заявили про те, що надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху оточена низкою з десятків тисяч звичайних чорних дір, спостереження за якими допоможуть перевірити теорію відносності Ейнштейна. Про своє відкриття дослідники повідомили в журналі Nature.

Надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху називається Sgr A*, її оточують кілька десятків зірок і кілька великих хмар газу, що обертаються навколо неї з величезною швидкістю. Коли вони підходять до неї на занадто близьку відстань, приливні сили, що виробляються тяжінням чорної діри, розривають їх на частини, породжуючи потужні спалахи світла.

За словами вчених, цього не відбувається у випадку з чорними дірами. Вони не розпадаються на частини, зближуючись з Sgr A*, а через деякий час зливаються з нею, не викликаючи ніяких спалахів, крім сплеску невидимих для нас гравітаційних хвиль.

Тепер же дослідникам вдалося отримати перші свідчення того, що вони існують, і підрахувати загальне число цих чорних дір, звернувши увагу на те, що частина з них буде обертатися навколо центру Галактики не в самоті, а в компанії звичайної зірки, пульсара або якогось іншого видимого об'єкта.

Як правило, при створенні такої пари чорна діра починає поступово "красти" матерію у менш щільної і більш габаритної зірки. Якщо газу і пилу занадто багато, то сингулярність не встигає повністю проковтнути їх, в результаті чого в околицях дірки виникає своєрідний "бублик" з розпеченого газу і пилу, всередині якого періодично виникають спалахи рентгенівського випромінювання.

Проаналізувавши знімки Sgr A*, які були отримані за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра", вчені спробували виявити пари з чорних дір і звичайних зірок. В цілому їм вдалося знайти одразу 12 подібних об'єктів на невеликій відстані від надмасивної чорної діри, половина з яких може бути парами пульсарів і чорних дірок. Їхнє розташування і властивості, в свою чергу, говорять про те, що навколо Sgr A* обертається приблизно п'ять сотень таких подвійних зірок, і близько 10 тисяч одиночних чорних дір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: