У Росії безрукого активіста звинуватили у спробі задушити поліцейського

91316717-2777283

Активіста з Нальчика звинуватили в спробі задушити поліцейського пальцями, хоча у нього немає кистей.

Згідно з матеріалами справи про застосування насильства відносно представника влади (318 КК), безрукий інвалід з Кабардино-Балкарії Аслан Іритов схопив поліцейського за шию «кистями обох рук» і здавлював її пальцями. Про це повідомляє «Комітет проти тортур» з посиланням на матеріали перевірки по справі Ірітова.

Як розповідали Ірітови правозахисникам, 31 жовтня 2017 року під двір їхнього будинку в районі Вільний Аул Нальчика прийшли люди в поліцейській формі та в штатському і зажадали вивести до них господаря. У відповідь жінки попросили силовиків пред'явити документи або піти. Беслан Іритов, який вийшов їм назустріч, брат господаря будинку, обурився, що люди знімають їх двір на відеокамеру і спробував прогнати невідомих.

За словами сім'ї, сам Аслан Іритов в цей момент знаходився всередині будинку. Чоловік не має обох кистей рук, тому він довго одягався і вийшов до людей останнім. У цей момент у двір вбігли озброєні люди в масках, повалили господаря будинку на землю, притиснули головою до асфальту і здавили горло.

Як кажуть члени сім'ї, в процесі Аслан вдарився головою об бордюр, а силовики били його по голові і тілу. Брата господаря, Беслана, також вдарили в скроню. Після цього чоловіків грубо заштовхали в автобус. Родичі кажуть, що дорогою брати кілька разів падали і їх тягли по землі, в результаті чого Беслану зламали ребро.

Чоловіків доставили до відділу; там Беслану стало погано. Поліцейські викликали швидку допомогу, яка зафіксувала у затриманого забиття і підозру на перелом. Лікарі веліли терміново доставити Беслана в травмпункт. В результаті братів відпустили з відділу.

Сім'я звернулася в поліцію, але слідчі відмовилися порушувати справу на поліцейських, звинувативши замість цього Аслана Іритова в нападі на представника влади (стаття 318 КК). Дочка активіста говорила, що справу порушили після того, як сім'я відмовилася забирати з поліції заяву про побиття при затриманні. Зараз Іритов знаходиться під домашнім арештом.

Адвокати також змогли отримати доступ до відеозапису події. На ньому видно, що силовики застосовують фізичну силу до жінок. Дружина Аслана Марина Іритова говорила, що їй зламали палець на руці, а дочка активіста Анжеліка у дворі будинку вдарили обличчям об підлогу, пошкодивши їй ніс.

Аслан Іритов очолює громадську організаціію «Вільний аул». Активіста затримали після того, як він зі старійшинами обговорив проблему з землею аулу, що відійшла мерії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: