У Львові пластуни пригостили великодніми гостинцями ветеранів УПА

135141

Великодня акція триває вже п'ятий рік поспіль.

Великодніми гостинцями пригощали львівські пластуни ветеранів 1-ї української дивізії УHА. Цій традиції вже п'ять років, повідомляє 5 канал.

«Традиційно маємо паску, ковбасу домашню. Це такий сувенірчик маленький, хрін, масло і баранчик і яєчка», – говорить один із пластунів

З цим великоднім набором львівські пластуни прямують до ветерана національно-визвольної боротьби Олеся Гуменюка.

«Хочемо вам привітати з прийдешнім Великоднем так само із сьогоднішнім святом Благовіщення побажати здоров'я перш за все, подякувати за те, що ви боролися за Україну і подарувати невеликий презент до свята», - кажуть пластуни.

Ветерану УПА Олесю Гуменюку - 92 роки. 70 із них відчайдушно боронив українську землю від більшовицького терору. 1945-го його заарештували і заслали до сталінських таборів на 15 років. Нині він голова Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби.

«Я пройшов тяжкі випробування, доля так склалася. Я попрощався з мамою, а батько пішов зі мною в дивізію. Ми відділи щонайліпше в житті для нашої незалежності, своє життя. Батько на моїх очах загинув», – розповідає дідусь.

Відвідали пластуни з великодніми подарунками і побратима Гуменюка Івана Мамчура: «Я добре не бачу розкажіть мені, шо тут є. Пасочку бачу. Ооо. Є хрін, яєчка, шпондер... Так то тут повний комплєкт».

Ровесники-патріоти разом воювали, разом були в засланні у Норильському таборі. Там брали участь у повстанні політв'язнів. З найпам'ятніших спогадів називає битву під Бродами. Тоді під час бою загинули кілька тисяч його побратимів.

Іван Мамчур, нині член Галицького Братства колишніх вояків Першої української дивізії УНА, згадує: «Така навала, яка минула із сходу на Європу, не можна було нікому встояти. Артилерія далеко била. Танки, уся зброя яка тільки була вона ринула на цих наших хлопців і загинули там біля 3 тисяч, 3 тисячі в полон».

Юрій Зіланов, пластун, так розповідає про ініціативу допомогти ветеранам: «Ми хочемо приділити увагу людині, яка боролася за Україну, відповідно її люди відчувають те, що вони віддали для нашої держави так само, як і ми люди, які живуть в тій державі віддаємо їм».

Святкові кошики підготували також для ветеранів-дивізійників Тернопільщини, Франківщини та Київщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: