Літак Качинського знищили два вибухи, – новий звіт щодо Смоленської катастрофи

82223

Літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту, що розбився в Росії у 2010 році, був знищений у результаті щонайменше двох вибухів.

Про це свідчить технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи, який презентували у середу в Польщі, повідомляє ЄП.

«У нас є докази, які раніше не використовувалися», - повідомив під час презентації голова підкомісії Міністерства оборони Польщі з розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич.

За його словами, підкомісія віднайшла близько 150 прямих свідків. Тисячі фотографій та відеозаписів дозволили здійснити реконструкцію уламків літака.

У доповіді, зокрема, йдеться, що літак був знищений у повітрі. Його зруйнували щонайменше два вибухи. Положення тіл на землі чітко вказує на те, що вони почали випадати з літака, перш ніж той впав на землю.

Згідно зі звітом, руйнування, яких зазнав літак, могли виникнути лише в результаті вибуху.

Експерт підкомісії Френк Тейлор заявив, що під час свого розслідування «росіяни не враховували низки дуже важливих аспектів аналізу аварії, насамперед вони не проводили реконструкцію події». «Це не була класична катастрофа», - додав Тейлор.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зниження з землею. Мацеревич назвав звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Технічний звіт вже був представлений родинам жертв загиблих, а сьогодні його відправили в прокуратуру.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому «Сєвєрний», що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ої річниці Катинського злочину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: