Поки не відчуваю тиску й не бачу «договірняків», - Наталія Шелестак про конкурс на очільників медзакладів Львівщини (інтерв’ю)

13422242_1323184031029616_6237797997402729798_o-e1467459535710-890x395
Фото: Leopolis.news

Роботу конкурсної комісії Львівської облради, яка має визначити керівників 14 –и комунальних медичних закладів від самого початку роботу супроводжують скандали.

Роботу конкурсної комісії Львівської облради, яка має визначити керівників 14 –и комунальних медичних закладів, від самого початку роботу супроводжують скандали.

Спочатку були претензії до способу формування комісії і, відповідно, до складу. Потім лунали звинувачення в упередженості та конфлікті інтересів певних її членів. Про роботу комісії ми говоримо з представницею громадськості у складі обласної комісії Наталією Шелестак.

Як Ви потрапили до цієї комісії?

Було оголошено, що буде відбуватися такий конкурс, і в цій комісії будуть задіяні громадські активісти. Я подала документи в останній день, бо, чесно кажучи, сумнівалася, чи мені це потрібно, але моє середовище мене переконало. Про те, що мене включили до комісії, я дізналася від журналіста Дмитра Посипанка, який запросив мене на свою програму.

Крім мене від громадськості до комісії увійшли представники Лікарського товариства і профспілок. Хто нас обирав, на той час я не знала і, переглядаючи склад комісії, я побачила, що практично нікого не знаю крім Дмитра Посипанка і Андрія Болюбаша (голова Громадської ради при ЛОДА, - ред.)  Я десь розумію, чому почався скандал. По-перше -  сама процедура відбору прописана за умов, коли створена громадська рада при управлінні. Але управління не мало громадської ради, відповідно процедура відбору була на їхній розсуд, бо інше не прописано в законі. В мене були різні думки, були думки вийти, але мені здалося, що це було б проявом слабкості.  Тоді б я думала, що там є «договірняки».

[dyvys_blockqoute text="Я приємно здивована рівнем кандидатів, які вже пройшли конкурс, це реальні управлінці, які вже багато зробили для цих закладів" author=""]

На сьогодні, саме на сьогодні, бо я не знаю що буде завтра, я не відчуваю жодного тиску і не бачу «договорняків». Я приємно здивована рівнем кандидатів, які вже пройшли конкурс, це реальні управлінці, які вже багато зробили для цих закладів.

Так, мені не подобається, що не було реального конкурсу, що було по одному кандидату. Я була переконана, що це ознака якоїсь диктатури, але рівень цих керівників насправді високий. Я не проголосувала за дві кандидатури, з них один претендент мав дотичність до Партії регіонів. Я розумію що це відносна дотичність, але моє внутрішнє переконання не дало проголосувати «за», хоча кількість позитивних відгуків мене здивувала.

Я точно знаю, що ті керівники, за яких ми проголосували, мають хороші досягнення і план розвитку. І я буду вимагати, і мене наразі підтримують у комісії, що ці плани мають бути невід’ємною частиною їхнього контракту. І якщо вони не будуть їх виконувати з необ’єктивних причин, щоб це було підставою для дострокового розірвання контракту.

Цей конкурс насправді мегакрок. Ці всі люди були на безстрокових трудових угодах. Звільнити їх було практично неможливо. Зараз є певна строковість і відповідно стимул для розвитку саме на цей період, щоб довести що вони недарма там сидять.

З конкурсами, де є конкуренція - це перинатальний центр, військовий госпіталь, психіатрична лікарня – там складніше, тому що є сильні конкуренти і очевидного переможця я не бачу, навіть після громадських слухань. В когось щось краще, в когось щось гірше, але як на мене, вони між собою достатньо рівні. Як ми будемо їх обирати, я не знаю. Я наразі своєї думки з цього приводу не маю.

Чи радитеся з медичним середовищем, залучаєте експертів?

Я залучала експерта, який має великий управлінський досвід, а також досвід притягнення до відповідальності за лікарські помилки. Я не залучала як експертів, але консультувалася з простими лікарями, які працюють в цих закладах і отримувала інформацію, що там насправді відбувається. Консультуюся з громадськістю, іншими активістами, ми після кожної комісії робимо свої круглі столи. Я буду в будь-якому випадку ретранслювати їхню думку.

Ще один скандал стосується обласної клінічної лікарні, у Вас була публічна перепалка з претенденткою на посаду Наталією ван Доеверен…

Це «тиха печаль», тому що я була людиною, яка запропонувала комісії дати більше часу для донесення документів пані ван Доеверен. Я не буду давати оцінку свого стану з цього приводу, але я хотіла якісної конкуренції, щоб люди мали рівні можливості себе проявити. Ну, проявили, як проявили.

Я відповідально заявляю, що декларація в НАЗК подана з порушенням термінів, тому рішення по допуску цього претендента буде прийняте 16 квітня. Я маю з цього приводу свою думку -  не може бути в когось більше переваг. Були надані всі можливості донести, цього зроблено не було. Особисто я вважаю, що коли не подані вчасно документи, навіть з такою преференцією, вона на використала цю можливість, я пропонуватиму її не допускати, бо не бачу для цього правових підстав, але рішення прийматиметься комісійно.

Ваша перепалка буда доволі емоційною і Ви заявили, що шкодуєте про свою пропозицію дати час на усунення недоліків з документами…

Я взагалі шкодую про всю свою емоційність. Я емоційна, а тим більше я не люблю, коли збирають журналістів і починають їм брехати. Пройти повз цієї брехні я не змогла. Це моя проблема, треба вже, можливо, навчитися брати себе в руки, тим більше я член комісії, і я не мала права допускати будь-яких перепалок.

Але коли людина розмахує неіснуючими документами і розповідає, що вона все зробила а її пригнічують - це неправда, тим більше, коли це закидають мені, яка виступала за те, щоб була конкуренція. Це нелогічно, і якби пані Наталія захотіла (а там не було надскладних документів), вона б подала їх належним чином, але це питання до неї. Я хотіла, щоб була конкуренція, бо це правильно, це можливість вибору. Я шкодую, що вступила з нею у словесну перепалку.

Пані ван Доеверен тоді заявила про ознаки тенденційності і упередженості у роботі комісії, Ви як представниця громадського середовища, бачите якісь проблеми у роботі комісії?

На диво – ні. При формування в мене виникали питання, наприклад, чому були обрані профспілки, я з пересторогою ставилася до Лікарського товариства. Але в самій роботі я бачу незаангажованість.

[dyvys_blockqoute text="Я бачу, як кожен з членів комісії і, зокрема, представники громадськості реально дбають, задають гострі питання, хочуть якихось змін" author=""]

Я бачу, як кожен з членів комісії і, зокрема, представники громадськості реально дбають, задають гострі питання, хочуть якихось змін. Я це бачу зсередини, хоча це важко пояснити назагал. Я не бачу, щоб вони пішли про щось домовилися і мене поставили перед фактом, такого нема. Ми обговорюємо кожну ситуацію, кожен сумнів. Як на мене, комісія працює нормально. Якщо я відчую якийсь тиск, заангажованість, чи не буду з чимось погоджуватися, я буду про це заявляти і голосно заявляти. Тобто, наразі жодних питань до членів комісії, до роботи у мене немає. Я вдячна Володимиру Гірняку і Ірині Микичак, бо я, чесно кажучи, очікувала якогось підступу, корпорації, але я цього не бачу.

Дуже живе, правильне обговорення, видно, що люди хочуть зробити це якісно. Школа, що так мало людей подалися на конкурс.

Під час конкурсу згадувалося про конфлікт інтересів. Ви знаєте про що йдеться?

Я поняття не маю, про що йдеться. Я не маю жодного стосунку до пана Гички, ні у роботі, ні у фінансах. Так, це єдиний лікар, якого я знаю з усіх в силу того, що він достатньо активний. Ми часто до нього зверталися з ветеранами війни, але це не має йому жодних преференцій. Я з ним спілкувалася власне в цьому форматі. Тому я не знаю, про який конфлікт інтересів йдеться принаймні щодо мене.

[dyvys_blockqoute text="Якщо я відчую якийсь тиск, заангажованість, чи не буду з чимось погоджуватися, я буду про це заявляти і голосно заявляти" author=""]

Знаю, що в мережі активно обговорюється питання конфлікту інтересів, бо він є керівником профільної комісії в ЛОР. Я не можу сказати, чи існує в цьому випадку конфлікт, я просила, щоб свій висновок підготували юристи.

Була також заява Антикорупційного моніторингу Львівщини про те, що одна з претенденток  на посаду керівника перинатального центру, Марія Малачинська, перебуває у дружніх стосунках з двома членами комісії, відтак доля конкурсу може бути вирішена наперед…

На сьогодні члени комісії не визначилися ні з яким переможцем. Я не вірю, що вони ходять по кутках, про щось шепочуться. Мені жодного слова про якісь переваги Малачинської не було озвучено. Я вважаю, що троє кандидатів приблизно рівні по своїх можливостях. В пані Біль є величезна перевага – це підтримка колективу, Малачинська трохи сильніший менеджер, але це ніяким чином не говорить, що вже когось вибрали. Зараз шукається оптимальний варіант, який влаштував би і колектив, і управління. Зрозумійте, цей центр ще треба запустити, це треба мати хороші управлінські якості, розуміти, звідки залучати додаткові кошти, щоб це все запрацювало. Тут дуже важливо не зробити помилки.

Ведуться переговори і з колективом, і з претендентами  для знаходження оптимального шляху. Я не помітила навіть натяку, що комусь надається перевага. Зрештою, хто я така щоб переді мною 8 людей, членів комісії, розігрували виставу. Я бачу, як це обговорюється і це бачать члени колективу, вони ж теж там сидять.

Повертаючись до обласної клінічної лікарні. Чи розглядаєте ви сценарій зриву конкурсу. Адже на попереднє засідання приходили «групи підтримки»?

Такий варіант не виключений. Але зараз ми нічого не можемо прогнозувати, побачимо, як будуть розгортатися події. Зараз ми маємо час по законодавству 30 днів тобто до 28 числа. Якщо ми не визначимося або будуть нам зривати конкурс, тоді не знаю, що робити, ми наразі цього не обговорювали. Будемо приймати рішення по ходу дій. Наше завдання, щоб це відбувалося в рамках закону, а як воно буде - побачимо.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: