Порошенко хоче частково зупинити договір про дружбу з РФ

30698662_1509951105781080_636513350108315648_o

Президент Петро Порошенко запропонує Верховній Раді припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією, яка вже 4 роки здійснює військову агресію проти України.

Про це він сказав в рамках виступу на безпековому форумі в Києві 12 квітня, передає Українська правда.

«Наступним кроком буде внесення мною до Верховної Ради проекту закону про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Росією в частині, в якій дія цього договору не сумісна з національними інтересами держави та реалізацією нашого права на самооборону», – сказав Порошенко.

За його словами, така можливість дається країні міжнародним законодавством.

Мова йде зокрема про статті щодо стратегічного партнерства між Україною та РФ або положення про двосторонню співпрацю у військовій галузі.

Порошенко водночас пояснив, що скасовувати цей договір не можна.

«Бо є важливими для України положення, в яких сторони поважають територіальну цілісність одне одного, підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», – наголосив він.

«З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є зараз членом СНД та відмову цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД», – сказав глава держави.

Те саме стосуватиметься остаточного закриття українського представництва при відповідних інституціях у Мінську.

Водночас за словами Порошенка, має бути інвентаризована вся договірно-правова база, укладена Україною в рамках СНД на предмет відповідності національним інтересам держави.

Президент також закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання с Російською Федерацією на предмет чутливих сфер співпраці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: