Чому новий маршрут «Залізничний вокзал – Аеропорт» у Львові виявився таким непопулярним

30706977_1765919116780498_3843621036973096960_n

Сьогодні, вже четвертий день як у Львові  курсує автобусний маршрут в режимі  «експрес» між Залізничним вокзалом і Аеропортом. З точки зору логістики – такий потрібний маршрут.

Колонка Святослава Товстиги.

За перший день, цей маршрут перевіз 15 людей, у середу він перевіз за цілий день без одного рейсу 13 людей (останній рейс не було виконано через людину, яка була у стані сильного алкогольного сп’яніння).

Багато це пасажирів чи мало?

На це питання вже відповіли самі мешканці в соцмережах – мало! Такий «попит» викликаний тим, що у публічній площині немає графіка роботи цього автобуса. Я оглянув площу Двірцеву та не знайшов у трьох місцях, де стоять знаки «Зупинка ГТ», жодної інформації про цей маршрут і  час відправлення.

Що з ним не так?

Також в середу від 18:05 до 20:00 перебуваючи на залізничному вокзалі не почув через голосове сповіщення пасажирів жодного оголошення про роботу такого маршруту. В туристичному центрі (бюро), що знаходиться на вокзалі, немає жодної інформації про цей маршрут, час відправки, вартість. На автовокзалі «Двірцевий» також немає жодної інформації про маршрут-привид, касири навіть не можуть підтвердити факт існування такого маршруту.

Вчора аналізував ситуацію по Аеропорту ім. Данила Галицького. Виявилося аналогічне: на зупинці  немає жодного оголошення про роботу такого маршруту, в будівлі аеропорту не було за 30 хв навіть одного оголошення про такий автобус. Втім, якщо підійти до довідкової служби аеропорту, можна дізнатись графік роботи експрес-маршруту.

Але чи багато гостей міста користуються довідковою службою, аби знайти графік курсування автобусів? Ситуацію вирішила би публічна інформація через інформаційні стенди, звукове оголошення про роботу цього маршруту. Можливо, в АТП-1 не вірять у потрібність такого автобуса? А якщо розібратися, в середньому кожні 80 хв до львівського аеропорту прилітає (або відлітає) літак, а це означає що є стабільний пасажир. Але кожен раз коли пасажири підходити до автобуса та дізнавалися ціну, казали: на таксі дешевше вийде і комфортніше.

Ось і бачимо, що зроблено, а точніше нічого не зроблено, щоб цей маршрут запрацював на постійні основі, адже немає пасажирів – нема рентабельності. За перший день він заробив 300 грн, хоч наїздив 100 км, а середній розхід пального в автобуса марки «Електрон» на рівнинному маршруті 42 л, оптова закупка дизельного палива в АТП-1 складає порядку 23 грн/л дизельного палива, принаймні така цифра звучала на одній  із нарад. Тобто витратна складова без роботи водія і амортизації складає  966 грн, якщо додати роботу водія, то це ще 700 грн/15 годин, тобто він має  надати послуг на 1666 грн + амортизація.

Щодо тарифу, перевізник самовільно змінив тариф із 5 грн  до 20 грн. Шановна Львівська міська рада, прошу врегулювати це питання, бо згідно з рішенням виконкому ЛМР тариф на роботу в режимі «експрес» складає 5 грн. Куди діваються 15 грн, бо затверджений тариф 5 грн, а в автобусі є оголошення про 20 грн?  В чию кишеню іде різниця?

Згідно з чинним законодавством перевізник має право самовільно змінити тариф, але тоді тариф стає нерегульований і добавляється ПДВ, (20%) які потрібно сплачувати. Коли тариф регульований, ПДВ не сплачується.

Ціна в 20 грн не є конкурентною, бо таксі на трьох людей виходить дешевше. В час коли працює автобус, цінова політика міських таксі є на рівні 45-50 грн за цим же маршрутом. Тому виникає наступне риторичне запитання – навіщо ставити неконкурентну ціну за проїзд?

Чомусь на інший міський «експрес» (пл. Різні – АС Західна) тариф звичайний, тобто 5 грн, а цей маршрут навіть довший. Більше того, на експрес між вокзалом і аеропортом (на відміну від пл. Різні – АС Західна) немає жодного рішення виконкому, а це наштовхує на думку, що цей маршрут взагалі є нелегалом без договору між управлінням транспорту і ЛКП АТП-1.

Ложка меду в бочці дьогтю

Хочу відзначити лише один позитив, який вдалося помітити у цьому новому експресі - водій, який працював  на маршруті перші два дні. Якщо щиро, я ще не бачив такого ввічливого водія, охайного і в сорочці, який сильно пильнує за чистотою в автобусі. Водій казав, що не розуміє своїх колег по роботі, адже маючи в обід час, він завжди миє салон і насправді це відчутно. Та й пасажири були помітно здивовані від чистоти. Навіть не віриться що в цій сфері послуг є свої фанати своє роботи.

Отож, підсумовуючи, балансоутримувач зупинок( яким є Залізнична районна адміністрація)   нічого не зроблено щодо інформування про роботу цього маршруту, не розміщений графік роботи, як це передбачено чинним законодавством. Управлінням  транспорту нічого не зроблено в частині роботи із адміністрацією залізничного вокзалу та автовокзалу «Двірцевий» щодо інформування про роботу цього маршруту. В туристичному бюро на вокзалі немає жодної інформації про роботу маршруту. Тариф поставлений самовільно,  рішення виконкому щодо роботи цього маршруту немає – значить це чистої води нелегальні перевезення.

Перевізник, яким є комунальне АТП-1 має 65 автобусів, оснащених системою озвучування зупинок. Можна було записати інформаційне оголошення про роботу нового маршруту, але навіть цього ніхто не зробив. Можна було принаймні на сайті підприємства розмістити розклад роботи нового маршруту, але там нічого немає. Більше того, управління транспорту, могло аналогічну роботу з анонсування нового експресу проробити із голосовими оголошеннями у трамваях і тролейбусах.

Можна оцінити запуск цього маршруту на 2+, де плюс – це добросовісна робота водія. До слова, то щодо водія буду звертатись в управління транспорту, аби його відзначили на сесії ЛМР на день міста. А крім цього, сьогодні скерований лист на управління транспорту ЛМР, щоб вони до середи усунули всі порушення, там також перелічені пропозиції, що саме потрібно зробити щоб цей маршрут мав стабільного пасажира. В середу, якщо не будуть усунуті порушення, буду звертатись листом на ДФС, УКРТРАНСБЕЗПЕКУ, поліцію зі зверненням про порушення законодавства.

1990 року у Львові було більше одиниць громадського транспорту, аніж зараз

 

Святослав ТОВСТИГА,

керівник громадської ради при управлінні транспорту ЛМР, радник міністра інфраструктури України, керівник ГО “За Якісний Транспорт”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: