Як Стас впорався з алкоголізмом та безпритульністю і почав допомагати іншим у спільноті «Емаус»

books-2017-1170x778

В лютому 2014 року померла прабаба в мене на руках, а дідо в той час лежав в наркології. Я залишився вдома сам. В хаті не було ні копійки. Сусіди та родичі допомогли назбирати гроші на похорон. Після того в мене почався великий перелом у житті.

Це не історія скаженого успіху, не історія про заснування власного бізнесу, чи про те, як перетнути півсвіту на веслах. Це історія звичайного хлопця, якому вдалося перебороти алкоголізм, бездомність та почати нове життя в Німеччині.

«В лютому 2014 року померла прабаба в мене на руках, а дідо в той час лежав в наркології. Я залишився вдома сам. В хаті не було ні копійки. Сусіди та родичі допомогли назбирати гроші на похорон. Після того в мене почався великий перелом у житті», - починає розповідати Стас.

Зараз він цілеспрямований, свідомий, сміливо ставить собі цілі кожного дня і впевнено йде за ними. Вивчає німецьку, допомагає людям, які також схибили у житті та планує вступати в коледж.

Та у 2009-му був зовсім інший сюжет. У 17 років хлопець втратив батьків. Залишився з дідом та його матір’ю. Прабабуся була старою, а дід алкозалежним.

Через залежність у діда часто були приступи алкогольної епілепсії. На той момент хлопець вже почався бавитися пивком в компанії.

Затуманена свідомість

«Смерть баби дуже сильно вплинула на моє життя і я почав пити. Разом з дідом я падав на дно. Ми пили кожного дня. Я вже не мав ніякої роботи. Ходив де-не-де якихось 50 грн заробити...коли приходило 12 число, в нас було свято - дід отримував пенсію. Ми купляли трішки продуктів: рис, гречка, макарони. І стандартно дві пляшки горілки. Приходили мої «друзі», які також знали, що в нас є гроші. Зранку ми вже прокидались нічого не пам’ятаючи, з цілою купою склотари і зі 100 гривнями в кишені. Я йшов в магазин за пляшкою, щоб похмелитись. І це продовжувалось так на протязі цілого року. Кожного дня п’янки, сварки хата почала перетворюватись на смітник. Дід кожного місяця в наркології, а я як завжди, п’яний і не схожий на людину.

У січні 2015 хлопець почав усвідомлювати, що через алкоголь потрапить скоро або до лікарні, або в морг і запропонував дідові зав’язати із спиртним. «Я живу так, як я хочу і мені це подобається, а ти взагалі ніхто і живеш в моїй хаті. Та ще й будеш права качати, не подобається – йди», - відповів хлопцеві дід.

[dyvys_blockqoute text="Хата почала перетворюватись на смітник. Дід кожного місяця в наркології, а я як завжди, п’яний і не схожий на людину" author=""]

Так Стас опинився на вулиці.

«Була 12 година ночі. На вулиці 20 градусів морозу. Не одягаючись, я гримнув дверима і в одних шортах та резинових тапках залишив дідову хату».

Стас згадує, що майже тиждень ночував по під’їздах на привокзальній і на вокзалі.

«Одного дня зустрів знайомого, якого не бачив 3-4 роки. Він розповів, що є у Львові нічліжка, де можна переночувати. Я поїхав туди, але мене не пустили, тому що в мене було 2.7 проміле алкоголю в крові. І я знову пішов на вокзал», - пригадує хлопець.

Похмілля

Вже наступного дня Стас зовсім тверезий пішов на нічліжку, що на вулиці Кирилівській у Львові. Там хлопець жив місяць, заробляв, як і всі бездомні: то метал, то папір. Але кожного дня хлопець не припиняв шукати роботу. Через те, що документи Стаса залишилися в діда, на роботу його брали неохоче. Якось Стас дізнався про спільноту взаємодопомоги «Емаус-Оселя».

«Я згадав той рік, який провів у алкогольному тумані і сказав собі, що треба щось міняти. Вже наступного дня я був у Винниках», - розповідає хлопець.

Спільнота взаємодопомоги «Емаус-Оселя» - це громадська організація, яка допомагає безпритульним віднайти свою гідність у спільноті, а відтак у суспільстві. «Оселя» об’єднала людей, які усвідомили своє становище, а також людей, які втратили волю до життя. За словами заступниці голови ради спільноти Наталії Саноцької, життя у спільноті спрямоване на допомогу бездомним людям навчитися бути відповідальними за своє життя, співпрацювати з іншими, здобути навички піклування про себе та інших.

Відтак, життя Стаса почало кардинально мінятися після знайомства з вже покійною засновницею організації Олесею Саноцькою.

«1 березня взяли на випробувальний термін. Мене влаштовувало те, що там заборонено пити. Перший виїзний Великодній сніданок запам’ятався, тим що я побачив, що може зі мною статись, якщо я повернусь до свого минулого життя.

[dyvys_blockqoute text="Перший виїзний Великодній сніданок запам’ятався, тим що я побачив, що може зі мною статись, якщо я повернусь до свого минулого життя" author=""]

Олеся почала зі мною спілкуватись про життя і порадила залишатись в спільноті доти, поки я не буду стабільний. По п’ятницям я відвідував групу АА, а в вівторок до психолога. Психолог мене навчила складати «індивідуальні плани», записувати якісь речі, які б я хотів зробити в своєму житті. Тоді я навіть не міг зрозуміти, наскільки це допоможе мені в житті.  Почав з відновлення паспорта і всіх документів. Десь через місяць я прийшов до психолога і сказав, що мені треба писати новий план, адже записані цілі було досягнуто», - пригадує Стас.

До списку другого індивідуального плану увійшов пункт про відновлення зв’язків із бабусею, яка живе у Німеччині. Через алкоголізм всі зв’язки з родичами були обірвані.

Нове життя

Хлопцеві вдалося відновити зв'язок із бабусею.

Читайте також:  Бездомні існують. Як у Львові змінилося сприйняття людини з вулиці (інтерв’ю)

Стас дізнався, що в Кьольні також є центр підтримки людей «Емаус» і почав виробляти закордонний паспорт. Познайомився з відповідальним за спільноту, президентом «Емаус-Європа» і почав обговорювати можливість практики в їхній спільноті.

«Я не знав ні німецької, ні англійської мови. І тоді Віллі Доес (відповідальний за їхню спільноту) запропонував пройти практику в Німеччині і заодно вивчити мову. Вже в серпні 2016 року я був в Німеччині. До обіду відвідував мовну школу, а після обіду працював в спільноті. Було враження, ніби я десь в дорозі загубив того Стаса, який був не впевнений в собі мовчазний малолітній хлопчина. Я хотів допомагати Оселі, я почав брати на себе відповідальність.

[dyvys_blockqoute text="Було враження, ніби я десь в дорозі загубив того Стаса, який був не впевнений в собі мовчазний малолітній хлопчина" author=""]

Я почав читати книжки по саморозвитку, почав продукувати свої ідеї. Та найголовніше – поборов найбільшого свого ворога - алкоголь.

В той момент я діяв в 10 раз більше, розповідає хлопець.

В грудні того ж року Стас поїхав в Кьольн вдруге. Нові цілі з’являлися одна за другою: виїхати в Німеччину, отримати водійські права.

«На той момент вже всі розуміли, що я націлився на новий крок в житті», - не без гордості розповідає Стас. Індивідуальний план хлопець пише і по сьогоднішній день, але вже не на рік, а на кожен день.

Головна причина, яка заважає людям взяти себе в руки, на думку Стаса, це страх перед невідомістю.

«Ти не знаєш, що краще, залишатись таким, як ти є, чи щось міняти в своєму житті. А може це друге життя не сподобається, а може я в цьому новому житті не знайду друзів. Якщо ти виходиш з зони комфорту, значить робиш все правильно. Зараз мені важко вчитись, але вчусь, тому що знаю, що цей дискомфорт переросте в щось велике. Я вважаю, що людина має подивитись на своє оточення, тому що в багатьох випадках саме оточення грає велику роль», - розмірковує хлопець.

Алкоголізм не вирок

«Я прирівнюю алкоголізм до інфаркту. Після інфаркту в людини на серці залишається рубець. Так і з алкоголізмом. Він залишається в людини на все життя, але його можливо викинути з голови, маючи в житті більші цілі», - запевняє Стас і продовжує щодня писати індивідуальний план.

Підготувала: Олександра Багач

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: