Кислі гудрони біля Львова відкачують вночі або у свято, а машини ховають, – депутат

30715100_1936609656403359_4163915730887469474_n
Фото Ігоря Муравського

14-15 квітня на гудронному озері №2 знову відбувався незаконний відбір кислих гудронів. Один з автомобілів з цистерною заарештували.

Про це ІА Дивись.info повідомив депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

Відбір гудронів здійснює ТОВ «Дослідне виробництво» з Авдіївки.

Депутат зазначив, що на вихідних місцеві мешканці почали скаржитися на задуху та погіршення самопочуття. Коли ж на місці стали з’ясовувати, що ж відбувається, то біля озера з гудронами виявили працівників, які відкачували кислі гудрони.

«У повітрі стояв різкий запах аміаку, який при взаємодії із сірчаною кислотою перетворюється на сіль. А це натомість не дозволяє безпечно транспортувати відкачану субстанцію, оскільки є загроза пошкодження металевої ємкості. Крім того, важкі метали мігрують у повітря», – сказав Ігор Муравський.

Депутат зазначив, що одну машину забрали на штрафмайданчик.

«Вчора перевіряли місцеві мешканці – машин вже нема. КрАЗ сховали біля вишки мобільного зв’язку. Вони вичікують, щоб все вляглося, а потім знову повертаються. Останнім часом гудрони відкачували або вночі, або при святі, щоб не так було помітно. Тепер їх видав аміак», – сказав Ігор Муравський.

Сама установка залишається на місці.

«Разом це все контролюють «Збиранка» і муніципали. Вони пропускають через встановлений шлагбаум. Ось таке замкнене коло. Нічого не змінилося. Поліція п’ять місяців працює, але жодним чином ніщо нікуди не просувається. Озера з кислими гудронами вже перепродували кілька разів. Тільки поліція скерує запит на підприємство, а звідти вже приходить відповідь, що гудрони їм вже не належать», – сказав депутат райради.

На сьогодні вже відкрита низка кримінальних проваджень.

Мале підприємство у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю «Дослідне виробництво» з Донбасу. Юридична адреса – Авдіївка, проїзд Індустріальний. Згідно з реєстром Мінприроди, компанія отримала ліцензію 20 листопада 2012 року на збирання, зберігання, оброблення та утилізацію небезпечних відходів: 1. Відпрацьовані нафтопродукти, не придатні для використання за призначенням (у тому числі відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші); 2. Відходи у вигляді смолистих залишків (крім асфальтових в’яжучих), що утворюються під час рафінування, перегонки чи будь-якої піролітичної обробки органічних матеріалів.

Саме МП було створене на Авдіївському коксохімзаводі, який входить до холдингової компанії «Метінвест» Рината Ахметова.

Згідно з законом, підприємство, яке займається небезпечними відходами, може здійснювати свою діяльність за своєю фактичною адресою, тобто на Донеччині. Відтак, на якій підставі компанія здійснює діяльність на території ЛКП «Збиранка», наразі невідомо.

За даними YouControl, «Дослідне виробництво» було створене 1992 року. Бенефіціарами компанії є Ігор Аровін з Донецька (у профілі в соцмережах зазначений окупований Донецьк – ред.) та Анатолій Здоровець з Авдіївки (свого часу він брав участь у конкурсі на посаду очільника ДП «Укрспирт»). Розмір статутного капіталу – 375 гривень. Анатолій Здоровець значиться засновником або директором 12 компаній.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: