Петиція про заборону посипання вулиць Львова піскосумішшю набрала необхідну кількість голосів

918

Петиція, яка передбачає заборонити у Львові використовувати піскосуміш взимку для посипання вулиць набрала за чотири дні 539 голосів.

Відтак буде підготовлений проект ухвали, який розглянуть депутати Львівської міськради. Про це повідомив Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради».

У петиції, зокрема, йдеться, що зимове утримання вулиць за допомогою розсипання тонн суміші піску і солі 4:1 є застарілим методом зимового утримання вулиць навіть для України. Піскосуміш після танення снігу забруднює вуличну інфраструктуру, забруднює повітря, потрапляє в очі та легені мешканців. Забивається дощова каналізація, створюється додаткове навантаження на очисні споруди, чималі кошти йдуть на збір та вивезення залишків. Ще одним наслідком використання піскосуміші є те, що двірники найчастіше утилізують її в газони, що погіршує і без того поганий стан грунту: сіль незворотно накопичується, пісок перешкоджає доступу води і повітря до коренів рослин.

Автори петиції пропонують наступну альтернативу.

1) На дорожньому покритті використовувати виключно чисту сіль, або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти (таким чином діють в Києві).

2) На пішохідній частині використовувати виключно механічні способи прибирання, а саме: механізоване прибирання де це можливо (таким чином виключно діють в Вінниці).

3) Використання дрібних камінців (відсів граніту, базальту, тощо), що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. Перевірено в ряді країн ЄС на вулицях з дуже сильними ухилами. Існують випадки, коли це дрібний відсів не вивозять, а зберігають в лунках дерев. На відміну від піску, дрібні камінці покращують доступ води та повітря. Окрім всього відсів може використовуватися багаторазово та не створювати додаткового навантаження на сміттєзвалища.

4) В якості тимчасового заходу пропонується виставляти пластикові контейнери для зберігання свіжої та збору відпрацьованої піскосуміші двірником з метою подальшої утилізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: