У Львові вперше пройшов міжнародний День неспішного мистецтва

30707771_1768743483164728_8780722850379071488_n

14 квітня в Національному музеї імені Андрея Шептицького пройшла міжнародна акція День неспішного мистецтва чи Slow Art Day.

Відвідувачі цього заходу могли неспішно оглядати твори мистецтва та дізнаватися багато цікавого від знавців цієї справи.

У музеї ім. Шептицького на огляд було виставлено 4 ікони. Першою була Воздух-Плащаниця 15 ст. Із села Жирівка Львівської області. Пам'ятка представляє 7-фігурну сцену "Оплакування Христа". Зображення має символічне значення і виділяється особливою мелодійністю рисунка.

Далі гості оглядали "Страсті Христові" 16 ст. Із с. Угерці, що на Лемківщині та "Страшний Суд" 16 ст. з м. Долина Івано-Франківської області. Такі ікони разом із вівтарною перегородою були основою оформлення інтер'єру української церкви і мали своє визначне місце: "Страшний Суд" - на західній стіні церкви, "Страсті" - на північній.

Третім експонатом став "Богородчанський іконостас" написаний Йовом Кондзелевичем. Цей іконостас є перлиною західноукраїнського барокового мистецтва. Кондзелевич працював над ним разом з групою помічників у 1698-1705рр. Наостанок на огляд представили "Види Львова" Карла Ауера. Основою його літографічних робіт стали натурні замальовки, які він робив під час знайомства з Галичиною, вишуковуючи природні та архітектурні мотиви.

«Ідея неспішного мистецтва у тому, щоби спонукати відвідувача оглядати твори повільно і ретельно вникаючи в кожну деталь, шукаючи внутрішніх відповідей на свої питання», - йдеться в повідомленні.

Під час акції, яка пройшла у кількох музеях Львова кожен міг знайти експозицію для себе та споглядати її необмежену кількість часу, або йти з групою і неспішно поглинати  інформацію та мотиви мистецтва.

«Спочатку я не розуміла як можна так довго дивитися на одну й ту саму картину. А тепер з кожною новою хвилиною я помічаю нові деталі», - зазначає відвідувачка акції, оглядаючи Воздух-плащаницю.

Анна СТОЛБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: