Е-квиток у світле майбутнє: чи запрацює у Львові автоматична оплата проїзду

kvfile59333153_747a67c0-800x445

З 1 вересня 2019 року у Львові запланована експлуатація системи електронного квитка у тестовому режимі.

У міській раді переконують - в Україні наразі нічого схожого немає, мовляв, система буде найсучаснішою, можливо, не матиме аналогів і в Європі. А ще, обіцяють, що вона буде багатофункціональною, тобто зможе слугувати не лише для оплати проїзду.

Коли?

За словами директора «Львівелектротрансу» Олега Берези уже проведено попередній відбір підрядних організацій, які надалі змагатимуться за право впровадження е-квитка, зараз їх 13.

«Те, що ми реально очікуємо – до кінця поточного місяця отримати погоджені технічні вимоги, які дуже детально описують всю систему електронного квитка і процеси, які будуть відбуватися навколо. Відповідно, цей документ, затверджений банком, буде розданий 13 компаніям, які пройшли попередню кваліфікацію. Тільки ті системи, які будуть відповідати всім критеріям, які прописані в цьому документі, будуть допущені до завершального етапу – цінових пропозицій», – деталізує заступник директора з розвитку ЛКП «Львівелектротранс» та ЛКП «Львівавтодор» Андрій Вишневський.

Пропозиції від учасників тендеру прийматимуться до 29 червня. До 31 серпня їх вивчатимуть, а 28 вересня мають оголосити результати тендеру та переможця. Протягом жовтня прийматимуть зауваження та пропозиції. Підписання договору з компанією, яка впроваджуватиме е-квиток, планується на 30 жовтня.

«На кінець жовтня ми очікуємо підписання і узгодження контракту. Ця дата досить плаваюча, бо є багато моментів, які можуть впливати на саме підписання угоди. І 1 вересня 2019 року ми плануємо почати тестову експлуатацію системи електронного квитка», – додає Андрій Вишневський.

Як?

Е-квиток діятиме на всіх видах міського громадського транспорту, як в електротраспорті так і в маршрутках.

«Поїздка виглядатиме дуже просто: пасажир зайшов у транспорт, приклав картку, завалідував її, і все, він їде, може пересідати на інший вид транспорту. Якщо це місячний абонемент, то взагалі катайся скільки завгодно разів. Більше 200 кіосків ми плануємо обладнати засобами продажу електронних карток. Поповнювати картку можна буде через Інтернет, також буде створений сайт та мобільний додаток. Фактично це все відбуватиметься так, як з платою за мобільний зв’язок. У контролерів будуть спеціальні прилади, які зчитуватимуть з карток дані», - пояснює начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор» Сергій Журбенко.

Е-квитки будуть разові - на проїзд тривалістю у 60 хвилин, а також довгострокові.

«Система квитка буде побудована таким чином, що для мешканців буде набагато вигідніше купувати довготривалі картки, терміном від місяця до року часу. На таких квитках можна буде зекономити до половини вартості проїзду. Час проїзду буде обліковуватися з моменту валідації квитка. Наприклад, людина придбала квиток на годину. Якщо вона зможе за цей час пересісти на інший транспорт та заїхати куди їй треба, то, звичайно, що це все враховуватиметься. Коли ж час поїздки зайняв більше, ніж годину, то людину теж ніхто не змусить купувати ще один квиток», – каже Олег Береза.

Абонементи можуть бути іменними. Їхня перевага у тому, що таку картку можна буде відновити у разі втрати.

«Вся інформація зберігатиметься не на самій карточці, а на серверах. Відповідно, картка буде ключем доступу до сервера, на якому буде закладена вся інформація по кожному пасажиру. Тож буде і відповідний механізм захисту», – пояснює Олег Береза.

У мерії переконані, що нова система докорінно змінить ставлення перевізників до своїх обров’язків. «Пасажир почне тепер оплачувати час проїзду, а перевізник отримуватиме плату за проїжджені якісно кілометри, дотримання графіку», – каже Андрій Вишневський. У мерії вважають, що за такої системи перевізнику буде вигідно випускати на лінію більше транспорту.

У межах запровадження е-квитка у Львові на вул. Горбачевського планують відкрити центр обслуговування пасажирів. Він працюватиме за принципом ЦНАПу і саме там можна буде з’ясувати всі питання щодо електронної оплати проїзду. Планується також, що там видаватимуть пільгові картки на проїзд.

Також у громадському транспорті хочуть повністю оновити GPS-систему. Зараз вона виконує здебільшого каральні функції (контроль за графіком руху), а після запровадження нової системи більше слугуватиме для вивчення транспортних потоків. Чекає на львів’ян, за обіцянками чиновників, і нова траспортна схема, яку доведеться адаптовувати до нової системи оплати. Вона стимулюватиме пасажирів до більшої кількості пересадок.

І нарешті, е-квиток хочуть інтегрувати з карткою львів’янина.

«Система е-квитка якраз буде слугувати основою для подальшого розвитку картки львів’янина. Це буде комплексна система з можливістю включення різного роду додаткових речей, таких як паркінг, учнівські й студентські картки тощо. Це все буде, але воно напрацьовуватиметься вже на наступних етапах», – каже Андрій Вишневський.

Скільки?

А от щодо того, якою буде вартість проїзду, у мерії мовчать. Можливо, не можуть порахувати, а можливо не хочуть озвучувати цифри, враховуючи збурення після підвищення вартості проїзду в електротранспорті. Офіційна відповідь – на цьому етапі розрахунки провести складно через невизначеність багатьох чинників.

«Щось сказати конкретне щодо тарифів – це важке питання, яке залежить від багатьох факторів. По-перше, чи буде прийнята у Львові монетизація пільг. По-друге, яким буде рівень підтримки самого проекту з місцевого бюджету. Але в будь-якому випадку купівля абонементу, наприклад, на місяць буде вигіднішою, ніж одноразового квитка», – каже Сергій Журбенко.

Наразі, принаймні зі слів чиновників, все виглядає просто чудово. Залишилося лише все це реалізувати. А поки що зрозуміло одне  - запровадження е-квитка влетить місту і самим мешканцям у «копієчку».

Так, Львів уже підписав  угоду з ЄБРР на 10 млн євро кредиту. А ось чи буде бажаний ефект – це ще питання. Достатньо лише згадати гучні транспортні скандали, наприклад, запровадження нової транспортної схеми в місті.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: