Скільки грошей недоотримали громади Львівщини, які не об’єдналися?

гроші
Фото ілюстративне. Джерело: Дніпроград

Колонка Тараса Баранецького.

Починаючи з 2015 року, держава  декларує підтримку об’єднаним територіальним громадам. Одним з важливих елементів підтримки є державна субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Важливою особливістю субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ є прозора та зрозуміла формула її розрахунку, яка дозволяє уникнути спекуляцій та «ручного» розподілу. Зокрема, при розрахунку суми субвенції для окремо взятої громади враховується площа її території та чисельність сільського населення.

Кошти субвенції використовуються на капітальні видатки, тобто на створення / відновлення матеріальної бази ОТГ. Саме ж фінансування здійснюється лише за наявності плану соціально-економічного розвитку та затвердженої проектної заявки.

Львівська область протягом 2016-2017 років отримала 109,5 млн. грн. «інфраструктурної» субвенції. За ці кошти в ОТГ реалізовано близько 350 проектів. 4 квітня Уряд затвердив розподіл субвенції на 2018 рік, згідно якого 35 ОТГ отримають 77,1 млн. грн.

Лідером серед районів Львівщини щодо отримання інфраструктурної субвенції для ОТГ є Самбірський – майже 57,0 млн. грн., а серед ОТГ – Ходорівська – 15,2 млн. грн.

В цьому контексті постає питання: скільки потенційно могла б «заробити» кожна територія, якби ще у 2015 році створила ОТГ? Для спрощення обмежимося рівнем району та використаємо коефіцієнти нарахувань по площі та чисельності сільського населення для відповідних періодів (розуміючи, що в такому розрахунку є певна похибка).

Як бачимо, потенційні «втрати» більшості районів перевищують 50,0 млн. грн., а особливо великих та «відстаючих» - понад 100,0 млн. грн. (див. таблицю).

Зрозуміло, що «інфраструктурна» субвенція є «бонусом» для об’єднаної громади, а не причиною її створення. Проте, дуже важливо розуміти ціну зволікання, а також політичних та особистих амбіцій, які блокують створення ОТГ.

Львівщина: лідер чи аутсайдер реформи місцевого самоврядування? Блог Тараса Баранецького

Тарас БАРАНЕЦЬКИЙ,

в.о. директора Львівського ЦРМС.

У минулому - аналітик ГО «Європейський діалог». Сфери досліджень: фінансова децентралізація, реформа місцевого самоврядування та регіональна політика.

Інші колонки автора:

Скільки заробляють села навколо Львова?

Чому Новому Калинову вдається?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: