Архітектор розповів про реставрацію дерев’яного храму XVII століття на Львівщині (фоторепортаж)

IMG_3718

Сьогодні, 18 квітня, з нагоди Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць у селі Дернів Кам'янка-Бузького району відкрили відреставровану пам’ятку архітектури національного значення - дерев’яний храм святого Микити XVII століття, передає кореспондент Дивись.info.

За словами головного архітектора проекту реставрації церкви Сергій Піньковського, найскладніше в реставрації церкви було те, що вона була в жалюгідному стані і необхідно було робити, як першочергові протиаварійні укріплюючі роботи, так і реставраційні заходи.

«Дерев'яні конструкції мали значні фрагментальні руйнування, гонтове покриття і взагалі її стан був дуже плачевний. Основні конструктивні елементи - це бруси стін, які внаслідок систематичного замокання прогнили, тож їх значною мірою довелося також міняти», - розповідає архітектор.

Також він зазначив, що всередині храму розчистили стіни, щоб зберегти стінопис ХІХ століття, відновили підлогу та двері. Загалом реставрація церкви тривала два роки - з 2016 по 2018 рік.

Як розповідає Сергій Піньковський, зараз доводиться дуже часто реставрувати такі об'єкти, оскільки наші дерев’яні церкви є занедбаному стані і лише одиниці -реставровані. «Отож, це роботи непочатий край», - додає пан Сергій.

«Згідно історичних даних, церкву датують 1666 роком, але є й інші дані. Реставраційні роботи, які проводилися 70 роках ХХ століття, повернули їй первісний вигляд, який був до розбудови в середині ХІХ століття. Зараз добудов вже немає», - наголосив архітектор.

Своєю чергою, в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації Оксана Ткачук розповіла, що цей храм перебуває на балансі депаратаменту і саме вони були замовником реставраційних робіт.

За її словами, в центральній Україні, чи десь трішки дальше таких церков немає. Це унікальна пам'ятка.

«На Львівщині є понад 8400 пам'яток національного значення різних форм і більше 400 дерев'яних, але кожна із них має свою історію», - сказала Оксана Такачук.

Вона також повідомила, що загальна кошторисна вартість реставрації церкви складає понад 2 млн грн.

За словами етнографів, церква була зведена у другій половині XVII століття зі соснових брусів у стилі галицької школи народної архітектури. Вона належить до пам’яток національного значення та збереглася в автентичному вигляді: тризубна, одноверха, без прибудов.

Читайте також: На Львівщині відреставрували дерев’яну церкву XVII століття (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: