Куди вирушити на вікенд: унікальний куточок Львівщини Розточчя запрошує на День довкілля (фото)

яворівськиНПП ФБ

Продовжуємо розповідати про цікаві маршрути Львівської області в межах проекту Персональний гід Львівщиною.

Щорічно, в третю суботу квітня в Україні святкують День довкілля – день, в якій варто згадати, що природа це наш дім, який необхідно оберігати та шанувати. Пропонуємо мандрівку, яка познайомить з нащадками диких коней, бурими ведмедями та покаже, як подих весни наповнює життям природу.

Що подивитись?

Ведмежий Притулок Домажир

Це унікальний реабілітаційний центр, де в умовах, наближених до природних, проживають бурі ведмеді. Завітавши сюди, усі гості зможуть не тільки побачити на власні очі життя тварин, а й взяти участь у пізнавальних лекціях, екскурсіях, майстер-класах, волонтерських акціях та інших цікавих подіях.

Крім стандартних екскурсій організовується театралізований тур, головним героєм якого буде добрий лісовичок Чугайстер. Для відвідувачів збудована відповідна інфраструктура з паркінгом, на території працює кафе з відкритими терасами, де можна скуштувати запашну каву та цілющий чай.

Читайте також: За лаштунками: як живуть ведмеді, звільнені з «рабства» (фото)

Записуватись на екскурсію потрібно заздалегідь за тел.: +380675093058.

Години роботи притулку: з 10:00 до 18:00 год. Вихідний день – понеділок. Адреса: Яворівський район, с. Жорниська, вул. Ведмежий край, 1.

Яворівський національний природний парк

Яворівський національний природний парк розташований на території мальовничого куточку Львівщини – Розточчя.

Його кришталеві води, зелені ліси та чисте повітря створили домівку для великого різноманіття флори та фауни. Метою Яворівського НПП є збереження, відтворення та раціональне використання лісостепових ландшафтів в районі Головного європейського вододілу.

В парку облаштовані зони відпочинку та прокладено шість екологічних маршрутів, найпопулярнішими з яких є: «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Голуби», «Лелехівка» та «Крехівські святині». Своїм відвідувачам парк пропонує:

  • екскурсія-спостереження «Пташине різноманіття Розточчя». Квітень – найкраща пора для спостереження за птахами, оскільки саме зараз настав час для шлюбного періоду і пташки поринають в неймовірні співи;
  • спостереження за цвітінням первоцвітів – перших весняних квітів;
  • «центр з розведення та збереження нащадків диких коней тарпанів». Коней-тарпанів вважають пращурами сучасного коня. Ще у XVIII — XIX ст. вони масово носилися степами Європи, Західного Сибіру та Казахстану. Сьогодні усі відвідувачі можуть милуватися нащадками дикого коня тарпана та здійснити кінні прогулянки;

  • пасіка в рекреаційно-туристичному комплексі «Оселя Розточчя», де можливо не тільки скуштувати продукти бджільництва, а й спробувати цілющий «сон на бджолах»;
  • еколого-просвітницький центр, де відвідувачі отримують цікаву інформацію про історію створення національного парку, дослідників регіону Розточчя;
  • музеї «Старожитності Розточчя», в якому можна побачити предмети різних видів народних ремесел: гончарства, ткацтва, деревообробки та бондарного виробництва, це предмети домашнього вжитку (дерев’яний ціп, терниця, веретено, мотовило, жорна, лопатки для печі, скрині, дубові діжки, щітка для чесання льону – рубель, макітра, австрійський годинник та ін.);

  • музей історичних знахідок ознайомить з експонатами – «живими свідками» жорстоких бойових дій, які були знайдені, під час пошукових експедицій на території Яворівського НПП. А це зброя, автентичний одяг, оригінали документів, світлини воїнів, архів Української повстанської армії, що був знайдений у двох бідонах; німецька друкарська машинка, на якій були надруковані згадані документи, тощо;
  • майстер-класи: з виготовлення воскової свічки, ляльки-мотанки та розпису яворівської забавки, які проходять в творчій майстерні Яворівського НПП;
  • сімейство лісовичків стоїть на сторожі природи парку та уважно спостерігає за усіма його відвідувачами. Відшукати цих охоронців та сфотографувати їх– стає справжньою веселою пригодою.

Адреса адміністрації НПП «Яворівський»: cмт. Івано-Франкове, вул. Зелена, 23. телефон:(0259) 3-31-34

 

Природний заповідник «Розточчя»

Заповідник входить у світову спадщину ЮНЕСКО як один з масивів Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини. Розкинутий на мальовничих пагорбах Головного Європейського вододілу, у самому центрі Європи, заповідник є надзвичайно цінним природним і науковим об’єктом. Туристичні атракції природного заповідника «Розточчя»:

  • музей природи демонструє флору та фауну даного регіону. Представлені колекції мінералів, фітопатогенних грибів, насіння, фотовиставка рідкісних та червонокнижних видів рослин та тварин;
  • екологічні стежки (для школярів – «Королева Гора - Музей Природи - Дендрарій НЛТУ, для студентів, науковців – «Лісотипологічний профіль А. П’ясецького»);
  • зоокуток, в якому відвідувачі побачать плямистого оленя, декоративних птахів;
  • колекційна ділянка рідкісних рослин (понад 20 видів ранньоквітучих).

До послуг відвідувачів – короткочасний відпочинок, групові та індивідуальні екскурсії науково-пізнавальними стежками, а також до історичних, сакральних та краєзнавчих пам’яток регіону.

Адреса адміністрації заповідника: смт. Івано-Франкове, вул. Січових стрільців, 7; тел.: (0259) 333-91, 336-81.

Що відвідати?

Перший районний фестиваль «Великодні гаївки»

22 квітня о 12:00 год. на площі Ринок міста Яворова гостей та мешканців Львівщини запрошують весело провести час на фестивалі «Великодні гаївки». У програмі заходу на відвідувачів чекають:

  • 12:00 год. – відкриття I районного фестивалю «Великодні гаївки»;
  • 13:30 год. –пісенний конкурс у форматі караоке;
  • 16:00год. – гаївки;
  • 16:20 год. – парад вишиванок, показ великодніх декорів, дегустація пасок;
  • 16:30 год. – хімічне та бульбашкове шоу, аквагрим та дует ведучих «ВЛАТАР»;
  • 18:00 год. – вручення призів та нагород;
  • 18:30 год. – виступ львівського етно-гурту «Коралі»;

Під час фестивалю:

  • великодній ярмарок виробів народних умільців яворівщини;
  • ворк-шопи та майстер-класи;
  • ігрова та розважальні дитячі зони;
  • ярмарка смаколиків.

Яворів

  1. Деревяна церква Різдва Пресвятої Богородиці. Цей храм був побудований ще в 1670 році, інтер’єр церкви зберігає багатий чотирьохярусний різьблений іконостас 1671 року. Поруч у 1780 році була зведена дзвіниця.
  2. Підземелля, яке сягає часів королівського минулого. Вхід до нього розташований на сучасному подвір’ї церкви Різдва Пресвятої Богородиці, висота — до 2 м, муроване з каменю та цегли.
  3. Церква Св. Юрія збудована у 1902 році, у храмі зберігаються іконостас виконаний яворівською різьбою та чудотворна ікона Лісківської Богородиці. Поруч із церквою побудована у 1764 році величає дерев’яна дзвіниця із вежею.
  4. Костел святих апостолів Петра і Павла знаходиться поруч з будинком магістрату і побудований у 1640-х роках. Подвір’я костелу прикрашає пам’ятник Папі Римському Івану Павлу II.
  5. Яворівська Ратуша цікава тим, що її вежа наріжна, тобто кутова, зведена на розі двох вулиць. На вежі  височіє годинник з чотирма циферблатами.

Що скуштувати?

  1. Яворівський пиріг, страви з мангалу, а також страви приготовлені на вертелі – це мала частина усього різноманіття, що запропонують в ресторані відпочинкового комплексу «Криве Озеро». Адреса: м. Новояворівськ, вул. Зелена, 34, тел. 0963957161.
  2. Страви української кухні в ресторані закладу «Панській Двір». Адреса: смт. Івано-Франкове, вул. Яворівська, 51, тел.: +38 (050)519-83-14, (067)670-07-20
  3. Гарячі сковорідки, українська кухня в ресторані готелю «Старий Янів». Адреса: смт. Івано-Франкове, вул. Львівська, 9-а, тел.: +38 (067) 310-18-85.
  4. Осетрина по-монастирськи, фаршировані відбивні, куряче філе з фруктовим соусом «Жарптиця» та страви авторської кухні в ресторані готельного комплексу «Арта». Адреса: м. Яворів, вул. Маковея, 92, тел. (067) 150-00-11.
  5. Фасолька по-брестонськи, телятина по-мексиканськи, картопля запечена, вишнівка і медовуха. Це все пропонує ресторан «Фазенда». Адреса:

с. Наконечне ІІ, вул. І.Франка, 273а, тел.: 067 775 48 28, 067 311 70 15.

Що привезти з подорожі?

  • яворівський пиріг;
  • сувенір з крамнички у ведмежому притулку Домажир;
  • яворівську забавку;
  • ляльку-мотанку;
  • свічку зроблену власноруч;
  • вироби народних умільців яворівщини;
  • мед з пасіки.

Як доїхати зі Львова?

Власним автомобілем: відстань за маршрутом м. Львів – м. Яворів ~ 57 км, приблизний час у дорозі ~ 1 год. 10 хв. по трасі М-10.

Громадським транспортом зі Львова, Автовокзал Львів АС-4 вул. Шевченка, 105 (зуп. Янівський цвинтар) в напрямку м. Новояворівськ, м. Яворів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: