Які заклади Львівщини не пройшли перевірку надзвичайників і що на них очікує

_DSC0408
Фото: sumy.dsns.gov.ua

Рятувальники презентували результати перевірки торговельно-розважальних закладів Львівщини на дотримання правил пожежної безпеки.

Найбільше працівники ДСНС нарікають на клуб «МІСТО», «Центр творчості дітей та юнацтва Галичини», «Град Інвест Ріал Істейт» та диско-бар «Гараж» у м. Буськ.

Після трагедії, що сталася у російському місті Кемерово (де внаслідок пожежі у торговому центрі загинули кілька десятків людей, у тому числі — діти) Уряд доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій провести масштабні перевірки торгових центрів, кінотеатрів, шкіл тощо. За відповідну роботу взялися і львівські рятувальники.

Загальна ситуація

Заступник начальника ГУ ДСНС України у Львівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Юрій Кагітін каже, що на території області знаходиться 2058 торговельних підприємств: торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси, культурно-видовищні заклади та заклади дозвілля, дошкільні і загальноосвітні навчальні заклади, заклади охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням.

Юрій Кагітін. Фото: ГУ ДСНС України у Львівській області

Їх надзвичайники почали перевіряти у квітні, а от завершити перевірку планують у червні. Станом на сьогодні вже розпочали перевіряти 720 об’єктів, з них 169 вже пройшли перевірку.

Зона ризику

За результатами вже проведених перевірок, найгірший стан пожежної та техногенної безпеки виявили у:

  • клубі «МІСТО»
  • Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини, який знаходиться біля парку «Погулянка»
  • ТзОВ «Град Інвест Ріал Істейт», що на вул. Кн. Ольги, 106
  • диско-барі «Гараж» у м. Буськ  на вул. Петрушевича, 26/а

Окрім цього, працівників ДСНС не допустили до проведення перевірки відпочинково-розважального комплексу «У Андрія» у с. Дуліби Стрийського району.

«У мережі писали, що ми нібито хочемо закрити «Центр дітей та юнацтва» і перешкоджаємо таким чином культурній освіті дітей. Але у нас не стоїть мета закрити його. Ми провели перевірку і наразі чекаємо певних кроків від керівника щодо забезпечення пожежної безпеки. Там були проблеми з евакуаційними виходами, порушені правила облаштування електромережі, відсутні первинні засоби пожежогасіння тощо. У цьому закладі були проблеми і у 2014 році. Щось вони виправили, щось — ні. У будь-якому випадку закривати його повністю ми не збираємося», — пояснив Юрій Кагітін.

Власне, за результатами даної перевірки керівника об’єкту притягнули до адміністративної відповідальності. Також наразі готуються матеріали, які будуть передані до суду щодо призупинення діяльності пожежонебезпечних приміщень цього об’єкту, до повного усунення виявлених порушень. Те саме стосується й інших порушень.

«Основна функція ДСНС — забезпечення пожежної безпеки. Наразі вручені акти, ми очікуємо, що керівники відповідально поставляться до перевірок і до надання позовних заяв не дійде», — зазначив Юрій Кагітін.

Проблеми і покарання

За словами представника надзвичайників, спектр порушень правил пожежної безпеки доволі широкий. Утім найбільш поширеними є:

  • закриті шляхи евакуації;
  • захаращені шляхи евакуації;
  • порушення правил налаштування електромережі (більше 70% пожеж стаються саме через це);
  • відсутність або несправність систем виявлення та ліквідації надзвичайних ситуацій (евакуаційне освітлення, пожежна сигналізація тощо).

Крім того Юрій Кагітін наголосив, що важливим є знання правил пожежної безпеки з боку персоналу того чи іншого закладу, які би у випадку надзвичайної ситуації могли вивести людей, а також надати необхідну інформацію рятувальникам.

«Згідно з кодексом цивільного захисту, ми можемо частково або повністю призупиняти діяльність об`єктів, але дана процедура проходить через адміністративний суд. Ми маємо звернутися з позивною заявою до адмінсуду і він прийме рішення, чи правомірна вона, чи ні і чи будуть функціонувати певні приміщення до виконання всіх протипожежних недоліків», — пояснює Юрій Кагітін.

Чіткого терміну, за який керівник підприємства має усунути недоліки, немає. За словами надзвичайника, це вирішується в індивідуальному порядку, адже існують проблеми, які можна вирішити за день, а є такі, що тягнуть за собою низку інженерних заходів.

Забезпечення пожежних пунктів

Заступник начальника ГУ ДСНС України у Львівській області каже, що підрозділи рятувальників забезпечені не стовідсотково так, як би того хотілося. Утім, додав він, це не означає, що вони не готові до реагування.

«Ви ніколи не чули, що пожежники приїжджають без води? Так от, у нас машин, які не вивозять воду, практично немає. Відповідно, такого не буває. Справа у тому, що автомобіля, який подає воду, вистачає на 3-4 хвилини. Після того його треба заправити. Відтак люди, які приходять пізніше, бачать, що у ньому вже немає води», — пояснює Юрій Кагітін.

Він також зазначив, що рятувальники готові до ліквідації пожеж у багатоповерхових житлових будинках міста.

«Наразі у Львов будинків, вище 16 поверхів, немає. У нас є 53-метрова драбина, яка може дістати до найвищого будинку міста. Якщо будуть споруджувати більші, то буде потрібен інший комплекс інженерних заходів по тому, як проводити евакуацію людей. Утім наразі ці проекти тільки у розробці», — наголосив Юрій Кагітін.

Він також зазначив, що надзвичайники ніколи не готуються до якоїсь певної пожежі. Вони завжди намагаються бути готові до усіх надзвичайних ситуацій. Для цього у підрозділах проводять регулярні навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: