Народне мистецтво: як власноруч розмалювати яворівську іграшку (фоторепортаж)

IMG_5092

Яворівський розпис («вербівка») – один із унікальних елементів народного мистецтва, що виник та розвивався в Яворівському районі на Львівщині.

Журналісти Дивись.info мали нагоду відвідати майстер-клас із яворівського розпису та власноруч створити яворівську іграшку (яку також називають яворівською забавкою).

Під час святкування Дня довкілля журналісти відвідали унікальний притулок для ведмедів «Домажир», що розташований у Яворівському районі. Там же була нагода познайомитися з місцевим народним мистецтвом.

Яворівську іграшку традиційно майструють з деревини, для цього зазвичай використовують осику, бо здавна вважається, що вона має властивість відганяти усе лихе. Ця порода м’яка і світла, але сьогодні використовують також деревину інших порід, у тому числі вербу і липу. Переважно серед фігурок використовують природні мотиви (осучаснені іграшки, звичайно, значно розширюють цей список). Але за традицією – це фігурки тварин, пташок тощо.

Як правильно виконується яворівський розпис розповідає художниця Марія Маруняк. Вона ж показує техніку, завдяки якій можна намалювати потрібні елементи.

«Наша яворівська іграшка – то є іграшка наших предків, тому що колись іграшок не було, а дітей треба було чимось забавити, - розповідає художниця. - Тож робили такі дерев’яні іграшки, а розписували їх, аби дітям було цікавіше. Фарби робили переважно з ягід і трав, а також інших природніх барвників. Зараз ми розписуємо вже акриловими екологічно чистими фарбами, аби вони були безпечними для дітей».

Перед учасниками навчання вже розташувалися древ’яні заготовки. Впізнаємо у них півників, котиків, пташок та інших представників тваринного світу. На палітрах уже є фарби, але лише обмежена кількість кольорів. Майстриня пояснює, що яворівський розпис має чіткий набір традиційних барв, кожна з яких має свою символіку.

 

«Іграшка має свої традиційні кольори: червоний, зелений, жовтий, можуть бути ще блакитний та білий, - розповідає Марія Маруняк. - Так закладений наш розпис, бо туди не додавався чорний, наприклад, колір чи помаранчевий. Нас навчали, що кожен колір має своє символічне значення. Жовтий – це сонце, червоний – ягоди та квіти, блакитний - небо. Зелений колір означає все довкола – дерева, траву й природу».

Зазвичай дерев’яну заготовку покривають жовтим кольором (так іграшка виглядає яскравішою, а інші барви гарно підкреслюються на цьому тлі), але через брак часу на урок учні малюють орнаменти одразу по дереву. До слова, орнаменти яворівського розпису так само мають свою символіку.

«Яворівський розпис формується на рослинному орнаменті, там немає інакших мотивів, а лише рослини: квіти, трави», - пояснює художниця та презентує традиційні для розпису візерунки. На аркуші виведені гілочки та квіти. Марія Маруняк пояснює, що обмежень щодо використання чи поєднання таких елементів немає, тут вже проявляється індивідуальність автора. Але традиційно листочки малюють червоним та зеленим, а білими та синіми – цяточки.

Яворівський розпис дуже лаконічний, однак пізнаваний. Можливо, саме завдяки такій лаконічності але яскравості іграшка свого року була популярною не лише в Україні, а й досягла закордонних ринків. Зараз, до слова, у сувенірних крамницях все більше цих впізнаваних яскравих дерев’яних забавок.

Усі візерунки ніжні і, на перший погляд, дуже легкі до виконання. Але нам, непристосованим учням, поки що важко акуратно виводити травинки та ягідки. Відтак, художниця ділиться секретами техніки. «Спочатку натискаєте пензликом більше, аби намалювати широкий бік листочка, - розповідає художниця. – Потім ведете лінію й тиснете все менше і менше, аби у самому кінці листочок завершувався тоненьким штрихом. Потім поряд малюємо схожий, але менший, листочок. Далі ще один – ще менший, отримуючи гарну перспективу. Після цього (обов’язково коли висохне фарба) другим кінцем пензля можна проставити крапочки».

Таким чином робота дійсно рухається набагато охайніше (а надто крапочки, які не треба промальовувати самостійно), а вони є окрасою розпису.

Елементи можна поєднувати (наприклад, листочки можуть складатися у хвилю або зірку), тож кожна іграшка виходить унікальною. Майстри бережуть стилістику яворівського розпису, адже він міг би стати візитівкою України так само, як «петриківка».

Валерія ПЕЧЕНИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: