Нові громадські простори: де можна буде відпочити у Львові (візуалізація)

id8i7prvkka-702x459

На 2018 рік у Львові заплановані роботи з облаштування нових громадських просторів в усіх районах міста. Пропонуємо подивитися, як зміняться вже звичні і непримітні оку локації.

Галицький район

Площа Святого Теодора

Проектуванням площі Теодора у Львові займається ГО «Urbanideas». За словами її представниці — архітекторки Ольги Криворучко — це одна з найбільших площ центральної частини міста, адже має 8 тисяч квадратних метрів.

«Вона дуже близько до площі Ринок і може слугувати місцем відтягування туристів. З іншого боку, це найбільша площа найстарішої дільниці Львова, яка є в ЮНЕСКО. Звідси починається готичний Львів. Однак мало хто про це знає і мало який турист туди доходить», — зазначає архітекторка.

Група, яка працювала над розробкою громадського простору тут, аналізувала карти, характер забудови.

«Колись тут була церква святого Теодора, однак в австрійський час її розібрали. Крім того, тут був ринок із тимчасовими дерев`яними павільйонами», — розповідає Ольга Криворучко.

Сьогодні учасники «Urbanideas» виділили кілька основних проблем локації:

  • хаотичне паркування;
  • трансформаторна підстанція;
  • знищений благоустрій;
  • безпека;
  • ідентифікація місця — мало хто знає, чому воно так називається тощо.

«Над розробкою проекту ми працювали два роки. Після реконструкції площа має стати більш світлою за рахунок встановлення великої кількості ліхтарів. Також плануємо висадити нові рослини. Крім того, у планах облаштування фонтану, який буде світитися у темну пору», — пояснює Ольга Криворучко.

Також проектанти хочуть розробити місця-атрактори — замостити бруківкою образ церкви і встановити її макет.

За титульними списками, на площу передбачено 950 тисяч гривень.

«Завжди виділяється менше, ніж потрібно і через це затягується процес реалізації. У першу чергу, тут будуть міняти мережі. Це займе місяць-два. Загалом же роботи триватимуть два роки», — зазначила архітекторка.

Площа Галицька

Площа Галицька зараз на стадії ідеї, яку тільки почали обговорювати, каже Ольга Криворучко. Тут пропонують збільшити тротуар за рахунок нового транспортного кільця. Також у планах відремонтувати фонтан, замінити зупинку. У рамках проекту хочуть виділити окрему смугу для громадського транспорту, а продавців квітів перенести в інше місце.

«Тут у першу чергу повинен ремонтуватися фонтан, а на решту робіт поки не передбачено грошей», — каже архітекторка.

Простір Небесної сотні у сквері «На Валах»

За словами керівниці управління розвитку інфраструктури Львівської міськради Олександри Сладкової, сьогодні активно проектується простір Небесної сотні «На Валах». По ньому вже відбулися торги. Спочатку тут впорядкують територію скверу, а вже меморіал встановлять на річницю розстрілів на Майдані.

Площа перед Оперним театром

Цього року мають початися роботи з перетворення площі перед Львівською оперою. Наразі йде розробка робочого проекту. Тут все ж хочуть облаштувати сухий фонтан.

Фото: Дивись.info

«Його реалізують за кошти приватних підприємців, які роблять внесок в розвиток інфраструктури міста. Напевно, це буде найдорожчий проект у Львові станом на сьогодні», — зазначила Олександра Сладкова.

Простір перед Органним залом

Вже зараз простір біля Органного залу зробили пішохідним. Так само в межах проекту «Вулиця для всіх», за яким змінюють вулицю Степана Бандери, заплановані й інші зміни на площі. Тут встановлять лавки, підсвітку та висадять низку рослин.

Вулиця Руданського

На експертизі зараз знаходиться проект Інституту просторового розвитку по вулиці Руданського.

«Локальний бізнес хоче зробити тут певні арт-об`єкти. Зараз працюємо з 5 авторськими колективами, які пропонують свої ідеї. Одна з груп, «162», які робили виставку своєї скульптури просто неба у рамках «Майстерні міста», — каже Олександра Сладкова.

Гроші на облаштування цієї території вже виділили.

Личаківський район

Реконструкція вулиці Павла Римлянина

Проект сьогодні знаходиться в експертизі.

«Там мав би відбутися звичайний проект капітального ремонту вулиці, але захотіли з нею попрацювати. Не можна сказати, що вона буде повністю пішохідна, але оскільки вулиця тупикова, то відповідно заїхати сюди можна тільки власникам закладів, які є поряд. Тим більше паркування механізоване», — зазначає керівниця Інституту просторового розвитку.

Сквер за церквою Антонія на вулиці Лисенка

Цей сквер стараються доглядати самі мешканці. Однак він абсолютно недоступний для маломобільних груп населення. Власне, самі мешканці і попросили це виправити.

«Зробивши капітальний ремонт, вирішили зробити його зручнішим. Крім того, центральну клумбу тут обгородять за типом паркану довкола Стрийського парку», — розповідає проектувальниця.

За титульними списками на реалізацію передбачено 510 тисяч гривень.

Сихівський район

Пішохідна алея на Гашека

Ця алея розташована біля Стрийського автовокзалу.

«Це військове містечко, де немає жодного парку. На мою думку, це один з найдепресивніших районів міста, адже там ще є виправна колонія. Однак ми вирішили зробити багатофункційний простір», — каже Олександра Сладкова.

Тут облаштують громадський простір і міні-площу. Для дітей вирішили зробити геопагорб, який, можливо, вперше у Львові реалізують.

У титульних списках вказано 5 мільйонів 684 тисячі на реалізацію проекту.

Пішохідний бульвар на вулиці Довженка

Понад два роки тому робили ескіз для цього простору, однак у 2018 у бюджет потрапила тільки половина. Тож урбаністи займуться розробкою проекту. За титульними списками передбачено 4 мільйони гривень.

Простір біля озера на Тернопільській

«Нам хотіли замовити проект минулого року, але ми лишили озеро на доопрацювання, — каже Олександра Сладкова. — Там є забудова і, власне, забудовник обіцяв почистити озеро. Ми зі свого боку будемо слідкувати, щоби всі роботи біля озера були погоджені».

Франківський район

Простір біля львівського кіноцентру

Простір біля львівського кіноцентру знаходиться в парку Горіховий гай. Минулого року там відремонтували фасад самого кіноцентру.

«Зараз є дві алеї, які перегороджені ліхтарями, арка, яка пофарбована у незрозумілий колір. Будемо це виправляти», — зазначила керівниця Інституту. Тут мають зробити нове освітлення, лавки, а також зайнятися озелененням.

Шевченківський район

«Рясна алея» на вулиці Генерала Алмазова

Це перший громадський простір у мікрорайоні Рясне-1. Роботи у ньому закінчили 11 квітня цього року. На облаштування витратили 1 мільйон 250 тисяч гривень. Тут висадили нові дерева, кущі, встановили освітлення, лавки, а також закупили настільні ігри.

У титульних списках зазначена сума у понад 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Залізничний район

За словами Олександри Сладкової, у цьому районі мало парків, тож основне питання — це площа Двірцева. Основна ціль проекту реконструкції площі Двірцевої — впорядкування руху громадського і приватного транспорту. Тут також мають облаштувати фонтан, озеленити територію, встановити нове освітлення і збудувати підземний паркінг.

Суми коштів на реалізацію проектів вказані у відповіді Дивись.info на інформаційний запит до Львівської міської ради.

Текст, фото: Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Візуалізація: презентації Ольги Криворучко та Олександри Сладкової

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: