Попри постійні застереження у Львові катастрофічно зростає кількість отруєнь чадним газом

20151216205052

З початку року у Львові сталося 47 випадків отруєння чадним газом. У мерії б’ють на сполох, адже це більше ніж за весь попередній рік.

Попри те, що про правила безпечного поводження з газовими приладами нагадують постійно, мешканці, схоже, їх не чують.

Сумна статистика

У 2017 року у Львові зафіксували 43 випадки отруєнь чадним газом, під час яких постраждало 83 особи, зокрема 21 дитина. 1 особа загинула. А уже з початку цього року сталося 47 випадків отруєння, у яких постраждала 91 особа, зокрема, 29 дітей. Загинуло 4 особи.

«Це страшні цифри. І головне що, з усіх цьогорічних випадків, лише 4 сталися через несправність газового обладнання. Решта – це  порушення правил безпечного користування газовими приладами, зокрема порушення тяги внаслідок герметичності вікон та електровитяжок та відсутність провітрювання», - розповів Віктор Іваніцький.

Люди не цінують своє життя

Фахівці кажуть – у більшості трагічних випадків люди винні самі, адже за газові прилади та їхню безпечну експлуатацію відповідальними є власники квартир. Мешканці часто ігнорують  елементарні правила безпеки.

«Чадний газ – це продукт неповного згоряння вуглецю. Потрібна мізерна кількість щоб людина отруїлася. А в нас люди з метою економії понаставляли пластикових вікон, тобто закрили герметично приміщення. Повітря не потрапляє туди, де відбувається згоряння, там мала кількість кисню і утворюється чадний газ. Відповідно перше правило – створити приток повітря у приміщення, де встановлені газові прилади», - каже технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Втім навіть це не гарантує захисту від біди. «Люди купують потужні електровитяжки, які встановлюють над газовими плитами і підключають до вентиляційного каналу. Інколи ставлять витяжки, призначені не для житлових квартир, а для спеціалізованих приміщень. Їх не можна ставити там, де є газові прилади з відводом продуктів згоряння в комин. Коли включається ця витяжка, навіть якщо всі прилади працюють ідеально і відкрите вікно  - вони настільки потужні, що створюють зворотню тягу і гази, які мають виходити через димохід повертаються назад у приміщення. А ця автоматика, яка встановлена для захисту - не спрацьовує, тому що гази, які повертаються, вони холодні, а автоматика працює за принципом теплодатчиків. Тому категорично  заборонено встановлювати електровитяжки у тих кухнях, де є двохфункційні котли  і газові колонки», - пояснює Павло Сербан.

За його словами багато випадків стається у ванних кімнатах, де облаштовані колонки. «Зараз люди починають замінювати ці колонки на нові. Старі колонки були високотемпературні і ті гази, які відпрацьовувалися, були гарячіші і легше піднімалися через димохід. Сучасні  прилади - низькотемпературні, тобто не прогріваються настільки ті гази, щоб їм легко піднятися в атмосферу. Натомість повітря у тих приміщеннях майже немає, а навіть якщо і є, то люди примудряються рушники кидати під двері, щоб припинити доступ повітря. В результаті, людина приймає ванну їй тепло вона засинає і топиться», - каже фахівець.

Джерелом небезпеки є також старі кахельні печі. «Людина приходить, включає пічку і засинає. Як правило це буває у стані алкогольного сп’яніння. Пічка перекалюється, кисень вигоряє. Буває, що так люди травлять тих, хто поверхом вище - через тріщини в перекриттях чи вентиляційних каналах. Треба слідкувати за роботою плити - якщо полум’я міняє колір чи відчувається дискомфорт у приміщенні, треба відразу викликати аварійну службу», - підсумовує Павло Сербан.

«Щоб згорів кубометр газу треба 8-10 кубів повітря, а де воно візьметься», - додає Віктор Іваніцький.

В мерії запевняють – двічі на рік перевіряються димові та вентиляційні канали, до і після опалювального сезону обвального сезону. Однак є проблема, яку створюють самі мешканці.

«Акти обстеження димветканалів – всі в мене є. По документах все чудово, а що насправді? Приходять до людей очищати димохід, а майстрів не пускають, розписалися на порозі і все. Люди самі не цінують своє життя», - каже Віктор Іваніцький. За його словами більшість отруєнь стаються у найманих квартирах, адже господарі не завжди розповідають наймачам особливості експлуатації того чи іншого газового обладнання. До прикладу, практично немає випадків отруєння у квартирах зі старими печами, де давно живуть господарі які знають, як правильно ними користуватися. Натомість випадки стаються з їхніми гостями, або наймачами.

Що потрібно знати

Найбільше отруєнь стається вночі, коли люди засинають, каже завідувач підстанцією №2 швидкої медичної допомоги у Львові Олег Фогт. «Ступінь отруєння залежить від часу перебування у приміщенні та концентрації газу. Найчастіше реагують діти та вагітні. Серед основних ознак – запаморочення, почервоніння шкіри обличчя, головний біль, іноді втрата свідомості. Якщо не покинути приміщення - кома і смерть», – пояснює медик.

Він наголошує - діти чутливіші до надлишку шкідливих газів у повітрі – лише 5% концентрації карбоксу є смертельними для дитини. Для дорослих такий показник – 20%. «Достатньо 5 хвилин при відповідній концентрації. Наслідки – гіпоксичне ураження центральної нервової системи, у важких випадках -  токсичне відмирання ділянок кори головного мозку», - додає медик.

З початком гідравлічних випробувань небезпека знову зростає, адже люди починають гріти воду на газових плитах, а якщо надворі зимно, ще й приходять на кухню грітися усією сім’єю. При закритих вікнах кисень швидко вигоряє. Відтак, фахівці радять – якщо вже доводиться гріти воду на кухні, потрібно відкрити вікна і залишити приміщення.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: