У США поліцейські вломилися в похоронне бюро, щоб розблокувати телефон пальцем померлого

6c68bd56-b15f-42fa-8ec0-b65621edd862

Вони вирішили, що для цього не потрібен ордер, адже у мертвих нема прав на приватність.

У штаті Флорида детективи місцевої поліції увірвалися в похоронне бюро міста Кліруотер, щоб розблокувати смартфон померлого Лайнуса Філліпа (Linus Phillip) його ж відбитком пальця. Цього разу у них нічого не вийшло, але це може стати серйозним прецедентом на майбутнє. Про це повідомило місцеве видання Tampa Bay Times, передає TJournal.

Невістка загиблого Вікторія Армстронг розповіла журналістам, що вважає поведінку поліції «неповажною і протизаконною». Дівчина була в похоронному бюро незадовго до того, коли поліцейські спробували розблокувати смартфон, приклавши руку трупа до датчика відбитків пальців.

За словами лейтенанта Рендалла Чейні, спроба отримати доступ до телефону чоловіка виявилася невдалою: смартфон не змогли розблокувати. Детективи стверджують, що хотіли зібрати дані з його смартфона Філліпа для розслідування його смерті і іншої справи про наркотики, з яким він пов'язаний. У березні 2018 року Філліпа застрелили поліцейські, тому що він не зупинився на ділянці дороги з обмеженим рухом і зачепив поліцейську машину.

Чейні заявив, що детективи вирішили не отримувати для подібних дій ордер, тому що, на їхню думку, у мертвих нема конфіденційності. Проте, за словами експертів, опитаних виданням Tampa Bay Times, дії поліцейських неетичні по відношенню до сім'ї померлого.

Також лейтенант додав, що це був перший випадок, коли поліція спробувала розблокувати смартфон таким способом. У замітці видання не уточнюється, що за телефон був у Філліпа, однак якщо це був айфон, то 48-годинне вікно, за яке пристрій можна було розблокувати тільки через відбиток пальця вже давно минуло.

За американськими законами підозрювані можуть послатися на П'яту поправку (дозволяє не свідчити проти себе) і відмовитися розблокувати смартфони за допомогою пароля. Однак судова практика щодо застосування П'ятої поправки в таких справах не поширюється на відбитки пальців, тому що за законом це не вважається біометричним датчиком. Поліцейські можуть розблокувати смартфони підозрюваних за допомогою їх пальців в примусовому порядку.

Сім'я Філліпа не довіряє висновку поліції про його смерті, де говориться, що чоловік став розганятися на оточеному ділянці дороги і зачепив офіцера поліції, який застрелив його. Місцевий прокурор взяв справу під особистий контроль, щоб встановити що сталося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: