Російські соцмережі за рік втратили майже третину українських користувачів

o-2-e1487671823580
Фото: UA-Reporter.com

Майже через рік після заборони в Україні російських соцмереж та сервісів «ВКонтакте» (VK), «Однокласники» (ОК), Mail.ru, «Яндекс» тощо, кожен третій український користувач соцмереж продовжує хоча б раз на місяць заходити до VK, кожен п’ятий – в ОК.

Про це йдеться в дослідженні «Української правди».

За даними агентства We are social, станом на січень 2018 року соцмережами користувалися 29% жителів України – це 13 мільйонів осіб. Із них досі велика частка припадає на «ВКонтакте» і «Однокласники».

Проект Opinion Software Media рахує користувачів ПК і мобільних браузерів на Android. За його даними, 40% українських інтернет-юзерів, які сидять у соцмережах, хоча б раз протягом березня 2018 року відвідували VK, а 23% – OK.

Компанія маркетингових досліджень Kantar TNS, яка рахує лише користувачів ПК, дає VK 30,91%, а OK – 17,55%

Як зазначається в матеріалі, з часу заборони в Україні обидві соцмережі втратили щонайменше 30% охоплення і продовжують щомісяця втрачати 1-2%.

Втрачають аудиторію й заборонені «Яндекс» та Mail.ru. У березні 2017 року вони входили до п’ятірки найпопулярніших серед українських користувачів сайтів – разом із Google, YouTube і VK.

Тепер Google фактично став пошуковим монополістом, посунувши «Яндекс» на 12-ту сходинку в рейтингу досліджень Kantar TNS.

А Gmail.com та Ukr.net як поштові сервіси посунули на 14-ту сходинку Mail.ru .

Водночас триває загальний приріст аудиторії соцмереж Facebook та Instagram.

Заборону на користування російськими соцмережами українські користувачі обходять переважно за допомогою Virtual Private Network (VPN). Це технологія, яка маскує реальну IP-адресу користувача своєю власною, шифрує всі дані і передає по захищеному тунелю, дозволяючи використовувати інтернет анонімно.

На думку експерта в галузі інтернету, керуючого партнера агенції PlusOne Максима Саваневського, у російських соцмережах їх приваблює передусім нелегальний контент: музика, кіно, частково – порнографія. «Є окремий сегмент людей, яким цікаве не так спілкування між собою, як отримання інформації з груп VK. Якщо у Facebook основна взаємодія крутиться навколо контенту, який створюють користувачі, VK – групоцентрична соціальна мережа», – зазначив Саваневський.

Експерти наголошують: попри будь-які заборони, неплатоспроможна аудиторія, яка звикла сидіти у VK, там і залишиться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: