Уряд визначив, скільки платитимуть сімейному лікарю за пацієна

завантаження
Фото: Українська правда. Життя

Сьогодні, 25 квітня,уряд визначив скільки платитимуть лікарю за одного пацієнта та як медзаклади укладатимуть договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Сьогодні, 25 квітня, уряд визначив скільки платитимуть лікарю за одного пацієнта та як медзаклади укладатимуть договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Про це написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Найголовніше, що нині схвалив уряд:

- визначено тарифи для оплати послуг за кожного пацієнта на первинці,
- затверджено механізм укладання договорів закладів первинки з Національною службою здоров’я України (НСЗУ),
- ухвалено гарантії надання медичних послуг іноземцям та людям, що не мають українського громадянства.
- визначено, як функціонуватиме електронна система охорони здоров’я.

Уряд визначився, скільки держава платитиме лікарю за одного пацієнта

«У різний вік ми потребуємо більше уваги від своїх лікарів. Доросла людина зазвичай менше потребує відвідувати свого лікаря, ніж дитина чи людина літнього віку, тому держава оплачуватиме їхнє обслуговування на первинній ланці за вищими тарифами», - пише Уляна Супрун.

Сума 370 гривень зберігається як базовий тариф для людей від 18 до 39 років. За пацієнтів іншого віку медзаклади отримуватимуть більше коштів.

Медзаклади вже з 1 липня можуть отримувати кошти за кожного пацієнта

«Тепер є законодавча база, яка дозволяє почати укладання договорів між Національною службою здоров’я України та медичними закладами, які надають первинну медичну допомогу», - стверджує очільниця МОЗ.

Ті медзаклади, які встигнуть укласти договір до 1 червня, вже з 1 липня почнуть отримувати справедливу оплату за надання медичних послуг за кожного пацієнта, який підписав декларацію з їхніми лікарями.

Ті заклади, які не встигнуть - зможуть укласти договір до 1 вересня. Тоді оплата за новою моделлю для них розпочнеться з жовтня.

У перехідний період протягом 2018 року заклади будуть отримувати додаткове фінансування за частину пацієнтів, які були прикріпленні раніше за територіальним принципом.

Оплата за пацієнтів буде відбуватися через електронну систему

Основним інструментом документообігу між НСЗУ та медзакладами буде електронна система охорони здоров’я. Всі процеси: підписання договорів, надсилання звітів та отримування коштів за кожного пацієнта медзакладами, будуть відбуватися тільки через електронну систему охорони здоров’я. Оплата за пацієнтів буде перераховуватися щомісячно.

«Тепер на місцях мають необхідні інструменти, щоби продовжувати активно готуватися до роботи за новою моделлю фінансування - підключитися до електронної системи охорони здоров'я, автономізувати заклади, розпочати кампанію з вибору лікарів, устаткувати заклади відповідно до базових вимог Табелю оснащення та виконати сервісні вимоги НСЗУ. Від того, як спрацюють на місцях, зараз залежить успішність і швидкість змін», - написала Уляна Супрун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: