Дорога на захід: де працює 2,5 мільйона українських мігрантів

migration-and-refugees

За даними Держстату, 4,5% українців є трудовими мігрантами, тобто працюють за кордоном.

Найактивніше виїжджають мешканці західних регіонів, а країнами призначення найчастіше стають Польща та Російська Федерація. 16,4% від загальної кількості мігрантів мають повну вищу освіту.

Якщо вести мову про останні роки, то загальна кількість українських мігрантів складатиме близько 2,5 мільйони - враховуючи тих, хто вже давно виїхав та довгий період часу перебуває за кордоном, і тих, хто постійно виїжджає та повертається в Україну.

По кількості трудових мігрантів на перше місце вийшла Польща, хоча протягом довгого часу це місце тримала Російська Федерація. Крім Польщі та Росії, основними країнами-реціпієнтами є Польща та Італія. Якщо Італія та інші країни Південної Європи зазвичай використовуються для довгострокової міграції, то сусідні країни - для короткострокової міграції.

Якщо брати дослідження Держстату, яке проводилося у 2015-2017 роках, то доля Західної України серед загальної кількості мігрантів дещо зменшилася. Не надто сильно - усього на два процентних пункти: було близько 71,5%, стало 69,5%.

Проте варто сказати, що це дослідження не охоплює усіх мігрантів. Якщо брати, припустимо, дослідження, що проводилося соціологічною групою “Рейтинг” у 2016 році, то доля західного регіону майже по усіх країнах-реціпієнтах  нижчою, ніж вказує Держстат. Тобто група швидше відслідковувала “нову” міграцію, аніж стару, яка продовжується.

Якщо мігрант був відсутній на час проведення дослідження, експерти Держстату опитували щодо його роботи родичів. А у соціологічній групі “Рейтинг” відслідковували лише тих мігрантів, що потрапили до вибірки та були присутні в Україні під час дослідження. А для першопочаткової стадії є характерною саме короткострокова міграція.

Загалом доля західного регіону зменшується. Той стрибок міграції, що відбувався після 2014 року - тоді рівень трудової міграції виріс приблизно на четверту чи п'яту частину - був не так сильно з Західного регіону, як із решти регіонів.

Подальше зростання чи зменшення трудової міграції залежатиме від розвитку ситуації в Україні. Якщо нам вдасться закріпити позитивні тенденції в економіці, а краще - посилити їх, ми можемо сподіватися на повернення мігрантів. Якщо ж ми не зможемо цього досягти, трудова міграція буде зростати.

Олексій Позняк, заввідділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: