Українська Швейцарія: місто-курорт Східниця запрошує на вікенд (фото)

unnamed

Курорт Східниця – гірське містечко, розташоване у Карпатах. За надзвичайну красу, хвойні ліси, різнотрав’я гірських лугів її називають «Українською Швейцарією».  Цього разу в межах проекту Персональний гід Львівщиною пропонуємо кілька туристичних маршрутів та розваг у Східниці.

Відпочинкові комплекси європейського класу, санаторії та вілли (на будь-який смак та гаманець), цілюще повітря гірської місцевості, 38 джерел дарують здоров`я, відновлення та енергію.

Джерело фото: сторінка Східницької селищної ради на Фейсбук

Що подивитись?

Музей Омеляна Стоцького. Тут зібрані речі з життя першовідкривача Східницького родовища мінеральних вод, серед яких є портфель Омеляна Стоцького, улюблене крісло його дружини та чорний рояль – старий свідок  музикальних звершень дослідника.

Адреса: смт. Східниця, вул. Зарічна, 9 (територія санаторію «Східницькі Карпати»), тел.: (067)02560543 – п. Зеновій Крайчек.

Кімната-музей народного побуту, розміщена в приміщенні школи. Експозиція музею складається з відділів: прядіння і ткацтво; чинбарство і кушнірство; деревообробні промисли і ремесла, та гончарство. Адреса:
смт. Східниця, вул. Промислова, 5, тел.: (03248) 4-80-13, (067) 924-40-81.

Ландшафтний Парк «Святого Пантелеймона Цілителя»: тут можна не лише гуляти, кататися на велосипеді, а також глибше пізнати історію курорту. У парку відтворили макети нафтових качалок, які використовувалися тоді, коли нафтова промисловість Західної України тільки почала зароджуватися. Прогулюючись парком, можна натрапити на ялиновий ліс, де знаходяться джерела залізної №15 і гліцеринової води №357.

Церква апостолів Петра і Павла (1901 р.) зведена за проектом відомого галицького архітектора Василя Нагірного. Споруда вважається одним з найкрасивіших мурованих храмів на Прикарпатті. Адреса: смт. Східниця, вул. Зарічна, 95А.

Церква святого Миколая, стародавня кам’яна дзвіниця та залишки укріплень замку-двору – рови і оборонні вали, які оточували замчище. Адреса: вул. Промислова.

Східницька вітрова електростанція розташована в урочищі Бухів, звідки відкривається краєвид на Східницю в оточені вітряків. На сьогодні електростанція не працює.

Найбільшим скарбом цієї місцевості є мінеральні води. Загалом на території Східниці нараховується 38 джерел та 17 свердловин. Найвідвідуванішими джерелами є:

Джерело № 2С «Содова» – гідро-карбонатно-калієве джерело середньої мінералізації, за властивостями і хімічним складом схоже на «Боржомі» (призначається при захворюваннях кишківника, шлунка, дванадцятипалої кишки, колітах, панкреатитах, впливає на кислотно-лужний баланс). Адреса: вул. Т. Шевченка (недалеко від автовокзалу).

Джерела № 21, 21-а – новостворений бювет мінеральної лікувальної води типу «Нафтуся». Бювет забезпечує збереження лікувальних властивостей води, охороняє  її від забруднення, створюючи необхідні зручності при користуванні мінеральною водою. Розміщення: по вул. Зарічній.

Фестиваль повітряних куль у Східниці. Фото: Галицьке товариство повітроплавців

Джерела № 25, 26. За своїм хімічним складом це слабомінералізовані, гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієві води, що мають всі характерні групи мікроорганізмів для вод типу «Нафтуся». Саме ці два джерела в народі називають «Андропівське джерело». Знаходяться в лісовій зоні (біля лікувально-оздоровчої бази «Зелений бір»).

Джерело № 357, «Гліцеринове». Воду з цього джерела використовують для вмивання обличчя та усього тіла. Це справжня знахідка для жінок. Шкіра з віком втрачає природну вологу, стає сухою і блідою. Застосування гліцерину на регулярній основі може запобігти такій проблемі. Також завдяки гліцерину шкіра здається більш гладкою.

Що відвідати?

  • 29 квітня о 15:00 год. в сквері «Джерело» біля народного дому «Просвіта» (смт. Східниця, вул. Промислова, 1) відбудеться свято духової музики. В програмі заходу на гостей чекають виступи муніципального духового оркестру з м. Дрогобич та ансамблю мідних духових інструментів.
  • Відпочинковий комплекс – Амфітеатр, де проходить щорічний фестиваль «Східницьке літо»: смт Східниця, вул. Тараса Шевченка, 2А.
  • Спа-процедури: басейни, сауни та масажі пропонують одні з найкращих лікувально-оздоровчих комплексів курорту «ТуСтань» (смт. Східниця, вул. Золота Баня 2А), «ДіАнна» (смт. Східниця, вул. Степана Бандери, 12), готель «Київська Русь» (смт. Східниця, вул. Шевченка, 2-а), готельний комплекс «Три Сини та Донька» (смт. Східниця, вул. Зарічна, 3-б та смт. Східниця, вул. І. Котляревського 109).
  • Фітобочка по вул. Шевченка 92а
  • Відпочинково-рекреаційна зона «Явори», де можна приготувати смачний шашлик: смт. Східниця, в районі джерела № 25, 26
  • Політ на повітряній кулі та незабутні враження організує «Галицьке товариство повітроплавців». Замовлення польотів за тел.:+38(067)3801508.
  • Сон на вуликах та апітерапію пропонує «Пасіка лікаря Сенишина». Адреса: смт. Східниця, вул. Б. Хмельицького.
  • Форелева рибалка біля джерела № 118: смт. Східниця, вул. Котляревського.
  • Ловля форелі та осетра, катання на тюбах пропонує база відпочинку «Опака». Адреса: с. Опака, Дрогобицький район.
  • Катання верхи, на велосипедах, бричці та квадроциклах, мотузковий парк, пейнтбол, джипінг, аерошут, квест-кімната та різноманітні майстер-класи пропонує готельно-розважальний комплекс «ТАОР-Карпати». Адреса: с. Ластівка, вул. І. Франка 33.

База відпочинку «Опака»

Здійснити подорож до:

  • державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тустань – наскельне місто-фортеця, унікальна пам’ятка історії та архітектури ІХ-ХVІ століття, аналогів якої немає в Європі. На жаль дерев`яна фортеця до наших часів не збереглась, проте для того, щоб побачити, як виглядала фортеця в середньовіччя, потрібен лише смартфон.

Львівські програмісти розробили додаток доповненої реальності, який накладає 3D-модель фортеці «Тустань» на скелі. Вартість екскурсії на території скельного комплексу до 20 осіб – 100грн. Екскурсії в Музеї Тустані та культурному центрі Хата у Глубокім – безкоштовні. Комплексна екскурсія усіма об’єктами Заповідника (територія скельного комплексу, Музей Тустані та культурний центр Хата у Глубокім) для груп до 20 осіб – 250 грн. Забронювати час та замовити екскурсії можна за тел.: +38(067)6713345. Адреса: с. Урич, відстань від смт. Східниця – 8 км (20 хв).

  • церква св. архистратига Миколая (1695 р.). Це архітектурна пам’ятка національного значення. В храмі зберігся різьблений дерев’яний іконостас, розписом стін займався маляр Василь Чайка в 1865 р. Поруч з церквою стоїть дерев`яна дзвіниця, збудована у 1821 р. Адреса: с. Новий Кропивник, відстань від смт. Східниця – 5 км (17 хв).

Що скуштувати?

  • Телятина, свинина та індик на вертелі, страви української та європейської кухні пропонує ресторан «Джамбо»: смт. Східниця, вул. С. Бандери, 12
  • Бограч, деруни по-карпатськи, страви української та європейської кухні в ресторані «Едем»: смт. Східниця, вул. Золота Баня, 10
  • Форель виловлена власноруч, форель малосолена, гриль меню та різноманітні десерти в ресторані бази відпочинку «Опака»: с. Опака, Дрогобицький район.

Що привезти з подорожі?

  • Водичку з джерела 2С в скляній тарі;
  • Східницькій мед;
  • Вироби карпатських народних умільців;
  • Рибку, виловлену власноруч;
  • Сувенір на згадку про фортецю «Тустань».

Тюбинг на базі "Опака". Фото з офіційного сайту відпочинкової бази

Як доїхати?

Власним авто м. Львів – смт. Східниця: час в дорозі – 2 год. 20хв, відстань – 11 км по по E471/М06 і Т1402.

Автобусом з автостанції Львів 8, пл. Двірцева 1: розклад маршрутів на сайті 

Електропоїздом Львів-Трускавець від приміського вокзалу, вул. Городоцька, 174, з м. Трускавець — маршрутним транспортом. Розклад руху приміських поїздів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: