Міжнародні фахівці та інноваційні підходи в репродуктології: у Львові відбулася унікальна конференція лікарів

IMG_6658

27 квітня у Львові в рамках Першої зустрічі Наукового товариства Medicover Fertility відбулася Міжнародна конференція для гінекологів, репродуктологів та ембріологів — «Глобальний обмін досвідом у допоміжних репродуктивних технологіях (ДРТ)». В одному місці зібралися понад 180 лікарів і науковців з України, Польщі, Великобританії, Ізраїлю та Індії.

*промоція

Для України загалом і Львова зокрема — це перша подія такого масштабу і вона є унікальною. За словами Наукового директора Medicover Fertility і медичного директора «Інтерсоно Medicover Group» Уляни Дорофеєвої, конференція дає початок активної наукової діяльності.

«Мережа Medicover Fertility налічує 18 клінік у 5 країнах світу, і представники усіх цих клінік сьогодні з’їхалися до Львова. Це перше місто у світі, де проводиться така конференція. Ми зібрали всіх разом для того, щоби уніфікувати лікувальні, діагностичні підходи, поділитися досвідом та принести найкращі практики світу на територію нашої країни», — пояснює Уляна Дорофеєва.

Мережа Medicover Fertility складається з 18 ДРТ-центрів у п’яти країнах світу: Великобританія, Індія, Німеччина, Польща та Україна. Щороку в них проводиться понад 8 000 циклів запліднення in vitro. Понад 11 500 діток вже народилося завдяки успішно проведеному лікуванню. Кожні 5 годин у світі ще одна сім’я стає щасливішою завдяки допомозі фахівців Medicover.

Понад 180 учасників конференції — це не пересічні слухачі, це лікарі з різних регіонів України та частин світу, які щодня у своїй роботі стикаються з гінекологією, генетикою, репродуктологією тощо. Однак якщо зазвичай вони вдягнені у лікарську форму і вся їхня увага прикута до пацієнта, то сьогодні вони уважно дослухаються до доповідей спікерів.

Один за одним у рамках конференції своїм досвідом і знаннями діляться провідні фахівці. Найбільш очікуваним лектором тут є гінеколог-репродуктолог з Ізраїлю Шломо Машіах. Як відомо, Ізраїль на даний час є лідером із розвитку та впровадження успішних практик у сфері репродуктології. Сьогодні Шломо Машіаху 81 рік і він є директором ДРТ-відділення клініки Assuta у Тель-Авіві. Від нього дізнаємося, що 5% усіх дітей, народжених в Ізраїлі, були зачаті завдяки допоміжним репродуктивним технологіям. І це при тому, що перший такий малюк з’явився на світ тільки у 1981 році (у світі перша людина «з пробірки» народилася у Великобританії в 1978 році). Однак у перспективі ця галузь має розвиватися ще активніше.

«Заморозка яйцеклітин, трансплантація яйникової тканини — це наші реалії. Це не тільки про Ізраїль, — переконана Роксолана Семчишин, керівник ДРТ-відділення Медичного центру Medicover. — Медичний центр Medicover у Львові сьогодні успішно проводить кріоконсервацію яйникової тканини, яйцеклітин та сперми для онкологічних пацієнтів. При чому бере на себе соціальну відповідальність, зберігаючи матеріал для таких пацієнтів безкоштовно. На жаль, кількість молодих людей з онкологіє зростає. Більшість із них ще навіть не замислювалися про створення сім`ї. А лікування, в більшості випадків, суттєво знижує фертильність. Саме тому Medicover дає таким пацієнтам реальну можливість забезпечити своє майбутнє, кріоконсервуючи яйникову тканину, яйцеклітини чи сперму».

Власне, те, що лікарі доноситимуть до своїх пацієнтів і колег, можна почути й побачити одразу. Чи не у кожного перед собою нотатник, чи не кожен «озброєний» телефоном, аби зафіксувати найцікавіші моменти з презентації провідних спеціалістів. Однак окрім цього, усі вони мають можливість поспілкуватися зі спікерами у перервах між промовами.

Одним із тих, хто отримав чимало запитань від українських колег, є Аріель Ревел — професор та директор ДРТ-відділення медичного центру Assaf HaRofeh у Тель-Авіві. Його виступ про збереження фертильності (здатність зрілого організму давати нащадків) та кріоконсервацію оваріальної та яйникової тканини став предметом дискусії медиків. Лікарі активно ділилися прикладами зі своєю практики, уточнювали нюанси процедури.

Сам Аріель Ревел каже, що такі теми потрібно регулярно проговорювати, презентувати нові досягнення, аби не було застою у медичному середовищі. Він, зокрема, поділився досвідом, як в Ізраїлі заморожували оваріальні та яйникові тканини зовсім молодих дівчат, аби ті у майбутньому могли мати дитину тоді, коли забажають. І певна хвороба чи вік не зможуть завадити їм у цьому.

«Дуже добре, що організували цю конференцію. Вона дає змогу побачити стан речей у різних точках світу, — каже Аріель Ревел. — Наприклад, я вважаю, що ви тут, в Україні, маєте можливість впроваджувати інновації набагато швидше, ніж ми колись. Зараз вже є маса напрацювань і вони більш стандартизовані. Тому, почувши про це від нас сьогодні, ви можете придбати обладнання, перейняти досвід та здійснити якийсь прорив».

На думку професора, ще є багато непізнаного у сфері генетики та репродуктології, тому він був би щасливий, якби такі заходи проводилися частіше і лікарі могли об’єднати зусилля для досягнення цілей.

Окрім зазначених тем, у фокусі професорів, науковців та практикуючих лікарів також сучасні тенденції ДНК аналізу, переваги та недоліки практичного застосування; фактори, які грають важливу роль при імплантації, стимуляції яйників; запліднення in vitro (або ЗІВ) — метод лікування безпліддя, за допомогою якого запліднення відбувається за межами жіночого організму тощо.

Загалом — вісім доповідей, шість з яких — міжнародного рівня.

«Мета конференції — зібрати разом людей з різних країн, не тільки з європейських. Адже для лікарів важливо не тільки читати десь про якісь інновації, а почути про них від людей, які були дотичні до їх реалізації. Потрібно завжди вчити щось нове, дізнаватися більше, і такі зустрічі дають цю можливість», — переконаний Ендрю Валланс-Овен, медичний директор групи компаній Medicover.

Підготовка до конференції тривала з минулого року. Для цього представники усіх клінік Medicover Fertility збиралися у Женеві, аби узгодити всі деталі. Однак за словами Уляни Дорофеєвої, вже зараз вони працюють над тим, аби організувати наступний такий майданчик для об’єднання лікарів і науковців.

Відгуки медичної спільноти України про конференцію:

Іванна Бериляк, Львівська обласна клінічна лікарня, гінекологія

Надзвичайно цікава конференція, дуже змістовні доповіді та майже неосяжний досвід наших закордонних колег. Вони хочуть ним поділитися, що дуже приємно і важливо, адже усі ми працюємо х людьми і прагнемо допомагати їм бути здоровими і щасливими. Кожна доповідь має в собі цікаві факти, які інтригують, мають свій розвиток, тому всі ми з нетерпінням чекатимемо наступної конференції, щоби почути, чого наша медицина досягла.

Приємно, що в Україні також проводиться багато цікавих досліджень. За рахунок того, що багато компаній контактують між собою, на таких конференціях ми маємо можливість почути багато нової інформації.

Для практичних лікарів була дуже цікава інформація про те, що можна законсервувати яйцеклітини і зберегти їх, що люди, які мають онкологічні патології, мають шанс отримати здорових нащадків. І тепер наше завдання — донести це до своїх колег, аби вони розповідали пацієнтам про можливості сучасної медицини.

Софія Вовк, студентка 6 курсу медичного університету

Знання, які дає Медичний центр Medicover, є неоціненними і дуже корисними. Те, що я слухаю, потім дізнаються мої колеги, які, у свою чергу, пізніше самі поширюють цю інформацію. Це дозволяє розширювати професійні горизонти, набувати нових навичок та робити власний внесок у розвиток здоров’я наших громадян.

Те, що я почула сьогодні від закордонних колег, про інноваційні методи, які вони використовують у своїй роботі, було шокуючим, адже одна справа вичитати це у книзі, медичному журналі, а інша — познайомитися з людиною, яка дотична до самої розробки. Сподіваюся, що найближчим часом у нашій країні ми застосовуватимемо це масово.

Особливо я звернула увагу на доповідь професора з Ізраїлю, який розповідав про можливість трансплантації тканини яєчника. В Україні було всього кілька спроб, наскільки я знаю, тому цікаво було дізнатися, як це практикують закордоном.

Тетяна Мацюк, Львівська обласна клінічна лікарня

Я не є репродуктологом, але чудово можу зрозуміти, наскільки це важливо для людини мати власних дітей, наскільки важливо жінці відчувати себе здоровою і здатною народити. На жаль, сьогодні є багато факторів, які можуть позбавити її такої радості. Однак є і ціла низка фахівців, які намагаються працювати на випередження і на захист людей. Таких фахівців хочеться бачити, чути, хочеться комунікувати з ними, аби отримати якомога більше інформації. Зробити це поза межами конференції нам би навряд чи вдалося, однак тут є така можливість і треба нею користатися.

*промоція

Medicover – це міжнародна мережа медичних закладів, заснована у 1995 році. Сьогодні Medicover представлений 160 медичними центрами, 95 лабораторіями, 18 клініками з репродуктології та іншими медзакладами у 16 країнах світу. В Україні Medicover працює з 2014 року.

Медичний центр Medicover у Львові надає широкий спектр послуг, серед яких: репродуктивні технології та гінекологія, сімейна медицина, педіатрія, малоінвазивна хірургія, лабораторна діагностика, психологія, косметологія, хоспісна допомога.

Запис на прийом:
0-800-305-911
medicover.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: