Громадський простір на Сихові: пам’ятник Героям чи місце для розваг

52009068

У Львівській міській раді оголосили оголосили переможців конкурсу на облаштування громадського простору на Сихові поблизу Центру Довженка.

Конкурс був оголошений ще у березні і в ньому взяли участь 17 учасників. Втім під час оголошення конкурсу не обійшлося без скандалу. Кілька активістів обурилися тим, що громадський простір стане місцем відпочинку та розваг, тоді як на їхню там думку, там має постати пам’ятник Героям Небесної Сотні.

Що буде біля центру Довженка

Переможцем конкурсу та володарем премії у розмірі 70 тисяч гривень став проект львівської авторської «Групи 109» — Маркіяна Максимюка, Наталії Мисак, Ігоря Максимюка, Володимира Палія, Соломії Галайко та Юрія Максимюка.

Друге місце отримав проект авторського колективу Валентина Шароватова, Ольги Криворучко та Антона Войташека. Грошова винагорода за друге місце становить 50 тисяч гривень.

Автором проекту, що посів третє місце, став авторський колектив Інституту просторового розвитку — Олександра Сладкова, Христина Чорноус, Олена Зварич, Віра Прохватило та Вікторія Скобилко. Грошова премія за третє місце становить 25 тисяч гривень.

«П’ять робіт були відібрані до шорт-листу. Журі голосувало за роботи, які були анонімними. Перемогла найпростіша архітектурна подача з глибинною мінімалістичною філософією. Увага була більше зосереджена на урбаністиці і комфорті, а не на багатій візуалізації. Інші проекти були багаті візуально, але по змісту програли. Проект, який переміг, набрав 31 бал, тому не було змісту переголосовувати», – розповів головний ахітектор Львова Юліан Чаплінський.

Згідно з проектом переможців, на близько 2 га буде створено великий громадський простір. «Він контрастує з прямокутною структурою Сихова. Якщо глянути на пагорб, зелений конус, на якому стоїть церква, то можна уявити, що навпроти неї приблизно такого ж діаметру буде конус громадського простору, але він вже йде на заглиблення у землю на 2 метри. Ця геопластична композиція одночасно буде і платформою, де можна буде провести практично всі види дозвілля, що були вказані у завданні конкурсу. Там можна сховатись у затінку дерева, можна провести концерт, можна використовувати простір як амфітеатр. Дуже важливо, що це все не є подрібленим на зони, як це було у інших проектах. Через це не втрачається ефект площі», – пояснив Юліан Чаплінський.

У деталях проекту йдеться, що ландшафтна композиція розділятиметься на дві умовні зони: верхню та нижню. Через це одна зона буде більш тихою, захищеною від шумового впливу, а інша стане частиною урбаністичного простору. Площа буде у вигляді амфітеатру, який можна буде використовувати для масових заходів, пологий схил – для тихого відпочинку, а невеликий пагорб – для любителів урбанізованих краєвидів та шуму магістралей. Також у проекті передбачено, що дно нового ландшафту в дощовий період перетворюватиметься у водозбірний резервуар, а взимку – у ковзанку. Влітку на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води. Окрім того на цій території будуть використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії – сонця і вітру.

Чому не пам’ятник?

Втім, під час оголошення переможця кілька активістів обурилися. Мовляв, вони пропонували встановити на площі пам’ятник Героям Небесної сотні. Активісти також заявили, що відбулися обговорення проектів, є зібрані підписи мешканців на підтримку, але міська влада блокує ідею.

«Ви заявили, що на цій площі будуть пити пиво і смажити барбекю. І для цього було оголошено цей конкурс. Ця людина не хоче допустити у Львові жодного українського пам’ятника», - обурювалися активісти вказуючи на Юліана Чаплінського.

Втім були присутні інші активісти, яких відпочинкова зона на площі цілком влаштовує. Представниця ініціативної групи громади Сихова, активістка ГО  «Кращий Сихів» Уляна Федорович вважає, що площа має відповідати  трьом критеріям: можливість проведення масових заходів, наявність фонтану, або інших елементів води, естетична привабливість.

«Проект-переможець відповідає цим критеріям. Ми проводили опитування мешканців і на їхню думку це має бути рекреаційна зона, яка дозволить різним віковим групам там відпочивати. Зараз там відсутні умови для проведення дозвілля. Про ініціативу пам’ятника Героям Небесної сотні я чула. Пам’ятник потрібен, але не в цьому місці. Навпроти площі є церква. Наскільки мені відомо, цим людям пропонували саме поблизу церкви встановити пам’ятник. Не знаю чому вони прив’язалися до цієї площі і хочуть саме там. Я проживаю безпосередньо біля площі і для мене важливо, щоб люди мали місце, де могли би зустрітися. Тому пам'ятник, як на мене, був би краще біля церкви», - каже Уляна Федорович.

«Це питання різних ініціатив і ключовим тут має бути компроміс. Вшанування пам’яті Героії Небесної сотні – без питань, але як на мене, місце біля церкви, у сквері, було б більш доцільнішим, бо це місце духовне, а площа все ж потребує багато зелені, води. Подібна площа є у Лондоні, в інших європейський містах, а в Україні немає. Мені цікаво, як сихівчанці, щоб у цьому районі створювали нові ідеї і новий контекст», - додає голова ГО «Кращий Сихів»  Наталія Піпа.

Втім, час на суперечки ще є, адже реалізація проекту - не така вже близька перспектива. На наступному тижні автори проекту мають провести презентацію для громадськості і вислухати зауваження. Після цього буде замовлено робочий проект та кошторис, який ще повинні будуть затвердити міські депутати. Відтак реальні кошти на реалізацію проекту будуть  виділені не раніше 2020 року.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: