Понад 12 мільйонів на ремонт вулиці у Львові отримає компанія зі скандальним шлейфом

shutterstock_317381435_websize

Сьогодні Галицька адміністрація Львова уклала угоду із ТОВ «Грантзахід» на капітальний ремонт вулиці Просвіти вартістю 12 мільйонів 29 тисяч гривень, відхиливши дешевші пропозиції. Фірма-переможець пов’язана з екс-чиновником ЛМР. 

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

Тендер був оголошений у березні. Вартість – 13 593 153, 80 гривень. На торги зголосилися ТОВ «Інвестиційна Компанія Укрбудсервіс», Колективне підприємство «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», ТОВ «Альтбуд ЛВ», ТОВ «Грандзахід» та ПрАТ Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1.

Укрбудсервіс запропонував виконати роботи за 11 млн 194 тис гривень, пропозиція «Центр комплексу» була на тисячу вищою, «Альтбуд ЛВ» запропонував суму в 11 млн 200 тисяч гривень. Однак тендерний комітет віддав перемогу «Грантзаходу» із пропозицією 12 млн 29 тис гривень.

Укрбудсервісу відмовили на підставі невідповідності кваліфікаційним критеріям, а також зазначено, що компанія не надала забезпечення тендерної пропозиції, а сама тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації.

Натомість «Центр комплекс», який був оголошений переможцем, відмовився від підписання угоди. Відмова «Альтбуд ЛВ» слово у слово звучить як і відмова Укрбудсервісу.

У підписаному договорі зазначається, що предметом угоди є капітальний ремонт вулиці Просвіти. Роботи мають бути виконані до 31 грудня нинішнього року.

Самі роботи розбиті на чотири етапи: роботи по улаштуванню трубопроводу та каналізації  – травень-липень, роботи по влаштуванню основи дорожнього покриття – серпень-вересень, роботи по влаштуванню дорожнього покриття – жовтень-листопад, благоустрій – листопад-грудень.

Вулиця Просвіти має протяжність 280 метрів і з’єднує вулиці Винниченка та Короленка.

ТОВ «Грантзахід», згідно із даними YouControl, має київську прописку і було засноване 9 місяців тому. Статутний фонд компанії – мільйон гривень. Директором і засновником значиться львів’янин Юрій Кужея. До речі, очолив фірму він лише на початку квітня. До того ТОВ «Грандзахід» очолював Орест Фургало, з родичкою якого одружений Кужея. До речі, саме із зміною керівника статутний фонд компанії був збільшений з 10 тисяч до мільйона.

Незважаючи на юний вік компанії, торік вона виграла тендерів на понад мільйон 432 тисячі гривень, а нинішнього – на понад мільйон 720 тисяч гривень. Усього було виграно сім тендерів, чотири з яких – від Малехівської сільради, а також від ЛКП «Львівводоканал» і КП «Пустомитиводоканал». Нинішній тендер вже другий від Галицької райадміністрації.

Судячи з фінансово графіку, усі прибутки компанії – виключно виграні тендери. Зазвичай висока залежність від тендерів вказує на потенційну корупційну складову.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Загалом Юрій Кужея має стосунок до п’яти компаній, у яких значиться чи значився директором чи бенефіціаром. Крім «Грантзахід», він є засновником ТзОВ «З.Ю.Т.Р». А також Кужея – екс-директор ТзОВ «Компанія Вестінвест», ТзОВ «Львівбудмережі» та ПП «Будсервіспром».

Скрін з аналітичної платформи YouControl

ТзОВ «З.Ю.Т.Р» у рівних частках належить трьом особам – Юрію Кужеї, Тарасу Фургалу (батьку Ореста Фургала) та Зоряні Пастущук – доньці екс-начальника управління житлово-комунального господарства Львівської міської ради Мирослава Пастущука.

Фірма існує на ринку майже 12 років. Даних про державні тендери немає, а також про фінансовий стан з 2010 інформації теж нема.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

А ось «Компанія Вестінвест», керівником якої раніше був Юрій Кужея, за понад два роки свого існування отримала тендерів на понад 15 мільйонів гривень. Знову ж таки, незважаючи на київську прописку, замовниками робіт були львівські організації, такі як «Львівводоканал», Галицька райадміністрація,  Департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, а також Бродівська міська рада та Винниківська.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

За збігом обставин участь і перемога у тендерах збігається в часі зі зміною керівника: щойно Кужея припинив керувати компанією, не стало і виграшних тендерів. Новим керівником став Сергій Кудрій, а засновником ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент», 90% якої належать тому Кудрію, а 10% - Олександру Наумовському. Загалом Сергій Кудрій фігурує як директор 100 компаній.

До речі, Сергій Кудрій очолює сьогодні ще одну компанію, керівником якої був Юрія Кужея – це ТОВ «Львівбудмережі». Компанія була заснована у грудні 2012 року. Її першим керівником був Олег Пастущак, натомість 2013-го його замінила Леся Кужея (дівоче прізвище – Леся Ярославівна Фургало). Менше як за рік «Львівбудмережі» очолив Юрія Кужея, 2016-го фірма перейшла до Сергія Кудрія, 23 січня 2018-го директором знову став Кужея, а 3 квітня вона повернулася до Кудрія.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

До речі, ім’я Сергія Кудрія не одноразово спливає, коли у компаній з реєстрацією по усій території України виникають проблеми із законом. Наприклад, так було із фірмою зятя нинішнього керівника Чернівецької області Олексія Ліщука «Фореста Верде». Або ТОВ «Мобільний термінал», яке 2014 року мало сплатити 40 мільйонів гривень до держбюджету за узгодження поведінки з іншою компанією під час торгів. І як чарівник знову з’явився Сергій Кудрій і Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент».

Скрін з аналітичної платформи YouControl

ТОВ «Львівбудмережі» за 2013 і 2015 рік виграло усього чотири тендери, але суми були вражаючі. 2013 року – майже 54 мільйони гривень. Найбільший – від управління капітального будівництва ЛМР на майже 47 мільйонів - реконструкція вул.Мечникова (від вул.Пекарської до вул.Личаківської).

Скрін з аналітичної платформи YouControl

 

Тоді прокуратура пред’явила позов в інтересах держави в особі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України до управління капітального будівництва Львівської міської ради та переможця конкурсних торгів ТОВ «Львівбудмережі».

Підставою для позову стали результати перевірки, проведеної Управлінням правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту прокуратури Львівської області.

Прокурори з’ясували, що при проведенні закупівель робіт з реконструкції вулиці Мечникова посадовці Управління капітального будівництва Львівської міської ради порушили законодавство про державні закупівлі. Встановлено, що конкурсні пропозиції учасників не відповідали умовам конкурсної документації, а в одного із учасників, взагалі був відсутній досвід проведення аналогічних робіт, так само як і відсутнє матеріально-технічне забезпечення для їх виконання. Проте саме з останнім Львівська міська рада уклала договір, тобто з ТОВ «Львівбудмережі», директором якого на той момент була Леся Кужея.

Позов розглянув Господарський суд Львівської області, але став на бік фірми.

Водночас у Єдиному державному реєстрі судових рішень десятки ухвал, рішень і постанов, у яких фігурує ТОВ «Львівбудмережі» – більшість з них кримінальні. Станом на 1 квітня 2018 року компанія має податковий борг – 277 тисяч гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: