Під контролем: на Львівщині запрацювала диспетчерська служба пасажирських перевезень

DSC07388

Відстежити рух громадського транспорту відтепер можна в режимі online.

У ЛОДА презентували роботу Диспетчерської служби приміських та міжміських перевезень, передає кореспондент Дивись.info.

Зокрема, над створенням такої служби працювали впродовж 2 років. Тепер служба працює у робочому  режимі. Час прибуття маршрутки можна відстежити з власного пристрою або через Інтернет.

«Перший тестовий запуск у нас був 1 грудня 2017 року. За цей час ми встигли відкоригувати багато технічних моментів, запровадити посилання і мобільний додаток, у якому мешканці Львівщини зможуть відстежувати рух громадського транспорту області, а саме: міські та міжміські маршрути, на яких замовником перевезень є департамент дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА. Станом на сьогодні наша система показує близько 830 транспортних засобів. Тепер якщо мешканець області захоче знати, коли до нього прибуде той чи інший транспортний засіб, він простим кліком натискає у додатку або через Інтернет на місце зупинки і йому буде відображатися час доїзду усіх транспортних засобів, які курсують у тому напрямку, в якому він хоче їхати», – каже в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА Роман Кокотайло.

За його словами, транспортні засоби, які вже можна відслідкувати у мережі становлять 82% від загальної кількості. Всього ж їх має бути 1024.

«У нас ще є заплановане одне оголошення конкурсів серед перевізників і ми додамо якраз ці 200 транспортних засобів, яких не вистачає. Відповідно до умов конкурсу на пасажирські перевезення обов’язковою вимогою є наявність GPS-трекера», – каже Роман Кокотайло.

У самій диспетчерській службі кажуть, що запровадження автоматизованої системи контролю дозволяє щоденно моніторити рух громадського транспорту, зокрема слідкувати за тим чи автобуси вчасно виїжджають на маршрут, прибувають на кінцеву зупинку, дотримуються визначеної схеми руху.

«Кожного ранку та протягом дня ми відстежуємо в оперативній статистиці онлайн-рух транспортних засобів. Таким чином ми можемо оперативно реагувати та надавати інформацію перевізнику про порушення схем руху, про порушення на маршруті, не передавання даних GPS-трекером чи про інші проблеми. Також програма дає можливість відстежуємо рух транспортних засобів конкретно за перевізником та маршрутом», – каже керівник КП «Центральна диспетчерська служба пасажирських перевезень» Остап Чорний.

Перевізників, які не забезпечують належну роботу, обіцяють штрафувати. Як пояснюють у ЛОДА це передбачено у договорах з перевізниками.

«Якщо перевізник протягом певного періоду часу не забезпечує нормальну роботу, то ми, звісно, накладаємо штрафи, але інколи бувають такі випадки, коли не передається GPS-сигнал з якихось віддалених населених пунктів, де немає доступу до стільникового зв’язку. Якщо це є разова ситуація, то ми це розуміємо, адже могла статися якась поломка, але якщо все ж таки результату немає, то ми скеровуємо відповідне звернення до Укртрансбезпеки,  проводимо перевірку, накладаємо адмінштраф і в подальшому розриваємо угоди на здійснення перевезення на тому чи іншому маршруті», – каже Роман Кокотайло.

Так, цьогоріч за недотримання умов договорів департамент ЛОДА уже розірвав з перевізниками 6 угод щодо обслуговування приміських та міжміських маршрутів.

«Це «Львівське АТП-14630», «Яворівське АТП-14632», «Авто-транс-сервіс». Останнє підприємство регулярно протягом двох тижнів не виконувало доїзд до кінцевого пункту маршруту. Ми дали їм відповідне попередження і зобов’язали чітко дотримуватися маршруту, але, на жаль, ніякої реакції не було. Є підтвердження з GPS-навігаторів, і ми надіслали лист на розірвання угод. В нас  переважно в перевізників може бути 2 маршрути – один надрентабельний або просто рентабельний, а інший дотаційний. Але перевізник переживає – якщо він не буде  виконувати гірший маршрут, то з ним розірветься угода на кращий, і він залишиться  без заробітку», – пояснює Роман Кокотайло.

У планах ЛОДА запровадження безконтактної оплати, принаймні спочатку на окремих маршрутах.

«Це, насамперед, означає впровадження мобільних терміналів, які б видавали квитанцію про оплату проїзду, незалежно від того, на якій зупинці пасажир  сів у автобус», – каже Роман Кокотайло.

За його словами почати впроваджувати таку систему оплати планують ще до кінця нинішнього року.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: