У Києві погоджують сквер львів’янина Василя Сліпака. Львів не перейменував і вулиці

924284_2092613

Кияни підтримали петицію з облаштування в Києві на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік арт-скверу імені соліста Паризької опери, Героя України, львів'янина Василя Сліпака, який загинув на Донбасі.

Кияни підтримали петицію з облаштування в столиці на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік арт-скверу імені соліста Паризької опери, Героя України, львів'янина Василя Сліпака, який загинув на Донбасі.

Відповідна електронна петиція на сайті Київської міської ради станом на понеділок, 7 травня, вже набрала 10217 голосів, при необхідних 10 тисячах.

Проект дизайну облаштування культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака

Як зазначає «Рубрика» міський голова Києва Віталій Кличко уже доручив виконавчому органу Київради (КМДА) розглянути електронну петицію. Окрім того, зазначену ініціативу в установленому порядку мають розглянути постійні комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування, екологічної політики, а також із питань культури, туризму та інформаційної політики.

Автор петиції Євген Романенко закликає вшанувати пам’ять Героя України, кавалера ордена «Золота Зірка», оперного співака Василя Сліпака, який героїчно загинув на Сході країни.

Зокрема, пропонується створити у центрі столиці, на Андріївському узвозі, культурно-мистецький сквер, що носитиме ім’я Героя. За словами Євгена Романенка, арт-сквер стане майданчиком, на якому збиратимуться і пропагуватимуть українську культуру митці, громадські діячі, звучатиме українська пісня, проводитимуться дитячі мистецькі та музичні конкурси тощо.

Окрім того, вже напрацьовано перший громадський проект дизайну облаштування культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака.

Журналісти ІА Дивись.info також вирішили поцікавитись, чи були на батьківщині, у Львові, подібні ініціативи із вшанування пам'яті загиблого героя.

Директорка департаменту розвитку Львівської міськради Наталія Бунда розповіла, що у Львові було лише електронне звернення щодо того, щоб перейменувати вулицю Петра Чайковського на вулицю імені Василя Сліпака.

«Звернення надійшло в лютому цього року, проте порядок перейменувань та найменувань вулиць передбачає, що спеціально створена комісія повинна розглянути усі звернення, що надходять і тоді винести рекомендаційне рішення для розгляду на сесії Львівської міської ради», - пояснює Наталія Бунда.

За її словами, наразі у Львові збирають всі заявки і тоді зроблять засідання комісії.

«Наразі заявка є лише на перейменування вулиці», - додала Бунда.

Також 14 жовтня 2016 року у Львові встановили меморіальну дошку на фасаді ССЗШ №46 ім. В. Чорновола, що на вул. Науковій, 90, яку Василь Сліпак закінчив у 1991 році.

Фото: Храм Свв. Володимира і Ольги

Зазначимо, Василь Сліпак народився у Львові 20 грудня 1974 року у сім’ї Надії та Ярослава Сліпаків. Був всесвітньо відомим українським оперним співаком, солістом Паризької національної опери, волонтером, учасником бойових дій на сході України. Позивний «Міф». Загинув у бою від кулі снайпера 29 червня 2016 року.

Кавалер ордена «За мужність» І ст., Герой України, кавалер ордена «Золота Зірка».

Документальну стрічку «МІФ» про львів’янина зі світовим ім'ям, Василя Сліпака, 8 лютого презентували у кінотеатрі «Україна». Над нею працювали 17 місяців. Бюджет фільму – 1,5 мільйона гривень, 600 тисяч з них сплатило Держкіно.

Режисери поєднують у фільмі два жанри: кіно та концерт. Використано безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені. Також переплітаються дві сюжетні лінії, які, здається, настільки подібні, що часом забуваєш, де яка.

Картину знімали і в Україні, і у Франції, де працював останні роки співак, поспілкувалися з колегами та рідними, а також дістали раритетні відео.

Трейлер фільму «Міф»:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: