Відновлення пам’ятки: у Львові почали ремонтувати колишній Домініканський собор (фото)

DSC07436

Ремонтні роботи розпочалися у храмі Пресвятої Євхаристії УГКЦ (колишній Домініканський собор).

За інформацією Львівської міської ради йдеться про заміну даху і вікон. На ці роботи з міського бюджету Львова наразі виділено 1 млн. 485 тис. грн. Втім, цих коштів вистачить на першочергові роботи. Загалом на реконструкцію храму потрібно близько 9 мільйонів гривень.

«Ми вже довший час очікували цієї події, початковий етап – реставрація центрального куполу була ще   у 2009 році, але потім забракло коштів і цей процес зупинився», - каже адміністратор храму, отець Юрій Васьків.

«Ці роботи, які цьогоріч передбачені, це продовження тих, які вже робилися раніше  - було відреставровано купол, замінено стару бляху на мідну, але не були завершені роботи до кінця і тепер планується реставрація сигнатурки над куполом. Там також буде замінено металевий лист. Крім цього тут є оглядовий майданчик, який  є проблематичний, бо протікає через його покриття волога, по цьому теж будуть виконуватися роботи, а ще будуть роботи з відновлення вітражів», - каже начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Завершення робіт заплановане на лютий, втім підрядники обіцяють завершити їх до кінця року, якщо не буде проблем з фінансуванням.

«Наші висотники вже замінили частину карнизу, працюють поки без риштування,  бо храм півкруглий і риштування встановити складно. Частину даху демонтували, замінюємо металеве покриття. Роботи по покрівлі, реставрації вітражів плануємо завершити до кінця року, щодо сигнатурки, то це залежить від коштів. Цього року виділено дуже мало, не вистачає навіть на закупівлю матеріалів. Це матеріал дорогий – мідь, яка постачається Німеччини», - каже керівниця підрядної організації «Володар-Маркет» Надія Мелета.

«Провівши нараду, я розумію, що підрядники готові зробити набагато більше роботи цього року. Тому при змінах до бюджету будемо додавати кошти. Однозначно, треба зробити все, що стосується покрівлі, поки є сприятлива погода. Заміна вікон, вітражів — великий об’єм робіт. Я також звернув увагу на сходи, хоча їх не включили у кошторис, але це треба зробити. Роботи багато, підрядник фаховий, великий об’єм робіт вони виконали по історичній спадщині, особливо по таких складних конструкціях, тому я оптиміст, що ми наступного року будемо мати вже оновлений храм після хорошої реконструкції, яка дасть можливість робити наступні кроки вже всередині», - підсумовує міський голова Львова Андрій Садовий.

Тим часом у храмі розраховують на вирішення ще однієї проблеми - додаткові приміщення.

«Коли передали цей храм у користування громаді, то нам передали тільки самий храм, а додаткові приміщення залишилися за музеєм історії релігії. Там є фонди, експозиції і нам бракує приміщень щоб повноцінно працювати. Є усне погодження міської влади, що ті приміщення, які б мали належати церкві, будуть нам передані. Ми не претендуємо на комплекс монастиря, а лише на комплекс храму з там є підвальні приміщення, захристії, які потрібні для богослужінь і зо дві кімнати, які нам потрібні для роботи з дітьми і молоддю», - каже отець Юрій Васьків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: