ЛМР хоче фінансово підтримувати приватні навчальні заклади

9b4b1e93f6f5d776baba175247ab0645_XL

У Львові обговорюють Програму надання фінансової підтримки навчальним закладам приватної форми власності.

Із 25 квітня по 9 травня 2018 року тривають консультації з громадськістю щодо проекту ухвали «Про затвердження Програми надання фінансової підтримки закладам дошкільної та загальної середньої освіти м. Львова приватної форми власності на 2018 рік», про це інформує портал депутатів ЛМР.

Консультації відбуваються з ініціативи управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. 7 травня 2018 року відбулось представлення проекту рішення.

Як зазначила начальник управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, на цей час приватні школи не отримують жодної підтримки держави і міста.

«Можливо, виникає запитання, чому місто або держава повинні фінансувати приватні навчальні заклади?  Я хочу сказати, що приватних дітей не буває. Батьки сплачують податки до бюджету, з яких  в тому числі фінансується і освіта. Отже вони платять двічі: платять податки і сплачують за освіту своїх дітей».

На думку депутата Львівської міської ради Оксани Рубай, незважаючи на те, чи це приватний чи комунальний навчальний заклад,  вони мають мати однакову підтримку від міста.

«Саме тому я ініціювала колись таку програму. Минулого року я не підтримала цю програму в такому вигляді, в якому вона була. Але нам пообіцяли, що це тестовий варіант, який буде удосконалений.  Загалом, ми маємо ширше дивитись на цю проблему і ухвалу зокрема. Як сприяти створенню приватних навчальних закладів? Як комунікувати з ними? Це завдання цієї програми. Тоді би батьки чули, що є базовий компонент, який забезпечує держава, місто і вони доплачують додатковий компонент. Якщо це виключно юридична особа, яка створила себе і в статуті є навчальні послуги, яка розробляє авторські програми, забезпечує інклюзію набагато ефективніше, ніж комунальні заклади, надає додаткові навички, звісно, це потрібно плекати і таких закладів має ставати більше в офіційний спосіб. Місія управління освіти - пояснювати людям, скільки місту коштує навчання однієї дитини і скільки коштує навчання дитини батькам, якщо це приватний навчальний заклад. Я за те, щоб розширити штат управління освіти сектором, який би займався розвитком приватних навчальних закладів».

Як зазначив депутат Львівської міської ради Ігор Дякович, ухвалу можна буде підтримати, якщо будуть враховані ряд зауважень.

«Якщо наші зауваження врахують, ми будемо готові підтримати цю ухвалу. Але ця ухвала буде діяти лише до 2019 року, бо, як пояснили в управлінні освіти, має змінитись принцип фінансування шкіл.  Зокрема, в програмі вказано, що можуть брати участь садочки, які зареєстровані в електронній черзі, але черга не включає приватні садочки. Друге, потрібно буде долучати громадську раду до цих справ. Третє – чітка звітність не тільки за використані кошти, а й витрачені. Проте, великий плюс цієї програми –  перший крок системи «гроші за дитиною».

Як йдеться у пояснювальній записці, прийняття рішення щодо здобуття освіти у навчальних закладах приватної форми власності призводить до втрати права дитини на безкоштовне забезпечення підручниками, безоплатне харчування та безкоштовне надання документів про освіту, оскільки держава жодним чином не фінансує ці навчальні заклади.

Програма фінансової підтримки закладів дошкільної та загальної середньої освіти м. Львова приватної форми власності на 2018 рік передбачає розмір фінансової підтримки, який визначається в залежності від обсягу видатків спрямованих на забезпечення виконання Базового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів та Базового компонента дошкільної освіти, що розраховується відповідно до:

  • сумарної кількості навчальних годин інваріантної і варіативної складових, що фінансуються з бюджету відповідно до Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою;
  • кількість навчальних годин педагогічного навантаження на тиждень вчителя (вихователя) на повну ставку;
  • кількості учнів (вихованців), які згідно статистичних даних навчаються у навчальному закладі приватної форми власності м. Львова;
  • нормативів наповнюваності класів (груп) навчальних закладів.

Нагадаємо, що консультації з громадськістю щодо проекту ухвали «Про затвердження Програми надання фінансової підтримки закладам дошкільної та загальної середньої освіти м. Львова приватної форми власності на 2018 рік» тривають до 9 травня 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: