У Львові відзначили День пам’яті та примирення (фото)

IMG_8770

Сьогодні, 8 травня, з нагоди Дня пам'яті та примирення у Львові на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328» відбулися скорботні заходи, в яких взяли участь керівники міста та області, передає кореспондент Дивись.info.

Як зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка, для України та українців Друга світова війна є особливою, оскільки терпів весь світ, гинули люди від Заходу і до Сходу, але напевно жодна країна не пройшла війну на стільки пошматованою, окупованою та розділеною між різними державами.

«Це особлива біль для України і українців. І ця біль мала б вилитись в якусь агресію, в несприйняття всього та всіх, але трапилось навпаки. Не зважаючи на те, що українські визвольні змагання продовжувалися і після війни, а українці боролися за свою волю, незалежність на своїй землі впродовж багатьох років, ми все одно залишилися із любов'ю, із добром та з великою тугою і біллю в серці», - наголосив Олег Синютка.

За його словами, ми як ніякий інший народ шануємо всіх тих, хто поліг на нашій землі і тих, хто прийшов на неї не тільки із добром.

«Ми хочемо, щоб із християнськими цінностями знайшли свій спокій та вічний спочинок ті, хто завершили свою земну дорогу тут. Це як російські, так і німецькі солдати», - сказав голова Львівської ОДА.

Як зазначив Олег Синютка, ми повинні докластися до того, щоб примирення і прощення пройшли через наші серця та душі. «Я переконаний, що ця велика любов, той біль, які пережили українці під час Другої світової, дасть можливість зрозуміти тих людей, які опинилися сьогодні поза Україною, допоможе їм їх пробачити», - додав Синютка.

Своєю чергою, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин відзначив, що нацизм у порівнянні із більшовизмом, мабуть, залишив за собою менше жертв.

«Але подібних речей в історії ХХ століття, на жаль, було дуже багато. Особливим місцем в цих подіях дійсно стала Україна, як територія у центрі Європи, де всі «переваги» країни рад  були показані в повному прояві. Сьогодні День пам'яті. І сьогодні ми дуже добре розуміємо проти нащадків якої ідеології стоїмо зараз на фронті російсько-української війни», - сказав Ганущин.

За його словами, ми не маємо права забути із чого все починалося. «І весь світ сьогодні дивиться у нашу сторону, оскільки всі пам'ятають злочини нацистського і більшовицького режимів. Тому ми маємо цю підтримку, але ніхто крім нас, наших питань не вирішить», - наголосив голова ЛОР.

Він також розповів, що сили для примирення потрібно шукати вже, як і формулу перемоги, «бо до неї нам потрібно буде йти ще дуже довго». 

 

Як зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, сьогодні ми тут, бо згадуємо невинних жертв, жертв системи тоталітаризму, які боролися за вільну Україну. «В цьому контексті життя кожної людини для міста, для країни, є найціннішим. Сьогодні ми живемо в час, коли на тілі нашої країни є рана — величезна рана від того, що російські війська окупували частину території України. Але ми віримо в перемогу та зробимо все для нашої перемоги», - сказав Москаленко.

Додамо, День пам'яті та примирення – пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: