Асоціація єврейських організацій заперечила звинувачення конгресменів США

5_067df
Фото: UAZMI

Асоціація єврейських громадських організацій та громад України заперечує, що в Україні держава героїзує «нацистських колаборантів» та підтримує заперечення Голокосту.

Про це йдеться в заяві президіуму ВААДУ у відповідь на лист конгресменів США про ситуацію з антисемітизмом у Польщі та в Україні, яку поширює Йосип Зісельс у Фейсбук.

Зокрема, 23 квітня 56 конгресменів підписали лист із занепокоєнням щодо антисемітизму і заперечення Голокосту, у якому значна частина тексту присвячена Україні.

«В першому ж абзаці твердження про «підтримуване державою спотворення й заперечення Голокосту», що спостерігається в Україні, відвертим чином суперечить дійсності. Це звинувачення абсурдне», – заявляє президіум Вааду.

«Нам не відомий жодний факт, коли б українська держава підтримувала заперечення Голокосту в тому чи іншому вигляді. Маємо сумніви, що хто-небудь із конгресменів, що підписали лист, може назвати бодай один такий випадок», – додає організація.

Зазначається, що твердження конгресменів, що «закони України від 2015 року йдуть навіть далі в глорифікації нацистських колаборантів і впроваджують карну відповідальність за заперечення їхнього героїзму» не відповідає дійсності.

«В законі України «Про правовий статус і вшанування пам’яті борців за незалежність України в XX столітті» взагалі немає нічого ані про будь-чий героїзм, ані про відповідальність за його заперечення. Власне, й інтерпретація цього закону як глорифікаційного може бути оскаржена. Закон, насправді, констатує очевидне – те, що учасники боротьби за українську незалежність боролись за українську незалежність. Ну і, звісно ж, у тексті закону в переліку з десятків організацій і груп нема українських колабораціоністських формувань – таких, як дивізія СС «Галичина» чи батальйон абверу «Нахтігаль», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що ні значних змін, ні сплеску кількості антисемітських інцидентів в Україні останнім часом не спостерігається.

«Звісно, ми не можемо стверджувати достовірно, що саме змушує конгресмена Ро Ханна, який раніше не звертав особливої уваги на те, що відбувається у Східній Європі, приблизно з березня 2018 року, почати активно виступати з публічною підтримкою російської зовнішньої політики. Але доволі очевидно, що його звертання до проблем «українського антисемітизму» варто розуміти саме в цьому контексті», - йдеться у заяві.

Зокрема, попередні рази, коли конгресмени США писали подібні листи, у 2009 і у 2013 роках, вони були ініційовані політтехнологами, що працювали на Кремль.

Так, поява даного листа є частиною нової хвилі антиукраїнської пропаганди спекулювання на темі антисемітизму.

«Ми розцінюємо цей лист як антиукраїнську дифамацію, яку вже використовують у пропагандистському секторі гібридної війни РФ проти України. Ми закликаємо усіх зацікавлених у достовірній інформації про антисемітизм в Україні звертатися за нею до Вааду України», - підсумували у заяві.

Нагадаємо, 26 квітня 56 конгресменів Сполучених Штатів Америки заявили про занепокоєння через зростання фінансованого державою антисемітизму і заперечення Голокосту в Європі, зокрема в Україні та Польщі.

Зазначається, що конгресмени закликали Держдепартамент приєднатися до «боротьби проти антисемітизму, ксенофобії і всіх форм нетерпимості, закликавши уряди Польщі та України беззастережно відмовитися від спотворень Голокосту і вшанування нацистських колабораціоністів». Так, конгресмени заявили, що Україна прославляє «нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Рамана Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію». Прославленням нацистських колаборантів, на думку конгресменів, є «проупівська кампанія 2017 року», яку проводив Інститут нацпам'яті, а саме перейменування вулиць на честь діячів ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича у Києві та проведення фестивалю Шухевича у Львові У свою чергу, конгресмени відзначили, що «неонацистський батальйон Азов» повинен бути розпущеним, а не включеним до складу Нацгвардії.

Згодом директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович відреагував на лист 56 конгресменів Сполучених Штатів Америки до Держдепартаменту щодо «антисемітизму в Україні», назвавши дане звернення «змішуванням некомпетентності та свідомим спотворенням інформації, змішуванням правди і брехні».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: