Сюжет для сепаратистського телеканалу знімали у Жовкві, на могилах НКВСівців

1

Відео з львівською проросійською активісткою Інною Іваночко, яке демонстрував 7 травня  сепаратистський телеканал «Юніон», відзняли на Жовківському цвинтарі.

Нещодавно одне з львівських видань виявило, що знана у Львові активістка медведчуківського «Українського вибору» та, як її представляють ЗМІ, «прихильниця партії «За життя», засвітилася у сюжеті новин на сепаратистському телеканалі «Юніон». Йшлося про те, як українці, зокрема львів’яни, долучилися до акції, започаткованої екс-міністром внутрішніх справ «в екзилі» Віталієм Захарченком, «Алея героїв».

«Прибрали територію, посадили дерева і квіти. Таким чином ми віддали данину і повагу тим солдатам, які не повернулися з великого поля битви. Я прошу 9 травня всіх не байдужих підтримати акцію «Безсмертний полк». І вийти в кожному куточку нашої країни для того, щоб вшанувати пам'ять загиблих солдат», – каже у відео Інна Іваночко, а говорить вона це на фоні символічного пам’ятника невідомому солдатові на цвинтарі у місті Жовква.

https://www.youtube.com/watch?v=tLUBVeCO0V0

І найцікавіше, на Жовківському цвинтарі справді є ділянка з могилами радянських військових, ось тільки не йдеться про фронтовиків, які йшли у перших лавах, женучи ворога з української землі. Тут здебільшого поховані НКВСівці – ті, хто стріляв у спини радянських бійців у складі так званих загородзагонів, а також боролися з «українськими буржуазними націоналістами». Про це свідчать дати і написи на могилах.  Усі написи двох типів – «загинув у боротьбі з українськими буржуазними націоналістами», з датами, починаючи з 1946 року та «загинув у боротьбі з німецькими загарбники», і в це б можна було б повірити, якби не викарбуваний рік – 1945-ий, тоді як Жовква була звільнена влітку 1944 року.

Водночас з 1946 до 1950 року у Жовківському Василіанському монастирі базувався гарнізон НКВС. Вже влітку 2002 року в келіях монастиря було виявлено останки 273 людей, з яких 83 скелети були дитячими.

Додамо, що на цвинтарі ніхто нічого не прибирав і не висаджував на могилах, як йдеться у сюжеті на телеканалі «Юніон». Інна Іваночко просто постояла на фоні більш-менш впорядкованого завдяки місцевим комунальникам і городянам кладовища.

12 березня СБУ провела обшук в будинку Інни Іваночко, у результаті якого було вилучено ноутбук, телефони, записники і зошити.

З клопотанням про проведення обшуку в приватному будинку Інни Іваночко звернувся старший слідчий з ОВС слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органами прокуратури Автономної республіки Крим. Інні Іваночко інкримінується «підривна діяльність в Україні».

Раніше прес-секретар СБУ Олена Гітлянська повідомляла, що СБУ проводить 25 обшуків в різних регіонах України в осіб, які «сприяють країні-агресору в проведенні антиукраїнських акцій».

Крім того, Інна Іваночко увійшла до ініціативної групи, яка домагається збереження Монумента слави у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: