Майже кожен п'ятий підліток «парить» е-сигарити — ВООЗ

e947c23-janifest-depositphotos

Відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет.

Про це йдеться на сайті РПР.

«Такий високий рівень поширеності куріння е-сигарет серед підлітків є наслідком того, що відсутні будь-які законодавчі вікові обмеження щодо реалізації цих нових пристроїв. І водночас це є серйозною загрозою для здоров’я молодого покоління, адже в Україні немає державного контролю за вмістом та маркуванням електронних сигарет», – пояснив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», член Ради РПР.

«Куріння електронних сигарет створює ризики для здоров’я, особливо дітей та підлітків. Електронні сигарети з нікотином викликають залежність, негативно впливають на розвиток нервової системи. До складу рідин, якими заправляють е-сигарети, входять хімічні речовини та сполуки, які мають негативний вплив на здоров’я при чому не лише курців, але й людей, які вдихають ці випаровування. В Україні вимоги до е-сигарет та вмісту заправних контейнерів до них жодним чином не врегульовано, тому взагалі складно судити про склад цих виробів та їх вплив на здоров’я. А посилена реклама та доступність е-сигарет призвела до того, що ми ризикуємо отримати нове покоління залежних від нікотину», – зауважив Владислав Збанацький, заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Результати незалежних міжнародних досліджень свідчать, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує. Окрім того, використання електронних сигарет некурцями (особливо дітьми та підлітками) призводить до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети.

Водночас використання е-сигарет підвищує ризики виникнення: серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань; а також створює загрозу травматизму (сигарети вибухають), отруєнь рідинами для заправки е-сигарет. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей.

«Зважаючи на вже відомі ризики, асоційовані з курінням електронних сигарет, а також потенційні, які потребують подальших досліджень, Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує використовувати електронні сигарети як засіб відмови від куріння. Також необхідно врахувати рекомендації Конференції Сторін РКБТ ВООЗ щодо регулювання електронних сигарет та рідин до них, а саме: заборонити продаж неповнолітнім, запровадити ефективне оподаткування, щоб підвищити цінову недоступність, заборонити рекламу, спонсорство та стимулювання продажів, запровадити належне маркування і попередження про небезпеку для здоров’я, заборонити використання смакових добавок та ароматизаторів», – пояснила Наталія Король, фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

В українському законодавстві відсутнє визначення е-сигарет, що унеможливлює їхнє регулювання. Єдине посилання на ці вироби міститься в УКТ ЗЕД, який відносить електронні сигарети до «електричних машин та обладнання» (код 8543), а рідини для е-сигарет – до «хімічної продукції» (код 3824). У той же час, відповідно до аналітичного звіту ВООЗ щодо наявних проблем регулювання е-сигарет в Україні:

  • виробники, імпортери та продавці е-рідин не дотримуються єдиних правил та здійснюють маркування на свій розсуд;
  • контейнери з рідинами для е-сигарет не відповідають навіть мінімальним вимогам передачі інформації про небезпеку, токсичність нікотину; не містять правил поводження з хімічною рідиною та інструкцію щодо дій у разі отруєння;
  • на ринку присутні контейнери з рідинами, які містять смертельні дози нікотину, як для дітей так і для дорослих (при оральному застосуванні);
  • маркетинг електронних сигарет та рідин до них не врегульований, тому можна спостерігати досить агресивну рекламу цих продуктів;
  • українське законодавство не відповідає рекомендаціям РКТБ ВООЗ та вимогам Директиви 2014/40/ЄС, яка запроваджена у країнах ЄС з 2016 року.

Щоб врегулювати це питання, ще три роки тому група народних депутатів зареєструвала антитютюновий законопроект №2820, який ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС. У цьому документі також передбачене й регулювання електронних сигарет та запровадження:

  • попереджень про шкоду куріння та ризик виникнення нікотинової залежності;
  • правил маркування щодо вмісту та ризиків, пов’язаних із хімічними рідинами;
  • обмежень щодо вмісту заправних контейнерів та картриджів;
  • вимог щодо звітності виробників та дистриб’юторів цих продуктів.

Проте через тиск тютюнового лобі цей законопроект так і не був внесений на розгляд парламенту навіть у першому читанні, незважаючи на звернення Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я та громадських організацій.

«Серед євроінтеграційних зобов’язань України у сфері громадського здоров’я є імплементація Директиви 2014/40/ЄС щодо контролю над тютюном, яка серед іншого, врегульовує усі аспекти виробництва, продажу, реклами та маркування е-сигарет. Саме такі норми передбачає законопроект №2820, який вже три роки не розглядається Парламентом та блокується деякими народними депутатами. Тому звертаюсь до голів усіх фракцій ВРУ та Голови парламенту Андрія Парубія з проханням посприяти прийняттю антитютюнового законопроекту №2820, щоб захистити дітей від нікотинової пастки», – наголосила Ганна Гопко, народний депутат України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: