Сміття – ресурс, за який можна отримати гроші, - директор департаменту ЖКГ (інтерв'ю)

IMG_9137

Львівське сміття продовжує мандри Україною. А місто та область досі не спорудили завод для утилізації чи переробки відходів.

Якою нині є ситуація з вивезенням непотребу на Львівщині,  які полігони приймають сміття та скільки за це платять львів’яни, кореспондентам Дивись.info розповів  директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій РОМАНЧУК.

— Яка ситуація зі сміттям у місті та області станом на сьогодні?

Назарій Романчук, фото: ЛОДА

— На сьогодні ситуація у місті і в області загалом нормальна. Йде регулярне вивезення сміття і все в нормальному режимі працює. З нами співпрацюють майже всі полігони, які є на території Львівщини. За виключенням чотирьох – ті, які не укладали з нами попередньо меморандум ще в минулому році. І на сьогодні у нас є можливість возити сміття почергово на той чи інший полігон.

Якщо, наприклад, порівняти те, що було з 1-го липня 2017 року по кінець 2017-го року, то ми на полігони області возили 33% сміття зі Львова. А 67 – возили за межі області. На сьогодні полігони за межами області приймають 57% сміття, а Львівщини – 43% сміття. Це говорить про те, що і органи місцевого самоврядування відновили довіру до питання вивезення сміття з міста Львова у зв’язку з тим, що ми взяли на себе ці зобов’язання. Друге, це говорить про те, що органи місцевого самоврядування зрозуміли, що сміття – це ресурс, за який можна отримати гроші на модернізацію інфраструктури своїх територій.

— Де в області чи в місті ситуація найскладніша? Що не вдається з тих чи інших причин вивозити непотріб?

— На сьогодні такого немає. Були пару незначних проблем в Дрогобицькому районі. Зокрема, місто Дрогобич. Де місцеві мешканці села Брониця заблокували полігон. Але на сьогодні Дрогобич вивозить на інші полігони області і відповідно ситуація стабілізувалася.

Рекультавація полігону в Миколаєві

— Скільки коштів виділяє місто Львів облдержадміністрації за вивезення непотребу?

— Так як передбачено рішенням сесії, як передбачено нашою угодою про міжбюджетні трансфери, міська рада кожен місяць скеровує нам 25 мільйонів гривень на компенсацію вивезення сміття. І тут я хочу сказати що, якщо минулого року ми в середньому витрачали 17-18 мільйонів, деколи в місяць і 16 мільйонів гривень, на компенсацію, то цього року завдяки діям з оптимізації логістики вивезення твердих побутових відходів, ми витрачаємо 10-13 мільйонів гривень. І, якщо наприклад, з липня минулого року до кінця року ми зекономили 48 мільйонів гривень. То взяти за період, що є на сьогодні, ми вже зекономили 32 мільйони. І на кінець травня ми будемо мати додатково ще 12 мільйонів гривень економії. І ці кошти будуть скеровані на території для надання їм допомоги.

— На ті території, які приймають сміття?

— Які приймають сміття, так.

— Міська рада, яка сплачує кошти, завжди робить це вчасно? Чи, можливо, є якісь затримки?

— Проблем з цим немає.

Рекультивація полігону в Миколаєві

— Скільки перевізників працюють на ринку сміття Львівщини загалом? І чи достатньо цих компаній?

— На сьогодні близько 60-ти підприємств працюють на території Львівщини. Звичайно, є дрібні фізичні особи-підприємці, які займаються цим. На сьогодні їх є абсолютно достатньо. Більше того, навіть є ще можливість залучати перевізників з міста Львова для того, щоб вони так само долучалися до вивезення сміття з районів області.

— Обласна адміністрація теж під прицілом уваги журналістів та громадськості, бо знаємо, що непотріб продовжує мандри Україною. З останнього – це 8 травня, коли вантажівки зі сміттям затримали в Самбірському районі. Що це був за випадок? Чому таке трапляється?

— Випадок, що стосується міста Самбора, насправді, AVE Львів має укладену угоду з полігоном міста Самбора. І всі машини їдуть згідно чинної угоди в межах законодавства. На жаль, є така ситуація, ви пам’ятаєте, як місто намагалося перевести питання сміття в політичну площину. І коли ми взяли це, і показали, що це є чисто господарське питання, то на сьогодні деякі люди на територіях, в тому числі і в місті Самборі, які хочуть боротися за владу, використовують сміття для політичних своїх цілей. Але ми будемо старатися присікати такі можливості. І, відповідно, на це будуть реагувати правоохоронні органи. Тому що конкретно по місту Самбору це є все згідно чинного законодавства. І відповідно до підписаних угод.

Хоча у нас останнім часом дійсно було декілька викидів несанкціонованого сміття в Житомирській області і на території Львівщини. Хоча до цього довго вже це не траплялося. Ми запровадили GPS–трекінг по всіх машинах, зараз мої працівники якраз встановлюють це. І після того, коли ми подивимося і дізнаємося, яка машина якраз їхала в межах території, де були викиди сміття, скеруємо відповідні документи правоохоронним органам для подальшого реагування.

— Місто говорить про свій сміттєвий завод. Область дуже часто говорить про свої об’єкти, пов’язані з утилізацією сміття. Зараз є якийсь проект заводу, який область намагається втілили в життя?

— Найближчим часом ми плануємо провести відповідні громадські обговорення на території міста Новий Розділ. Де ми бачимо землі Новороздільської «Сірки» і де плануємо будувати завод. На сьогодні інвестор завершує вже свої передпроектні пропозиції, розрахунки. Найближчим часом, я думаю, протягом місяця ми зберемо громадське обговорення, щоб мешканцям роз’яснити, що ми плануємо робити на цих землях і який це буде мати плив на природнє середовище і взагалі на соціально-економічний розвиток території.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: