Львівська облрада просить оголосити 2018-й Роком державної мови

IMG_9211

Львівська обласна рада прийняла звернення до Президента України  щодо  проголошення 2018 року Роком державної мови, передає кореспондент Дивись.info.

Львівська обласна рада прийняла звернення до Президента України щодо  проголошення 2018 року Роком державної мови, передає кореспондент Дивись.info.

«Питання розвитку й популяризації української мови не втрачає своєї актуальності, не зважаючи на понад 25-річну незалежність України та закріплення за українською мовою статусу державної в Конституції України. Зокрема, в умовах російської агресії проти України, державна мова є найважливішим об’єднуючим фактором України й одним із ключових чинників державної безпеки, консолідації української нації.

Найефективнішим заходом, спрямованим на захист та популяризацію української мови, мало б стати видання Указу Президента України про проголошення 2018 року Роком державної мови. Окрім цього, процес утвердження української мови в складній геополітичній ситуації в країні потребує прийняття цілісної багаторічної державної програми, яка сприятиме утвердженню та популяризації державної мови. Запровадження і виконання в цьому контексті комплексу відповідних заходів матиме важливе значення для зміцнення свідомості української нації, утвердження державної мови та сприятиме розширенню її функціонування в усіх сферах суспільного життя. Також оголошення Року державної мови посилить роль і значення української мови як конституційного консолідуючого чинника, засобу зміцнення державної єдності України», - йдеться у зверненні

Обласні депутати нагадують, що із пропозицією оголосити 2018 рік Роком утвердження державної мови вже звернулися 178 народних депутатів України, три екс-президенти України, понад 100 видатних діячів науки, освіти, культури і правозахисників, Ініціативна група «Першого грудня» та Світовий Конґрес Українців.

«Така широка підтримка свідчить про готовність українського суспільства ефективно реалізовувати заходи щодо розширення використання української мови й популяризації української культури. Ми, депутати Львівської обласної ради, підтримуючи таку ініціативу, просимо оголосити 2018 рік Роком державної мови», - йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: