Паркуватися по-новому: як у Львові працюватимуть інспектори з паркування

lksdu36mar1wtqv2
Фото ілюстративне. Джерело: Жителі

У Львові готуються до вступу у дію закону «Про реформування паркування в містах». Уже з вересня у місті повинні почати працювати спеціальні інспектори.

А уникнути плати за паркування стане значно складніше.

 

Платять за годину, а паркуються на цілий день

Наразі у Львові згідно з договорами з операторами паркування є 2811 паркомісць. В.о. начальника управління транспорту ЛМР Олег Партика каже, що у планах облаштувати ще понад 550. Втім, чи достатньо цього, судити не береться.

«Судити важко, чи достатньо це, чи не достатньо. Думаю, треба користуватися більше громадським транспортом», - каже посадовець.

Зараз вартість паркування у І-й, закритій зоні, становить 20 грн/ год, там, де є паркомати, - 15 грн/год і у ІІ-й зоні (поза межами центру міста) – 5 грн/ год.

Проблема у тому, що водії всіляко уникають заїзду на платні парковки. Натомість, порушуючи правила дорожнього руху, паркуються під знаками, замість того, щоб заїжджати на платні паркувальні майданчики. Так, парковки в центрі, на вул. Валовій чи біля «Вернісажу», можуть бути заповнені тільки на 70-80%.

«Сьогодні люди вже зрозуміли, що приїхати на цілий день, наприклад, на парковку на вул. Валовій і оплатити 20 грн за годину – це б’є по кишені. Люди приїжджають туди на годину-дві. Натомість відкриті зони паркування, де є паркомати, але немає котролю, є на 100% запарковані. Це, наприклад, просп. Шевченка, вул. Словацького, Коперника, Костюшка, Січових Стрільців. Але і тут є складна ситуація. Вартість паркування у відкритих зонах становить 15 грн/год. І людина, яка приїхала на роботу в центр на вісім годин, в кращому випадку оплатить одну годину паркування, поставить цей чек під лобове скло, а сама піде на весь день», – каже начальник відділу з паркування ЛКП «Львівавтодор» Сергій Париляк.

Відтак, хоча майданчики запарковані на 100%, оплата складає лише 30-50%.

"Халяви" не буде

Незабаром ситуація має змінитися. 27 вересня набуде чинності закон «Про реформування паркування у містах».

«Кожен орган місцевого самоврядування буде створювати відділи інспекторів із паркувань. Це будуть посадові особи, які матимуть право накладати постанови на порушників правил паркування на платних зонах, а також приймати рішення на місці, виписуючи постанову, роблячи фото- і відеофіксацію, евакуйовувати транспортні засоби на спецмайданчики. Ми плануємо штат орієнтовно до 30 осіб, щоб у кожному районі були декілька інспекторів, які працювали би переважно у денний час доби», – пояснює начальник управління безпеки міста Юрій Діль.

Відбір кандидатів уже розпочався, вони мають пройти відповідне навчання.

«В інспектора має бути певна форма, посвідчення, фотоапарат, планшет для фотовідеофіксацієї з прив’язкою до GPS-координат і навіть принтер, який буде відразу друкувати постанову. На планшеті він вносить в базу даних порушника і тоді інший інспектор або патрульний бачать, що порушник уже оштрафований», – пояснює Юрій Діль.

Найбільша проблема наразі - це формування бази даних власників транспорту. Так, до 1 вересня має запрацювати Єдиний реєстр МВС власників транспортних засобів.

«Є багато запитань, у першу чергу, стосовно автомобілів на іноземній реєстрації. На місці виписати протокол власнику, а не водію, сьогодні є досить проблематично. Відповідно, у реєстрі має бути база з доступом до інформації про власника таких транспортних засобів», - каже Юрій Діль.

Інспектори з паркування повинні мати доступ до цієї бази, водночас уніфікованої бази наразі немає.

«Бази даних ГУ НП і патрульної поліції відрізняються. Також прикордонники мають надати доступ до бази даних – хто перетнув кордон на іноземній реєстрації, бо, наприклад, перетнув Марек, а їздить Володя. На кого накладати штраф? На власника. А як оштрафувати власника авто іншої країни? Дані з адмінпротоколів мають потрапляти на кордон. І при першому перетині кордону той Марек проплатить всі штрафи, які в Україні були накладені на його авто», - каже Юрій Діль.

Разом з тим, власники матимуть можливість внести дані водіїв, і тоді вже штрафи платитимуть вони.

Новий закон також чітко прописує, за які порушення інспектори матимуть право на евакуацію автомобілів, це зокрема паркування на проїжджій частині у два або більше рядів, на трамвайних коліях, на пішохідних переходах та на зупинках громадського транспорту. При цьому сама процедура евакуації є спрощеною.

Наразі у місті працюють 4 евакуатори. У мерії цю кількість вважають достатньою. Також, за словами Юрія Діля, успішно працює новий спецмайданчик на вул. Вітовського, де за добу буває до 25 автівок. Наразі він не перевантажений, але за потреби у Львові можуть відкрити ще два спецмайданчики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: