Як у Львові «узаконюють» самобуди: у мерії розповіли про нові аферистичні схеми (фото)

IMG_9296

Останнім часом у Львові поширилась практика, коли забудовники уникають відповідальність за здійснення самочинного будівництва шляхом незаконної реєстрації права власності на новозбудований чи реконструйований об’єкт будівництва.

Про це сьогодні, 15 травня, під час брифінгу заявив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, передає кореспондент Дивись.info.

За його словами, із заснуванням львівської міської інспекції ДАБК, у Львові вдалося дуже «погасити апетити» забудовників до незаконних дій.

«За останній рік ми бачимо, по-перше, спад будівництва та його бачимо вже значно більше в юридичному полі», - пояснив Чаплінський.

«Такий випадок, коли забудовники уникають відповідальності за самочинне будівництво, ми маємо на розі вулиць Княгині Ольги та Котка. Тут з’явився буквально за півроку 4-х поверховий будинок без жодних документів. Очевидно, що це була колишня присадибна ділянка і як ми бачимо зараз, це явно не особняк», - сказав головний архітектор Львова.

Він також заявив, що ані будівельного паспорту управління архітектури не надавало, ані містобудівних умов та обмежень не затверджував виконком.

«Зараз у Львові з'явилася нова схема забудов, надбудов, реконструкцій при старому фонді, які робляться дуже швидко та часто-густо навіть в подвір'ях, де не видно для зовнішніх очей. І коли приходить туди інспекція ДАБК, то зустрічається із тим, що їм просто показують документи на право власності», - розповідає чиновник.

«Тобто нотаріуси та реєстратори зловживають своїми повноваженнями і ці речі погоджують кримінальні провадження. Тому ми закликаємо львів'ян, бути дуже пильними у виборі купівлі квартир», - заявив Юліан Чаплінський.

За його словами, окрім того, Асоціація Західно-Українських Забудовників, куди входять великі забудівельники, котрі роблять все згідно з чинним законодавством, часто обурені такими діями, оскільки це підриває їхній ринок та довіру до них в тому числі.

«Саме тому, за спільним договором між міськрадою і Асоціацією Забудовників, був створений сайт незаконних забудов, які показують, яких документів бракує за певною адресою», - підкреслив головний архітектор Львова.

Своєю чергою, керівник юридичного відділу інспекції ДАБК у Львові Святослав Кіндратів розповів, що до інспекції надійшло звернення про здійснення самочинних будівельних робіт за даною адресою, Княгині Ольги – Котка, відповідно вже на реакцію на це звернення, інспектори вийшли на перевірку.

«Таких перевірок було проведено 5, під час кожної було зафіксовано проведення будівельних робіт без отримання відповідних документів на проектування, без розроблення та затвердження відповідної документації, без дозвільних документів на будівництво такого об’єкту», - сказав Кіндратів.

За його словами, інспекцією вже вжито всіх необхідних заходів, тобто притягнено суб'єкта містобудування першочергово до відповідальності за самочинно проведені роботи, після цього було видано припис про припинення будівельних та підготовчих робіт і вже в подальшому контролювався цей припис і видавалися нові приписи про усунення порушення вимог законодавства.

Як зазначив керівник юридичного відділу інспекції ДАБК Львова, коли по цьому об’єкту провели останню перевірку в середині квітня, то їм надали документи про здійснення реєстрації, фактично показали права власності на квартири в цьому будинку.

«І, на жаль, законодавство зараз не дозволяє органу ДАБК вживати заходи щодо об’єктів, на які зареєстровано права власності, оскільки він вже не є об’єктом будівництва, а являється об’єктом нерухомого майна», - пояснив Кіндратів.

Він також розповів, що після таких дій забудовника, інспекція ДАБК м. Львова звернулася в правоохоронні органи з приводу вивчення ситуації, тобто яким чином реєструвалося право власності на даний об’єкт.

«Оскільки законодавство передбачає, що на новозбудований об’єкт право власності може бути зареєстроване лише на основі декларації про готовність до експлуатації, або сертифікату. Відповідно такі документи не видавалися і зараз правоохоронними органами вивчається це питання», - аргументував Святослав Кіндратів.

Чиновники міськради також розповіли, що такі ж самі ситуації у Львові є й на інших об’єктах, зокрема, на розі вулиці Зарицької та вулиці Грецької.

За їхніми словами, там є пам’ятка польського функціоналізму 30-х років, де надбудували «шпаківню» і вже є право власності на неї.

Окрім того, на вулиці О. Степанівни був пробитий отвір в австрійському будинку і зроблений проямок у хіднику, який належить усім львів’янам, а не тільки тим людям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: