Коли я вперше назвав Голодомор геноцидом, отримав безліч погроз, - Кравчук на конференції «Штучні голоди в Україні»

4511E27A-5E22-4923-BFCA-97032030E0BB

Увагу до Голодомору в Україні почали привертати наприкінці 80-х років, тому ЦК Компартії був змушений доручити вивчити суть та причини голоду. Про це під час Міжнародної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття» сказав перший президент Леонід Кравчук.

«Штучні голоди в Україні ХХ століття» - міжнародна конференція під патронатом трьох президентів України. Понад 120 учасників, 60 наукових робіт. Ця подія – стартовий майданчик для збереження та відновлення історичної справедливості! Дивись.info – медіапартнер конференції.

Пряму трансляцію з заходу дивіться тут:

Леонід Кравчук розповів свою історію, як почав вивчати питання Голодомору.

«Думка про Голодомор формувалась складно. У 1950-х я приїхав у Сумську область до родичів дружини. Її рідні сказали, що більше половини їх роду померло від голоду. Тоді я вперше таке почув. Коли я вже працював на різних посадах, то зсередини бачив, як приховувалась правда, як свідомо нищили не тільки пам‘ять, а і людей, які хотіли цю пам‘ять підняти», - каже Кравчук.

Він згадав, що лише у 1986-1987 роках почали привертати увагу до Голодомору. Кравчук підкреслив, що цього вимагали українці у всьому світі. Через цей резонанс ЦК Компартії доручив вивчити суть та причини Голодомору. Створили комісію.

«Вони думали, що причиною визначать лише посуху. І мені у тому числі прийшла думка з‘ясувати, а чи була посуха взагалі. В Україні архівних документів не було, лише у Москві. Я знайшов людей, які довели, що опади тоді були, як і зазвичай. Це стало вагомим доказом», - згадує Леонід Кравчук.

Після цього видали першу книгу про Голодомор, яка містила, підкреслив перший президент, неправдиві дані, які не відповідали дійсності.

«Голодомор - це свідома філософія нищення українського народу через прийняття продуманих рішень. Коли я вперше сказав, що це геноцид, я пам‘ятаю, скільки було погроз. Мене питають, а чому рішення про визнання голоду геноцидом не прийняли, коли я став президентом. Бо серед 450 депутатів було 370 комуністів», - згадує Кравчук.

Леонід Кравчук вважає, що має бути ухвалений документ, який би визначив покарання тим, хто плюндрує пам’ять про жертв Голодомору.

Водночас, перший віце-прем`єр-міністр Степан Кубів зауважив, що більшість досліджень підтверджують, що під час принаймні Голоду1932—1933 років в Україні загинуло більше 7 мільйонів людей.

Він зазначив, що Україні потрібно розширення знання про голодомори на міжнародному рівні, особливо під час неоголошеної війни. На думку Степана Кубіва, можливо, точна кількість жертв ніколи не буде відома, але держава повинна підтримувати пошуково-дослідницьку роботу в цьому напрямку.

«Більше 7 мільйонів жертв - це підтверджують більшість досліджень. Але є дані, які озвучували президент Віктор Ющенко, Леонід Кравчук, що це більше 13 мільйонів за три голодомори. Багато дослідників підтверджують це», - повідомив Кубів.

Він додав, що розкриття фактів про Голодомор - не є політичним вектором України, але це одне з основних завдань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: