Комітет сенату схвалив кандидатуру Джини Гаспел на посаду глави ЦРУ

965366

Комітет з розвідки сенату США схвалив кандидатуру Джини Гаспел на посаду глави ЦРУ.

Про це повідомило агентство Reuters, передає УНН.

«Джина Хаспел – найбільш кваліфікований фахівець, якого президент може вибрати, щоб очолити ЦРУ, і найбільш підготовлений кандидат за всю 70-річну історію агентства», – заявив глава сенатського комітету з розвідки Річард Берр.

За даними агентства, кандидатуру Гаспел підтримали 10 членів комітету, а п’ять – висловилися проти. Як зазначається, серед тих, хто проголосував на користь Гаспел, також є представники демократів.

Дане рішення стане першим в історії існування ЦРУ призначенням жінки на головний посаду. Таким чином 61-річна Гаспел змінить на посаді главу ЦРУ Майка Помпео, який недавно був затверджений на посаді держсекретаря США.

Раніше президент США Дональд Трамп позитивно відгукнувся про виступ Джини Гаспел в сенаті перед розглядом її кандидатури на посаду глави ЦРУ. Натомість сенатор Джон Маккейн заявив, що сенату слід відхилити кандидатуру Гаспел. За його словами, вона так і не визнала аморальність тортур.

Джина Гаспел може стати не тільки першою в історії жінкою, яка очолила ЦРУ, а й першим директором ЦРУ, який добре знає російську мову. Зокрема у біографічній довідці, опублікованій відомством, повідомляється, що Гаспел, яка почала свою кар’єру у ЦРУ 1985 року, в 1990-ті працювала в європейському та євразійському підрозділах відомства, розроблюючи, зокрема, російський напрямок.

Кандидатура Гаспел вважалася спірною через те, що вона, за твердженнями ЗМІ, очолювала 2004 року секретну в’язницю в Таїланді. Там підозрювані в терористичних діях нібито піддавалися тортурам, в тому числі за допомогою симуляції втоплення. Гаспел також звинувачують в незаконному знищенні відеозаписів подібних допитів.

Нагадаємо, 27 квітня Джину Гаспел було призначено виконуючою обов’язки директора ЦРУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: