МОЗ пропонує заборонити рекламу нетрадиційної медицини

1346152033
Фото: ілюстративне. Джерело: OGO.ua

Міністерство охорони здоров’я України розробило проект закону що обмежує рекламу лікарських засобів. Зокрема МОЗ пропонує заборонити рекламу «цілительства та нетрадиційної медицини».

Про це в.о. міністра України з охорони здоров’я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

За її словами, більше половини від усього ринку спожитих ліків у 2017 році становлять ліки без доведеної клінічної ефективності. З 10-ти найпопулярніших препаратів, які найбільше купували українські пацієнти у минулому році, лише три – є препаратами, які відносяться до категорії основних лікарських засобів, усі інші – це симптоматичні та супутні препарати або ж такі, що не мають достатньої бази ефективності.

Посилаючись на дані Нацради з питань телебачення і радіомовлення, вона повідомила, що від 30% до 50% загальної кількості реклами на українському телебаченні – реклама лікарських препаратів та медичних виробів. «Реклама також підживлює й таке явище, як «лікування по телевізору» та так звану Google-терапію. Майже 69% українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів», - додала Супрун і пояснила необхідність ухвалення нового законодавчого акта.

За словами Супрун, мета законопроекту - уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості, а також гармонізувати чинне законодавство з нормами ЄС. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення порядку реклами лікарських засобів)» забороняє рекламу цілительства та нетрадиційної медицини, участь у рекламі медпрепарату відомих людей, які виглядають, як лікарі.

Документ передбачає, що не можна популяризовувати ліки, які відпускаються без рецепта, проте заборонені для рекламування (відповідний перелік має створити МОЗ). Зміст реклами лікарських засобів повинен відповідати інформації, викладеній в інструкції про застосування лікарського засобу. Не можна згадувати, що препарат призначено для дітей. Також заборонено пропонувати визначити діагноз або курс лікування за допомогою засобів телекомунікації чи повідомляти неправду про майбутнє одужання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: