У Львові почали курсувати трамваї обладнані системою безконтактної оплати

DSC07479

Сьогодні у Львові почали курсувати перші трамваї, обладнані безготівковою системою оплати проїзду.

Це дозволить розраховуватися за поїздку в один дотик за допомогою безконтактної банківської картки або смартфону з встановленим мобільним гаманцем. Проект реалізований в партнерстві Mastercard, Ощадбанку та управління IT Львівської міської ради за підтримки «Львівелектротранс» і компанії VVM Group.

Де діє нова система?

Наразі така система діятиме на трьох маршрутах: №8 (вул. Соборна - вул. Вернадського), №9 (Залізничний вокзал - Центр - Залізничний вокзал), №1 (Залізничний вокзал - Центр). Зараз спеціальними валідаторами обладнані 10 трамваїв – по одному в кожному. Ще 10 планується встановити.

«Це перші сучасні валідатори, встановлені на наших трамваях. Завдяки Мастеркард невдовзі у нас буде їх аж 20. У перспективі матимемо 3 тисячі валідаторів у Львові. В деяких видах транспорту їх буде по 2−3», - обіцяє міський голова Львова Андрій Садовий.

Як оплатити проїзд?

Для оплати проїзду пасажиру достатньо піднести картку або платіжний пристрій до валідатора і дочекатися звукового та світлового сигналу. Після підтвердження оплати валідатор видасть квиток. Вартість проїзду становить 5 грн і не вимагає додаткових комісій.

Для студентів передбачено пільговий тариф - 2.5 грн. Щоб скористатися ним, потрібно натиснути відповідну кнопку на валідаторі.

Що далі?

Андрій Садовий дякує компанії Mastercard і каже, що це черговий крок до запровадження повноцінного електронного квитка.

«Ви трохи потратились, бо 1 валідатор коштує 30 тис грн, такий, з принтером. Якщо вони 20 купують для Львова, то інвестиція 600 тис грн. Це повага до міста. Все, що сучасне є в світі, ми готові впроваджувати у Львові. Для цього треба кошти. Фінансова підтримка є, тому впроваджуємо електронний квиток, який дасть можливість всіма засобами заплатити. Команда, яка працює над проектом електронного квитка, вже виходить на фінішну пряму. З наступного року вже запускаємо процес - будемо купувати обладнання. Але це все треба встановлювати на нових автобусах, трамваях і тролейбусах», - каже Андрій Садовий.

Директор з розвитку бізнесу Mastercard в Украні Сергій Францішко каже, що система безконтактних платежів показує в Україні постійний ріст.

«За статистикою Нацбанку за минулий рік кількість користувань безконтактними розрахунками в Україні виросла на 40%, а це майже вполовину. Насправді, це не тільки картки, це і кількість електронних гаманців й інше. У Києві за минулий рік системою безконтактного розрахунку скористалися гості з 67-и країн. Тому це важлива технологія для Львова в контексті «розумного» туристичного міста», - каже Сергій Францішко.

Він додає, що валідатори є досить надійними і можуть працювати в квазі-онлайн режимі. Тобто при проблемах зі зв'язком, термінал продовжить обслуговувати пасажирів, самостійно відновивши підключення до мережі після усунення неполадки.

За словами директора ЛКП «Львівелектротранс Олега Березаи у планах облаштування безконтактною системою оплати трамваїв на маршруті №2, який є одним з найпопулярніших у місті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: